verjaardag

Encounter is 50, onderweg naar de volgende 50 jaar?

Leen: Volgende week is het feest, Encounter bestaat 50 jaar. Na de coronajaren zal het dubbel zo fijn zijn om weerom samen te zijn, terug te blikken én vooruit te kijken! In die 50 jaren is er heel wat gebeurd. De pioniersverhalen lopen over van enthousiasme en bezieling. Dat is warme nostalgie. Het is ook grappig en ontroerend omdat het ondergedompeld is in de vibe en sfeer van de jaren 70. Maar met dit 50 jarig jubileum wil Encounter graag vrank en vrij de toekomst inkijken.

Alles begon met een droom. Een droom van verandering en bezieling, van zinvol samenleven, van warme relaties en een warme samenleving, waar mensen zich kunnen ontwikkelen in verbondenheid. Die droom is nog steeds springlevend want van alle tijden. Vraag aan jonge mensen van vandaag waar ze van dromen en je krijgt in de kern hetzelfde antwoord.

Voor ons begon de kennismaking wat schoorvoetend. Wij zouden trouwen in 1985 en als voorbereiding stuurde de dorpspastoor ons naar een Beslist Samen weekend. We hadden er op dat moment niet zoveel zin in want we hadden een druk leven! Druk met het volgen van vormingen en cursussen, met solliciteren en debatteren. We zouden immers het dorp achter ons laten en anders gaan leven… Geïnspireerd door de bevrijdingstheologie en Paulo Freire droomden we van een zinvol leven ergens in Afrika of Latijns Amerika. Dat weekend was onverwachts intens. Het hielp ons om klare taal te spreken en die ook te laten opklinken tijdens onze huwelijksviering. Die we afsloten met Why can’t we live together van Sade. We sprongen de wereld en ons leven samen in, leefden intens. Het verhaal van dat weekend bleef sluimeren op de achtergrond. Tot we in 2002 wakker geschud werden door de vraag van één van onze kinderen: “Papa, mama jullie gaan toch niet scheiden hé?” We keken naar elkaar en beseften: misschien moeten we wat beter voor onszelf gaan zorgen… Maar hoe? En toen kwam dat weekend bovendrijven, een zoektocht op google bracht ons terug bij Encounter. Het bestaat nog! Het Duurzaam Samen weekend dat we toen volgden, bracht ons terug naar de essentie, onze droom samen. Dat wilden we deze keer graag vast houden en zo stapten we in de nawerking van Encounter. Een warme plek waar er gemenst wordt, zeker, maar ook een plek waar we geprikkeld en uitgedaagd worden om met onszelf aan de slag te gaan. En zo blijven we in beweging. Ik ken jou, Jan nog steeds niet helemaal, dat maakt het boeiend! En het leven, het leven zorgt er wel voor dat we wakker blijven. Een vol, vrij en bezield leven daar droom ik nog steeds van. Als Encounter moet blijven bestaan dan is het daarom. Het helpt mensen om bezield te leven, om hun dromen levend te houden en geeft hen tegelijkertijd ook moed om ervoor te gaan. Dus ja, graag nog 50 jaar erbij!

Jan: Met Pinksteren zal het 50 jaar geleden zijn dat het eerste Encounter weekend in België (zelfs in Europa) plaatsvond. De dialoog aangaan met jezelf en je geliefde, over wat je voelt, droomt, verlangt in het leven samen met anderen. Daar gaat het over, zelfontmoeting, kiezen om te beminnen. “Liefde is een werkwoord.” zegt A. Vansteenwegen. Ja dat klopt wel maar het klinkt net iets te zwaar. Geef mij maar de uitspraak van Katrien in “Schatten van Encounter”: Dat het kan, dat het blijft duren, dat er ook na jaren van samenleven veel nieuws te ontdekken valt in die partner, dat samen gelukkig worden mooi en mogelijk is. En ja soms is dat werken. Soms ook spelenderwijs, dat vind ik er leuk aan. De schalkse Leen op wie ik verliefd werd: ze is er nog steeds. Supporters ook en dan denk ik in de eerste plaats aan onze kinderen. Wat ben ik blij met hen, ik kijk uit naar deze namiddag als ze langskomen om Moederdag te vieren. Supporters vinden we ook in de Encounter gemeenschap. Al die mensen die we mogen ontmoeten: weekendbegeleiders, het maandelijkse dialooggroepje, de grotere ontmoetingen rond een of ander thema. Zo verrijkend, zo vertrouwvol, zo hartelijk.

Ik ben vast niet de enige die zich dankbaar en fier voelt bij dit jubileum. Dankbaar blik ik vooruit. Het geeft vertrouwen te zien dat jonge mensen instromen in de dialooggroepen of weekendbegeleiders worden. Omdat ze er veel aan hebben, omdat ze erin geloven dat Encounter mensen écht vooruit helpt. Moge het een mooi feest worden volgende zaterdag, waar we met z’n allen deugd aan beleven en energie opdoen voor de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: