confronteren

Wij schreven over de vraag: Durf ik de confrontatie aan met jou? Hoe doe ik dat? Wat beleef ik hierbij?

Dag Greetje,

Hmmm. Ik denk alleszins dat ik uit een gezin kom met veel confrontatie, wrijving, discussie en boosheid. Maar wat levert dat op? Het is alleszins belangrijk dat wij aangeven wat we nodig hebben en waar onze grenzen liggen.

Toen je enkele dagen geleden met mijn zus belde en achteraf aan mij voorstelde om oma naar het ziekenhuis te brengen, toen werd ik echt overspoeld door gevoelens. Angst om mezelf in de zorg te verliezen. Bang om niet trouw te blijven aan mijn gevoelens ten opzichte van mijn moeder. Onzekerheid en niet-weten wat ik met deze situatie aan moet. Het lijkt dan allemaal te snel te gaan voor mij en ik reageerde met luide boosheid en te veel drama. Die confrontatie was heel explosief. Ik heb daar achteraf snel spijt van.

Ik kom er moeilijk uit, uit deze vraag.

Er is relatief veel wrijving tussen ons en de laatste tijd zelfs wat te veel lijkt me. Ik verlang naar meer rust in onze relatie en dus minder confrontatie. Of, misschien vooral ‘rustigere’ confrontatie? En daar heb ik zeker een groot aandeel in. Ik ben temperamentvol en soms explosief. Dat zorg voor onrust hier in huis en daar ben ik niet fier op.

Meer schrijven blijft mijn grote wens. Het maakt het makkelijker om onze noden, grenzen, en gevoelens rustiger en helderder te delen. Met geduld en mildheid.

Tegelijk is het voor mezelf soms niet duidelijk wat mijn noden zijn en waar mijn grenzen liggen. Maar ik weet dat ik in goede handen ben bij jou.

Kus,

Filip xxx

Lieve Filip,

De confrontatie met jou aangaan: altijd spannend! We hebben daar al een hele weg in afgelegd alleszins, in de tien jaren dat we elkaar kennen.

De eerste gedachtenflits bij mij is voorzichtigheid, het goede moment zoeken. Ik ontzag je vaak de eerste jaren van ons samen zijn. Ik herinner me nog goed dat ik tijdens een wandeling mijn kinderwens met jou wou bespreken. Ik voelde veel weerstand. Ik durfde minimaal mijn eigen gevoelens tonen en voelde me heel kwetsbaar. Ik was bang voor een resolute nee. Ik weet nog dat er snel tranen kwamen bij mij. Van onmacht en … het uiten van gevoelens gaat vaak gepaard met wat tranen bij mij.

Vandaag de dag durf ik wel meer op te komen voor mijn eigen noden, verlangens of gevoelens. Ook al bots ik op weerstand bij jou, ik zal je toch confronteren met mijn mening of vraag. Je reageert snel geagiteerd of boos. Dat is niet fijn! Ik voel me dan vaak opgelaten of dom. Ik stel mezelf in vraag. Had ik dit wel mogen vragen of zeggen?

Als ik zeg dat ik toch graag naar het afscheid van grootnonkel Nol wil gaan, dan zeg jij: “wat kan je daar nu nog gaan betekenen?” Ik reageer niet en wandel weg. Moet ik me nu verantwoorden? Ik laat het rusten en jouw wandelafspraak met Jo blijft staan. Toch knaagt het. Mijn buikgevoel spreekt: ik had daar moeten zijn. Ik heb spijt dat ik niet ben opgekomen voor mijn eigen nood aan … zingeving, afscheid van een dierbare, mijn deelneming tonen aan hun dochter, mijn familiebanden met deze grote familie waar ik een deel van ben.

Goed om dit vast te houden en hier anders mee om te gaan in de toekomst.

Liefs,

Greet

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: