Samen

Samen in coronatijden wat betekent dat hier en nu?

Lieve Jan,

Het is alsof er een algemeen zuchtje door de samenleving gaat: Oef, wat meer vrijheid en…we willen meer! Opstandigheid, flirten met de regels, debatteren en vooral genieten van samen op een terras. Dat alles voert de boventoon op de radio, in de krant, het journaal. Op microvlak voel ik die zucht ook. Wij samen, we slagen er ons vrij goed doorheen. Met ups en downs wel te verstaan! Af en toe een fikse botsing hoort daar ook bij. Ons anders omgaan met plannen, agenda, engagement is een steeds terugkomende ‘wier’ in ons samenleven, die af en toe voor flink wat ‘Auch!’ zorgt. Zo ook de afgelopen weken. Maar samen dat is ook de draad weer oppakken en relativeren. Gemoedelijk kunnen zeggen: sorry, het was er weer. We zijn nog maar eens gestruikeld.

Het leven in coronatijden kan ook echt benauwend zijn. Je komt elkaar altijd en overal tegen en dan sluipt sleur er ook soms in zoals je zelf schreef deze week. Het fijne is dan dat jij dat uitspreekt en in het uitspreken zit pijn en verdriet, een beetje bozigheid maar ook en vooral verlangen naar verandering. Dat uitspreken is als een zuchtje, het brengt beweging. Het zet de deuren bij wijze van spreken open. Laat ons plannen en doen.

En we maken plannen! Een tripje naar Brugge, een wandeling in Limburg en verder weg een reisje naar Texel met de kleinkinderen. Hier en nu draaide het deze week om gastvrijheid. Onze tuin en terras open voor de vrienden van onze kinderen. We hadden zowaar een echt pizzafestijn gisteren. Hoe heerlijk was het om de mensen van het ik jij wij team nu eindelijk eens ‘live’ op ons terras te ontmoeten. Heerlijk! Het was gezellig, ernstig, gekruid met humor, en vooral wat een verschil tegenover het scherm-ontmoeten dat we gewoon waren. Dat zuchtje beweging voelde ik ook afgelopen vrijdag op de opleidingsdag. Samen is dan ook niet altijd makkelijk als de ene de regels eigenlijk strenger wil dan ze zijn… Als groep dan kunnen zeggen: ,oké, voor jouw gemoedsrust doen we dat, dat is ook samen. Het verlangen naar lucht en verandering konden we stillen tijdens de pauzes buiten in het magere zonnetje. De illegale knuffel deed me zo verschrikkelijk veel deugd. Ik voel hem nog…

Samen dus naar buiten, proeven van meer vrijheid deze week! langzaam maar zeker wordt ons , mijn verlangen naar meer vrijheid ingelost. Al is er het besef dat ik daar vooral zelf voor moet zorgen. Onze tuin, ons terras staat open. De kleine en grote gelukjes, de vrijheid proeven in samen dat probeer ik vast te houden.

Liefs

Leen

Liefste Leen,

Door al dat eenzame telewerken heb ik nood aan tegengewicht, ik wil andere mensen om me heen. De woensdagnamiddag in de leerpluktuin breekt het scherm-werken. Ik geniet, geef graag en gedreven de nodige uitleg aan de tuiniers. Maar er is ook tijd voor een babbel en een grapje. Iedereen blij, zo heb ik het graag.

En vorige zondag hadden we voor het eerst een echte bijeenkomst, warm ingeduffeld op ons terras, met 6 workshopbegeleiders. Zo gewoon in normale tijden, maar nu was het echt speciaal en lang geleden. Het was fijn om weer eens gastheer en -vrouw te zijn, thee en koffie te schenken bij jouw heerlijke cake. Te vertellen ‘Hoe zitten we hier?’ en daarna samen plannen, ten dienste van de voorlopig online workshopvolgers. Zo ben ik graag bezig samen met jou: onthalend, luisterend, organiserend, dienend. Dat is het verenigingsbeestje in jou en mij.

En dan is er het familiebeestje natuurlijk. Als contact tracing onze dochter en haar gezinnetje preventief in quarantaine zet, breng ik haar spontaan slaplantjes. Voor hun tuintje, maar vooral ook om hen even te kunnen zien en spreken vanop veilige afstand.

‘Samen uit, samen thuis’ is een door mij geliefde uitspraak. Na een overdosis thuis kijk ik uit naar de afspraken met vrienden de komende week. Wandelend en pratend over lief en leed. Ons echt laten kennen in dialoog. Ja naar die ontmoetingen verlang ik, want het brengt ons dichter bij hen. En het brengt jou en mij dichter bij elkaar.

Liefs

Jan

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: