waarderen

In welke kwaliteit word ik het liefst bevestigd (door jou) en hoe voel ik mij daarbij?

Greet schreef:

Lieve Filip,

Als ik deze vraag lees dan besef ik al direct dat je mij vaak bevestigt of je waardering uitspreekt.

Ik krijg vaak pluimen voor een lekkere maaltijd, dat ik vele gerechtjes het lekkerst van iedereen kan klaarmaken. Als ik me mooi kleed of oorbelletjes aandoe dan zeg je daar iets over, dat ik een mooie vrouw ben. Als ik op een druilerige dag toch met de fiets ga werken dan stuur je me een bericht, dat ik goed bezig ben en je trots op me bent. Je hebt geen moeite om iets positiefs te zeggen over mij. Ook naar anderen toe kan je heel gericht positief zijn en je waardering uitspreken. Awel dat apprecieer ik écht aan je!

Heb ik die bevestiging nodig? Ik sta er nu even bij stil dat het een geschenk is, dat het ook niet evident is…. Je doet oprecht moeite of komt het wat vanzelf? Zelf hunker ik niet persé naar veel bevestiging in de zaken die ik doe. Ik kan mezelf ook goed waarderen op vele domeinen zoals in de keuken, op het werk, … Maar als het dan gaat over mijn onzekere domeinen dan kan ik wel wat feedback gebruiken. Als ik onzeker ben over mijn contact met mensen, familie of vrienden. Heb ik de juiste woorden gebruikt in een bericht. Heb ik wel genoeg geluisterd naar die persoon. Als ik twijfel over een attentie/cadeau voor een dierbaar iemand. Daar kan ik heel onzeker over zijn en dan ben jij mijn klankbord. Je luistert dan naar mij, reageert rustig en begripvol. Ik kan dan mijn emoties tonen en dat is heel bevrijdend. Je oordeelt niet. Op zo’n momenten kan ik mijn kwetsbare ik zijn. Dan besef ik dat ik toch een geluksvogel ben en verwend ben door jou. Mijn attente man J Dankjewel daarvoor!

Ik kan daar ook iets van leren. Spontaan zal ik minder gemakkelijk mijn waardering voor jou  “uitspreken” maar ik blijf oefenen en doe mijn best. Met de jaren heb ik gezien dat jij daar wel echt van kan opfleuren en het soms nodig hebt om bevestigd te worden. Ik wil daar ook aandacht voor blijven hebben.

Dikke kus x

Greet

Filip schreef:

Dag lieve Greet,

Dit is een interessante vraag: Ik denk alleszins dat ik –meer dan ik graag toegeef- erg gevoelig ben voor jouw oordeel.

Ik word hier in ons gezin graag door jou bevestigd in mijn rol als papa en als opvoeder van onze meisjes. Ik denk dat ik me daar lange tijd niet echt erkend in heb gevoeld door jou. Zeker wanneer jij in  het weekend werkte en ik er alleen voor stond. Dan had ik de indruk dat je mijn inzet en kwaliteiten niet echt goed zag, erkende en bevestigde.

Nu is het anders. Volgens mij heb je meer oog voor mijn rol in de zorg en opvoeding van de meisjes. Ik voel me alleszins erkend nu en ik denk dat je me met kleine opmerkingen nu meer bevestigt dan vroeger. Dat voelt goed aan!

Ik zie mij ook graag bevestigd in mijn handigheid en kan er moeilijk mee om als ik je zie twijfelen aan een project dat ik wil aanpakken in of rond het huis. En toch vul me je daar goed aan met je bedenkelijke blik. Want ik durf al te vaak nogal impulsief aan iets beginnen terwijl er nog enkele onafgewerkte projecten zijn blijven liggen. Dus wat mijn klussen betreft ben ik heel gevoelig voor kritiek en doet het me veel deugd dat je me tijd en vertrouwen schenkt om iets aan te pakken.

Ondertussen zie ik zelf ook beter dat ik een belangrijke taak uitvoer als ik een lekkende kraan herstel, onze fietsen in orde zet, een speelhuisje voor de kinderen maak…

Stilletjes aan zie ik dat we elkaar goed aanvullen. Dat we een goed team kunnen zijn. Als we rustig en geduldig communiceren (moeilijk!) en oog hebben voor elkaars talenten.

Dikke kus,

Filip xxx

Waarderen & bevestigen een kunst!

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: