luisteren

Wat maakt het mij soms moeilijk om echt te luisteren naar jou. Wat beleef ik daarbij?

Lieve Luca,

Een toepasselijke vraag. Gisteren hadden we zo een moment dat ik niet goed naar jou kon luisteren. Eigenlijk hadden we het hier daarnet al even over. Daar ben ik zo blij om. Dat we het zo vaak uitspreken als iets moeilijk is of iemand ergens mee zit. Ook los van deze vragen. Maar al schrijvend komen we vast nog verder en kunnen we echt even de tijd nemen om dit uit te pluizen.

Ik heb het momenteel razend druk. Ik ben de laatste twee weken nogal veel aan het multitasken: starten op een nieuwe werkplek met teamdagen en tegelijk de jeugdkampen van mijn vorige werkplek nog ondersteunen en daar afscheid nemen. Dat betekent lange en volle dagen. Ik vind het ontzettend boeiend, maar voel ook dat het een beetje te veel is. Al die nieuwe input zorgt voor een onzeker gevoel. ‘s Avonds ben ik op en moet ik echt even recupereren. Ik heb minder ruimte voor jou en voor ons. Jij voelt dat heel goed aan en geeft me tijd.

Tegelijk heb jij natuurlijk wel andere noden: samen iets leuks doen, praten. Je vroeg me gisteren of je verder mocht vertellen over een project op je werk. Ik voelde dat ik daar eigenlijk geen ruimte voor had en dat ik niet echt zou kunnen luisteren. Ik kon dat  wel zeggen tegen jou (fijn!), maar toen ik merkte hoe graag je wou delen waar je mee bezig bent gaf ik toch toe. Ik wil er graag zijn voor jou, maar eigenlijk merkte ik al snel dat mijn eerste gevoel klopte en ik dat niet zomaar aan de kant kon zetten. Het lukte niet om echt te horen wat je zei, goed door te vragen, mee na te denken. Ik voelde mijn vermoeidheid nog meer en voelde me ook slecht omdat ik niet de persoon kan zijn die jij nodig hebt. Niet de geïnteresseerde en vrolijke Jolijn die ik zo graag ben. Ik weet wel dat jij niet van me verwacht dat ik altijd die versie van mezelf ben, maar toch.

Dat is eigenlijk wel een terugkerend patroon. Ik denk dat luisteren vaak moeilijk is voor mij als ik ergens mee zit. Als ik zelf nog iets moet verwerken, als er iets tussen ons in hangt dat nog uitgesproken moet worden, als ik aan praktische dingen denk (bv. maar we moeten eigenlijk nu snel eten op tafel hebben anders loopt de planning van de avond mis. Vast heel herkenbaar voor je). Die dingen moeten eerst in orde zijn voor ik rustig in het nu kan staan en er echt kan zijn voor jou. Hetzelfde geldt voor samen intiem zijn denk ik. Jij kan dat precies makkelijker van elkaar scheiden.

Sowieso moet ik genoeg ruimte hebben als we praten over onderwerpen zoals je werk of andere inhoudelijke interesses van je (Amerikaanse geschiedenis, black lives matter,…). Want die staan verder van mij af en zijn abstracter en minder evident dan wanneer je bijvoorbeeld vertelt over je familie of vrienden of over hoe je je voelt. Wat uiteraard niet wil zeggen dat ik niet graag over je werk en dergelijke praat! Ik zou niet willen dat je dat denkt, ik vind het net super boeiend om je hier bevlogen over te horen praten en van je bij te leren. Alleen heb ik daar dus soms niet de energie voor.

liefs

Jolijn

Liefste Jolijn,

Ik vind het moeilijk om echt naar jou te luisteren als ik zelf met veel in mijn hoofd zit. Na een drukke dag op het werk, bijvoorbeeld, wanneer ik nog allerlei denksporen van de dag verder aan het bewandelen ben, of gemaakte plannen opnieuw aan een kritische blik onderwerp. Dan is er weinig ruimte om bijkomende input te registreren. Ik betrapte me er gisteren bijvoorbeeld op dat terwijl jij over je dag op het werk aan het vertellen was mijn gedachten waren afgedwaald naar mijn werk. Dat is geen teken van een gebrek aan interesse maar veeleer van het feit dat ik de knop niet altijd gemakkelijk weet om te draaien; dat ik ook na het einde van de werkdag nog even in werkmodus blijf zitten.

Enerzijds moet je dat wat op zijn beloop laten gaan, denk ik, maar anderzijds kan je zo’n moment waarop je vaststelt dat je gedachten aan het afdwalen zijn ook aangrijpen om actief een inspanning te doen om naar de andere persoon te luisteren, en zo jezelf los te weken van je eigen gedachten. Of om die gedachten te delen: er samen over te praten en zo ruimte te creëren voor de verhalen en gedachten van de andere persoon. Zo kom je sneller weer op dezelfde golflengte.

Verder is het een permanente uitdaging, denk ik, in gesprek met jou of met eender wie, om écht te luisteren naar iemand, en niet halverwege af te haken omdat je in je hoofd al een antwoord hebt klaarzitten. Dat is soms moeilijk, omdat mensen van nature associaties maken en gesprekken in de richting van hun eigen interesseveld sturen. Maar het loont ook de moeite om dat soms wat los te laten en samen nieuwe velden trachten bloot te leggen. Al kan het natuurlijk ook heel boeiend zijn om iemand honderduit te laten vertellen over zijn of haar interesses, of om dat zelf te doen; daar is niets mis mee. Uiteindelijk komt het waarschijnlijk neer, zoals zoveel in het leven, op het vinden van het juiste evenwicht.

Liefs,

Luca

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: