zondagochtend

Wat waren vanochtend mijn eerste gedachten?

Liefste Leen,

Geen wekker gezet, dus op het gezette tijdstip schiet ik toch wakker. Besef dat ik me had voorgenomen om uit te slapen en ga in sluimerstand. Zweef tussen dromen en waken, zonder gedachten, maar wel veel beelden die de revue passeren. Geen nachtmerries maar zorgeloos zijn ze meestal niet. Zo zag ik onze notelaar afstervend en voelde paniek want hij bepaalt mee het karakter van huis en tuin hier bij ons. Wat te doen? Als bijna altijd kwam er het verlossende besef -is dat een gedachte?- “Maar nee, hij hangt vol noten en blad dit jaar, die boom blijft leven!” En ik dommel terug in. Deze “rampdromen”waarin ik radeloos voor onoverkomelijke problemen sta, zijn vast een uitlaatklep voor de zorgen en spanningen die ik in het echte leven tegenkom. Dat heeft dan toch vaak te maken met mensen die van mij verwachten dat ik problemen oplos en de dingen aanpak: bemiddelen in conflictsituaties, toekomstplannen smeden in diverse organisaties, oplossingen zoeken als het anders loopt dan verwacht. Zo zetten Covid-19, de lockdown en de voorzichtige heropstart veel op zijn kop, al maandenlang. Ik zeg nog vaker dan voorheen: “Laten we het hoofd koel houden, goed afwegen en slimme keuzes maken, het komt wel goed.” Maar achter dat uithangbord zit toch nogal wat onzekerheid en spanning. Want wat als het niet goed komt? Gaan ze me dan nog graag hebben? Dan vind ik op zondagochtend een veilige haven, tussen dromen en waken in ons bed, waar ik naast jou langzaamaan wakker mag worden.

Liefs

Jan

Lieve Jan,

Zondagochtend, weekend maar met een extraatje want de wachtGSM ligt op mijn nachtkastje… Dus mijn eerste gedachte was: “Ik moet opstaan, het is al laat! Straks krijg ik een oproep.” En effectief, toen ik mijn wilde haardos in de spiegel bekeek kwam er een whats@pp berichtje binnen van een bezorgde moeder… Gelukkig niets ernstigs. Ik check de mail en zie dat ik een bericht van this human moment gemist heb. De sessie zelf heb ik vrijdag ook al gemist! Bij het openen krijg ik een prachtig lied te horen, gezongen door Julia Bullock. This human moment gaat eigenlijk over hoop in donkere tijden en hoe je als klein ikje toch ook bron van verandering kan zijn… In coronatijden is dat iets waar ik naar op zoek ben. Hoop, toekomst, vreugdevol en bewust bovenal veerkrachtig leven. Het zijn thema’s die met me meelopen. Wat zegt dat over mij? Dat ik een zoekende ziel ben, een dolende christen, durf ik mezelf ook wel eens noemen. Zinzoeker is misschien een ander woord. Ik kom zo vanalles tegen. Het interview van Herman van Rompaey in De Standaard van dit weekend, Brené Browns boeken en zo ook This human moment. Sprokkels… Op zondagochtend is dat voor mij altijd extra aanwezig. Zondag: rustdag, kerkdag, ontspanningsdag. Dat zit er zo van kleinsaf in. Het zit hem in kleine dingen. In een mooi kleedje kiezen, muffins maken voor het ontbijt, en vandaag ook schrijven naar jou. Een kerkbezoek zit er voorlopig niet in. Ik voel een zekere (absurde) opstandigheid bij de gedachte te moeten reserveren voor een kerkbezoek. Wat zegt dat over mij? Misschien wel dat ik niet zo goed tegen regels kan die mijn vrijheid beknotten. Nochtans voel ik veel nood. Nood aan mensen, samen zingen, samen bidden, samen reflecteren… Vanochtend dacht ik ook met plezier terug aan de werkdag van gisteren. Het dak van het tuinhuis ligt erop! Vandaag nog afwerken, ik zie hoe dat jouw geest bezighoudt en hoop dat je daar ook voldoening in vindt.

Ochtendgedachten dus, op een zonnig zondags terras. “Open your heart so you can go deeper” was de boodschap van vandaag op this human moment, daar kan ik verder mee…

Liefs

Leen

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Eén opmerking over 'zondagochtend'

  1. Mooi initiatief en zeer verhelderend. Ik heb er nog steeds goede herinneringen aan. Gevoelens en gedachten krijgen een diepere dimentie. Spijtig genoeg heeft het noodlot er anders over beslist. Schrijven kan ik nog maar antwoorden krijg ik enkel in gedachten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: