memory lane

De kans is groot dat jullie al volwassen waren toen jullie je partner ontmoetten. Als volwassenen zijn we een optelsom van de jaren die we geleefd hebben. Onze partner heeft ons waarschijnlijk niet al die tijd gekend. Hoe geïntrigeerd ben je als je verhalen hoort over je partner van voor jullie elkaar ontmoetten?

Klatergoud en twinkelende lichtjes Nick: De kersttijd behoort ongetwijfeld tot een van mijn favoriete herinneringen. We versierden altijd een boom. Ik kan me nog herinneren dat ik er samen met mijn broer één voor één ijspegels aan hing. De kleuren van de boom waren zo betoverend voor mij. Ik kan me herinneren dat ik op eerste kerstdag vroeg wakker werd, zo vroeg dat niemand anders wakker was. Ik deed de lampjes in de boom aan en keek naar de kleuren in het donker, die weerkaatsten op het klatergoud, de cadeautjes en de muren van de kamer.

Als ik dit soort herinneringen aan Jen vertel, geeft dat haar inzicht in wie ik ben – hoe ik zowel een kind vol verwondering als een nerd in hart en nieren ben. Zelfs al gedraag ik me voor 90 procent van de tijd als serieuze volwassene, dat andere stukje hoort ook bij mij! Jen kent sommige van mijn tedere en nostalgische momenten. Ik denk dat dat een deur opent naar empathie die er anders misschien niet zou zijn.

Ouderwets en authentiek Jen: Toen ik opgroeide, waren mijn grootouders een groot deel van mijn leven. Hun huis stond in Vermont en wij woonden in Las Vegas, dus vele jaren lang brachten zij de warmere maanden thuis door en de koudere maanden bij ons. Mijn ervaring dat ze zo dichtbij waren in mijn tienerjaren is een groot deel van wie ik ben, zelfs nu nog. Ze waren ouderwets, eenvoudig en authentiek. Mijn grootvader zei niet veel, maar als hij sprak, luisterde je. Mijn grootmoeder toonde je haar liefde door te doen en was nooit bang om je te vertellen wat ze dacht. Diep verweven in mijn herinneringen aan mijn grootouders is hun overlijden, want ze stierven allebei toen ik in mijn late tienerjaren was.

Als ik dit soort herinneringen aan Nick vertel, geeft dat hem inzicht in wie ik ben – hoe ik zowel een uniek, wilskrachtig persoon ben als een afspiegeling van degenen die mij beïnvloed hebben. Of we nu opvoeden of sociaal met elkaar omgaan, Nick’s bewustzijn van deze sombere en reflectieve herinneringen opent ook een deur naar empathie.

Van oude herinneringen nieuwe maken Zelfs na 26 jaar samen kunnen we elkaar nog steeds herinneringen vertellen die we nooit eerder hebben gedeeld. Met elke herinnering die we delen, krijgen we meer inzicht in elkaar en openen we deuren naar empathie en meer intimiteit in onze relatie.

Nu jullie de feestdagen ingaan, moedigen we jullie aan om de tijd te nemen om elkaar verhalen te vertellen. Begin misschien met een vraag als: ‘Wat is een van jullie favoriete herinneringen aan de feestdagen? Meer van jezelf met elkaar delen is een kans om herinneringen op te halen en te groeien.

met dank aan de couplespost

Foto door Jonathan Borba op Pexels.com

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: