tablestory

Michelle: Maandenlang had ik Chris verteld dat de wiebelende tafel gerepareerd moest worden. Elke avond als ik thuis kwam, stond hij nog steeds te wiebelen. Hoe kon dat nou? Mijn man is timmerman! In mijn hoofd begon ik een verhaal te verzinnen. Chris wil weten hoe vaak ik erover begin. Hij probeert me gewoon kwaad te maken. Misschien wil hij de tafel niet repareren… Zo kan ik Ik nog wel even doorgaan met de verhalen in mijn hoofd, want vergeet niet, de tafel wiebelde al MAANDEN. Uiteindelijk nam ik een besluit. Ik ging over tot radiostilte, de tafel kwam niet meer ter sprake, ik stopte gewoon met commentaar geven op de tafel. Op een ochtend zaten we aan het ontbijt. Chris zei: “Jezus, deze tafel wiebelt echt. We moeten hem proberen te repareren.” ik ontplofte en gilde: “Je meent het niet!” Ik geef toe, dit was niet mijn beste moment, maar kom op zeg. De tafel wiebelde al maanden! “Wat?” Vroeg Chris onschuldig. “Misschien heb je me niet gehoord. Ik zei dat wij dit moesten maken.” Het duurde even voordat we dit samen uitgeklaard hadden en ook echt naar elkaar konden luisteren. Maar uiteindelijk repareerden we de tafel samen:-)

Welke lessen hebben we geleerd van deze interactie? Ten eerste dat semantiek vervelend is. Maar ook dat er een aantal belangrijke concepten zijn waar we rekening mee moeten houden om samen een harmonieuzer leven te leiden.

Er is een verschil tussen vertellen en vragen. Chris: Michelle dacht, omdat ze (herhaaldelijk) de wiebelende tafel had genoemd, dat ze me had gevraagd die te repareren. Er is een groot verschil tussen je partner vragen iets te doen en van je partner verwachten dat hij/zij iets doet alleen omdat jij het zegt. “Vraag en de tafel wordt veel sneller gemaakt…”

In een relatie zijn is belangrijker dan gelijk hebben. Ik haal er zoveel voldoening uit om iemand ongelijk te geven… Ik heb een uitgesproken mening. Ik hou ervan om over alles te debatteren en ik zal het lang volhouden als ik geloof dat ik gelijk heb. Ik genoot er stiekem van om gelijk te hebben en de wiebelende tafel te negeren. Maar ik heb geleerd dat dit niet werkt in onze relatie. Behoud van intimiteit is uiteindelijk belangrijker dan gelijk hebben.

Dingen laten etteren is geen goed idee. Michelle: Ik had besloten om mijn hakken in het zand te zetten en niets meer over de tafel te zeggen. Maar dat loste mijn ergernis over de wankele tafel niet op, het deed eerder het tegenovergestelde. Alleen al het noemen van de wiebelende tafel was voldoende om mijn frustraties eruit te gooien.

Eerlijke communicatie Chris’ reactie was misschien niet zo leuk geweest als ik had gevraagd waarom hij de tafel niet had gerepareerd, maar ik had mijn gedrag kunnen onderzoeken en mijn aanpak eerder kunnen aanpassen. Chris: Natuurlijk was het ook van mijn kant niet zo netjes om Michelle te laten sudderen in frustratie alleen maar omdat ik een punt wilde maken. Had ik haar eerlijk en duidelijk gezegd dat ik het niet leuk vind om gecommandeerd te worden, dan hadden we samen heel wat frustratie kunnen vermijden!

Toen wij trouwden, gaven mensen ons al lachend het advies: “Happy Wife, Happy Life”. Wij vinden dat dit moet worden bijgesteld tot, “Happy Spouse, Happy House”. Kortom we zijn beiden verantwoordelijk voor onze communicatie!

met dank aan thecouplespost

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: