spiegel

Hoe toon ik mij het liefst aan anderen of aan jou?

Greet schreef:

Lieve Filip,

Het liefst van al toon ik de echte Greet. Ik hou van authentieke mensen die zichzelf zijn, ook al is er een kantje af. Liever dat dan de norm of zoals het hoort of zoals de andere het graag ziet.

In de realiteit is dat niet altijd makkelijk en komt er onzekerheid de kop op steken of twijfel.

Zo heb ik de afgelopen maanden mijn haren laten groeien. Hierdoor zijn mijn grijze lokken veel zichtbaarder. Ik kan nu een staartje maken en voel me op zich hierdoor vrouwelijker. Het feit dat ik er nu goed grijs uitzie vind ik best OK, en ik heb besloten dat ik mijn haren niet wil laten kleuren. Het maakt me tot wie ik ben: Greet, 47 jaar, gekleurd door het leven.

De laatste weken slaat de twijfel wel toe, als ik reacties krijg van een vriendin, of collega’s zie die voor een nieuw kleurtje gaan. Ik toon me toch ook graag verzorgd en er goed uitziend.

Ik toon me ook graag als de sociale, warmhartige, energieke en positieve Greet. Een vrouw waar ge u zelf snel bij thuis voelt. Ik hou er van sfeer te maken en het ijs te breken door een vleugje humor. Ik merk dat ik vooral op mijn werk deze eigenschappen goed kan vervullen. De patiënten voelen zich snel thuis bij mij. En ook onder de collega’s voel ik me erg geliefd en goed. Als ik afgelopen week op de dienstvergadering veel aan het woord ben of snel een reactie poneer dan denk ik plots dat ik overdrijf. Thuis voelde ik me eigenlijk onrustig en moe. Waarom ben ik dan nu zo hevig? Ik probeer me wat rustiger en minder actief op te stellen. Het even gewoon laten gebeuren. Eens luisteren naar de andere collega’s.

Zo toon ik me ook graag rustig, luisterend en bescheiden. Minder op de voorgrond. Ik ben wie ik ben maar ik wil mezelf ook graag blijven in vraag stellen, naar binnen keren en gewoon ‘voelen’. Om vandaar uit nog meer de echte Greet te kunnen zijn.

Liefs van uw vrouwke met de grijze lokken J.

Filip schreef:

Dag lieve Greet,

Ik ben nu een maand aan het werk op mijn nieuwe job en ik heb deze week over deze vraag nagedacht. Deze week overviel me onrust en een beetje stress. Ik voel(de) me gespannen en ook wat ongerust. Onzeker en niet krachtig. Zwak klinkt zo negatief, maar ik voelde me zeker niet sterk.

Mij zo voelen maakt me ongerust en tonen dat ik me zo voel, dat wil ik liever niet.

Ik toon graag dat ik sterk ben en evenwichtig. Onbevreesd, alsof ik alles wel onder controle heb en elk probleem blijmoedig en stressloos aanpak. Ik toon me graag nuchter en relativerend, zo een beetje stoer, van: “Hier gaan we ons toch niet te druk om maken.”

Toch probeer ik (en slaag ik er in) om meer dan vroeger te voelen. En om mijn tijd te nemen hier voor, mij echt bewust te zijn van wat ik voel en hoe ik me voel. En dan naar deze gevoelens te luisteren en mijn gedrag en keuzes hier wat op af te stemmen. Dat is een moeilijke oefening, maar ik denk en hoop dat dat steeds beter lukt.

Want als mijn gevoel sterk afwijkt van hoe ik me toon, dan vraagt dat veel energie van mij. Dan doe ik veel moeite om mijn masker op te zetten. En met dat masker hou ik niet alleen de anderen voor de gek, maar meer nog: mezelf. En dat doet geen deugd – dat put me uit.

Dus zeg ik nu: “Ok, ik voel me niet zo energiek. Ok Filip, je bent wat gespannen.” En probeer ik te aanvaarden dat ik grenzen heb en ook dat OK te vinden. En dan even mijn lat wat lager leggen en mijn verwachtingen naar mezelf toe bewust bij te stellen.

Zo heb ik me de afgelopen week gevoeld Greet. En ik ben blij dat ik dat nu OK kan vinden.

Kus en knuffel,

Filip

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: