TE DRUK

Hebben we het te druk?

We vinden onze identiteit vaak in wat we bereiken. Onze activiteiten en verantwoordelijkheden kunnen zich opstapelen tot we eronder bedolven worden. Hebben we het zo druk dat we schoonheid, relatie en erbij horen missen? Zijn we ‘menselijke dingen’ geworden in plaats van ‘menselijke wezens’. Het is moeilijk om onze relatie te laten groeien als we het te druk hebben om bij elkaar te ZIJN.

Drukke gezinnen

Janine: Als je bent opgegroeid op een boerderij, zoals ik, herinner je je misschien nog wel het razende tempo van de oogst of de planttijd. Tijdens die drukke dagen werkten zowel pa als ma intensieve uren en hadden ze weinig slaap. Dit buitengewone tempo was voor de korte termijn en mijn ouders wisten dat het niet vol te houden was.

Jammer genoeg kan het tempo van het “oogstseizoen” soms het gemiddelde tempo voor gezinnen worden – met de activiteiten van de kinderen, familieverplichtingen, werk, enz. Geen tijd hebben om uit te rusten of om gewoon ‘samen te zijn’ was een belangrijk probleem dat we in onze relatie moesten aanpakken.

Te veel activiteiten

Ken: Ik ben opgegroeid in de stad. Ik zat in de atletiek- en de scouts en viste en keek TV en speelde videospelletjes en nam muzieklessen en… en… Toen onze kinderen opgroeiden, wilde ik dat ze alle kansen kregen, dat ze konden concurreren, en dat ze konden uitblinken. En ik was bereid om tijd, geld op te offeren om dat allemaal mogelijk te maken, de bijkomende stress nam ik er graag bij. Maar uiteindelijk zagen we waar dat ons bracht. Er komt geen einde aan “Keeping up with the Jones”…Onze kinderen zouden waarschijnlijk niet doorgaan met hun muziekinstrumenten of sport tot ze volwassen waren. Het enige wat we deden was het leven uit onszelf, onze relatie en ons gezin zuigen. We renden rond als 2 taxichauffeurs,we hadden het veel te druk. Uiteindelijk hielden we een “familievergadering”, waarbij we met de kinderen samen gingen zitten om prioriteiten te stellen en de schema’s te vereenvoudigen. We spraken af dat er per kind één sport en één muziekactiviteit zou zijn. We propten de zomer niet langer vol met sport en andere kampen, meer ruimte en niets doen dus! En daarenboven planden we een kampeervakantie!De kinderen vonden het geweldig, en we hebben mooie herinneringen gemaakt.

Stel jezelf de vraag

Hebben we het te druk? Vallen we elke avond uitgeput in bed? Lijdt onze relatie aan een soort “ondervoeding”? Hoe kan onze relatie gedijen als we leven op restjes (van tijd en aandacht)? Vereenvoudig! Als je agenda je leven beheerst en je merkt dat je gewoonweg te weinig tijd hebt om plezier te maken of om samen te zijn met degenen van wie je houdt, dan is het tijd om te vereenvoudigen. Ga samenzitten met je partner en kinderen. Zijn al die activiteiten nodig? Kortom maak de balans op tussen werk en leven. Zorg voor witruimte in ieders agenda! Stop met iets… vandaag. Een gewoonte, een hobby, een sport… Geef jezelf toestemming om voorrang te geven aan mensen boven dingen en activiteiten. Wedden dat je als vanzelf in de flow komt?

met dank aan thecouplespost

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: