kerst

Kerst, wat beleef ik daarbij?

Liefste Leen,

Ik ben zo blij dat we dit jaar opnieuw naar de nachtmis konden gaan. Eén van de liederen raakte me bijzonder. “Geen herders die waken” is een parodie op het zeemzoete “De herderkens lagen bij nachte”, en drukt ons met de neus op de feiten. De eerste strofe zegt onder andere “Wij leven in grijsgrauwe steden, vereenzaamd, in rijkdom versteend.” Hoe vaak is dat niet de realiteit van het leven van alledag? Van ons eigen leven ook, als ik druk bezig ben en jou voorbij loop? Als ik onzeker ben, bang voor de toekomst en jou daar niets over zeg?

De herders van Bethlehem waren eerst ook bang, wilden eerst niet naar die stal toe. Maar ze overwonnen hun angst en kwamen in beweging. In de viering kregen ook wij die vraag. Omwille van de covid maatregelen was er geen ruimte om wensen uit te wisselen en na te praten, maar we mochten opschrijven hoe de lezingen ons inspireerden en een wens formuleren. Ik schreef: “In deze tijd van onzekerheid en onrust, wens ik dat mensen hun angst trotseren en de stap naar elkaar durven zetten. Om te spreken over hoe ze zich voelen, hun noden, hun dromen. Om daarna in actie te schieten!”

Het is wat ik iedereen toewens, mezelf en jou in de eerste plaats. We weten hoe vruchtbaar het is als we ons echt laten kennen aan elkaar. Maar elke dag aandacht en moed hebben om die stap te zetten, het blijft een uitdaging. Gelukkig is daar Kerstmis, om ons eraan te herinneren: we zijn niet alleen om het goede te doen.

Liefs

Jan

Lieve Jan,

Ik zit voor het raam en kijk naar de slinger kerstelfjes: vrolijk, rood, lief, grappig… Het zijn die kleine dingen weet je wel? Ons huis warm en uitnodigend maken. Licht brengen, dat ook! Want ik heb wel degelijk last van de donkerte. De letterlijke donkerte van de natuur en die andere donkerte van “buiten”. De zorgen, de problemen, de pandemie, het klimaat, de politiek… Als ik in dat rijtje ga staan worden ze groter en zwaarder met elk woord. Ik voel mezelf wat verlammen door de grootheid van dat alles. Maar dan hoor ik vandaag het nieuws dat Desmond Tutu overleden is en er komt een glimlach. Het zijn mensen als Tutu die lichtpuntjes zijn. Vrolijk, guitig zeker maar daarom niet minder activistisch! In onze boekenkast staat het boek dat zijn kleindochter Mungi Ngomane schreef: “De lessen van Ubuntu, de Afrikaanse filosofie voor een gelukkig leven.” Tutu schreef het voorwoord. Een prachtig en hoopvol boek dat mij dan de weg wijst om in mijn eigen leven daadwerkelijk voor het licht te kiezen.

Kerst is voor mij toch altijd die twee. De gezelligheid en warmte van een open huis en thuis zijn, creëren samen met onze kinderen én weerwerk bieden, hoop zoeken voor “de wereld.” Voor mij is de boodschap van Kerst dat liefde overwint.

In de viering op kerstavond werd ik geraakt door het zinnetje: “De schepping vertrouwt zich toe aan de schepping.” God geboren als kind is paradoxaal en daarom zo krachtig. Kortom de kracht van kwetsbaarheid! In ieder geval was de viering voor mij een oproep om zelf te durven vertrouwen in de kracht van kwetsbaarheid. Dat vind ik voor mezelf niet zo gemakkelijk. Ik ben van nature gesloten, mijn innerlijke wereld deel ik niet zo gemakkelijk. Al schrijvende gaat dat altijd beter voor me. Vandaar dat de dialoog zoals we die in encounter beoefenen, zo’n goed instrument is voor me. De boodschap van Kerst is vandaag voor mij: reiken naar mensen. Reiken naar mensen in ons kleine kringetje van gezin, familie en vrienden maar ook reiken naar mensen in de wereld. Daar op zoek gaan naar hoop. Zelf mijn eigen kleine steen verleggen in de rivier door activistisch te zijn en te blijven. In de simpele keuzes van elke dag: vegetarisch eten, met de fiets naar het werk in plaats van met de auto etc. Er mag zo af en toe ook een betoging of petitie bij! Kerst dat is voor mezelf nu een opkikkertje. Recht je rug, zie het goede en geloof in de kleine dingen, ze maken het verschil.

Liefs

Leen

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: