vieren

Julie: Het is een feestelijke maand geweest! Eerst vierden we de 85ste verjaardag van mijn vader en het weekend daarop vierden we de 60ste huwelijksverjaardag van John’s ouders. Dat zijn indrukwekkende cijfers! Dit zette ons aan het denken over hoe het leven voor ons zou kunnen zijn als we het geluk hebben deze mijlpalen in ons eigen leven te vieren.

John: Het was eigenlijk bitterzoet om het jubileum van mijn ouders te vieren. Hoewel 60 jaar samenzijn een ongelooflijke prestatie is, werd dit eerder in de week overschaduwd doordat mijn moeder de pijnlijke beslissing moest nemen om mijn vader te laten verhuizen naar het woonzorgcentrum. We weten dat dit moeilijk zal zijn voor mijn vader, die altijd bij mijn moeder wil zijn. Hij zal nog meer in de war zijn dan hij al is, en we vrezen dat de verhuis zijn geheugenverlies zal versnellen. Maar met zijn recente omzwervingen is het, naast de fysieke uitdagingen van voortschrijdende dementie, een veiligheidskwestie geworden. Op 82-jarige leeftijd en in slechte gezondheid, kan mam de zorg gewoon niet meer aan.

John: Niemand van ons wist hoe het zou gaan op de dag van het verjaardagsfeest. Het was spannend want pap had de week voor de grote dag een aantal slechte dagen. Maar op de dag van het feest kregen we een geweldig cadeau. Pap had een hele goede dag! Niet zomaar een goede dag, een geweldige dag. Hij was blij en lachte, en voerde gesprekken met zijn kinderen en kleinkinderen. Hij grinnikte toen de hond van onze neef mama’s hand wilde vasthouden. Hij kon de hele dag blijven en gewoon genieten van het feit dat zijn familie voor het eerst in drie jaar weer bij elkaar was. En omdat hij zo’n geweldige dag had, had mam er ook een.

Julie: Het was zo ontroerend om te zien hoe onze kinderen en neven en nichten met pap omgingen en geduldig luisterden naar zijn verhalen over zijn eerste dagen met mama. Op een gegeven moment nam ik het allemaal in me op en rolden de tranen over mijn wangen. Niet alleen waren we allemaal getuige van het hoogtepunt van 60 jaar liefde en toewijding door alle moeilijkheden en vreugden van het leven heen, voor een kort moment hadden we onze vader en opa weer terug.

John: De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben ons doen nadenken over onze toekomst samen, vooral omdat dementie veel voorkomt bij de mannen aan mijn kant van de familie en hartkwalen bij die van Julie… Beseffend dat de huidige situatie van onze ouders een mogelijk scenario voor onze toekomst zou kunnen zijn, vroegen we ons af: “Wat kunnen we dan doen om ons voor te bereiden?” Het antwoord is eenvoudig: “De kleine momenten vieren!”

Julie: De kleine momenten in het leven vieren, hebben we altijd al gedaan 🙂 We hebben een speciaal diner op de verjaardag van ons eerste afspraakje. We bedrijven de liefde als we samen een project afronden. Onze dochter op bezoek uit Florida is reden voor een familiefeestje. De eerste mooie lentedag is een uitnodiging om in de auto te stappen en een ritje te maken met de ramen open. Ben je jarig, dan mag je je verjaardagsmaaltijd kiezen. We hadden ooit zelfs worteltaart en verjaardagsmutsen om te vieren dat ons konijntje 10 jaar werd (ze kreeg natuurlijk een echte wortel).

Het leven is kort en vaak hard. Ons devies is dan ook: “Eet zeker ijs – en haal het beste servies om het in te serveren!” Serieus, het vieren van de kleine momenten in het leven heeft tot veel mooie herinneringen geleid en veel plezier en romantiek toegevoegd aan onze relatie. Elke kleine viering is een storting op de emotionele bankrekening die ons door de moeilijkere tijden heen helpt.

John: We hebben geleerd de dingen niet als vanzelfsprekend te beschouwen. De mensen, plaatsen en gebeurtenissen waar we nu van genieten zullen er misschien niet altijd zijn, dus neem de tijd om er vandaag van te genieten. Elke dag die Julie en ik samen hebben is inderdaad een groot geschenk. We laten geen dag voorbijgaan zonder een paar dikke kussen en een paar ‘ik hou van jou’-kusjes, want niemand van ons weet wat morgen zal brengen. We kunnen ook ophouden ons druk te maken over de kleine dingen. Maakt het over 10 jaar nog wat uit? Waarschijnlijk niet, dus laat het vandaag los. Een beetje perspectief kan wonderen doen.

Julie: We kunnen ons de goede tijden herinneren. Op onze trouwdag hebben we beloofd om van elkaar te houden, in voor- en tegenspoed. Maar wat als het slechter gaat dan we dachten? Mijn ouders waren 57 jaar getrouwd. De laatste 10 jaar van haar leven verzorgde mijn vader mijn moeder terwijl haar gezondheid verslechterde en ze de ene operatie na de andere onderging. Toch praat hij nooit over de moeilijkheden – alleen over de vreugde. Hij beschouwt het als een voorrecht om voor haar te mogen zorgen. 47 jaar van mooie herinneringen was genoeg om hem door 10 jaar van minder mooie tijden te loodsen.

Elke dag is een kans om te vieren. Wat bracht jou vreugde vandaag? Was het een mooie zonsondergang? Een telefoontje van je student om bij te praten? De weegschaal die een kilogram of twee minder aangeeft? Het horen van “jouw liedje” op je voorgestelde afspeellijst? Kom op, vind je vreugde en vier die goede momenten samen!

met dank aan thecouplespost

Verbonden en toch vrij leven met je partner.

Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding, in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie?

Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie!

Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel:
• Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders
geven
• Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op
• Die inzichten deel je met partner. Je kiest zelf wat je vertelt; er zijn geen
verplichtingen. Je hoeft niet in de groep te delen.

Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’.

Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: