vrijheid

Wat betekent vrij zijn voor mij in mijn leven? En hoe voel ik mij daarbij?

Filip schreef:

Dag lieve Greet,

Vrijheid, dat is echt wel heel belangrijk voor mij. Als ik mensen hoor klagen over onze maatschappij of als ik zelf in negativiteit verval dan probeer ik mezelf eraan te herinneren dat wij erg vrij zijn. In tegenstelling tot vele landen in de wereld. Stel je voor: Je bent ongeveer 80 jaar op deze planeet. Die korte tijd niet in vrijheid mogen beleven lijkt me echt verschrikkelijk.

Vrijheid is “vrij denken” voor mij. Ik zal altijd groepsgedrag in vraag stellen. Echt vrij denken en kiezen is belangrijk. Ik kleur graag buiten de lijntjes en wil me niet beperken tot een leven “zoals het hoort” of “zoals van mij verwacht wordt”. “Kies dan Zelf”, dat is belangrijk.

In onze relatie en als man en papa voel ik me meestal vrij. Niet zozeer om zomaar mijn zin te doen. Meer een soort vrijheid om te kiezen binnen het kader van ons gezin. Rekening houdend met jou en de meisjes als een keuze. En daarnaast veel in vraag stellen, mijn noden en verlangens kunnen delen met jou. Samen zoeken naar balans. Wat heb jij nodig? Wat heb ik nodig? Hoe kunnen we elkaar hier in vinden?

Straks vertrek ik op mijn eentje voor enkele dagen naar Leuven. Even geen vrouw en kinderen. Echt op mezelf met een boek en schrijfgerief. Niet voor de meisjes zorgen en een heleboel minder prikkels. Dat gaat deugd doen! Dat dit kan in ons huwelijk vind ik fijn en belangrijk. Jij blijft jij en ik blijf ik. Maar nog: Je stelde zelf voor dat ik enkele dagen voor mezelf zou nemen nadat ik de afgelopen maanden veel voor de meisjes heb gezorgd. Mooi!: Wat een cadeau van jou! Ik voel me geliefd en ik zie dat je oog hebt voor mijn nood aan rust. Dankje!

Kus,

Filip

Greet schreef:

Lieve Filip,

Wat ik nu vooral grappig vind is dat we elke week een vraag trekken en dat die vraag er dan meestal boenk op is J. Vrij zijn, Wat betekent dat voor mij?

Het gevoel van vrijheid heeft bij mij vooral te maken met zelfstandig en vrij mijn eigen ding kunnen doen. Mijn nood aan autonoom zijn is groot. Ik ervaar dat op vele gebieden, op het werk, in onze relatie en ook in het grotere geheel, de maatschappij… Soit, in onze relatie geeft dat vaak vonken! Als jij in mijn vaarwater komt dan ben ik snel opstandig en tegendraads. Als ik gestuurd word of onder druk word gezet…Dan reageer ik averechts en koel.

Zoals laatst toen Kristien me uitnodigde om een pint te komen drinken aan het kampvuur. Mijn hele lijf zei me dat ik daar enorm hard goesting in had. Ik had er een pittige reeks werken op zitten. Dit kon ik nu wel echt gebruiken. We hadden gepland te schrijven die avond. Ik hielp de kinderen naar bed en liet je daarna weten dat ik voor het kampvuur koos. Ik zag je verontwaardiging en je wees me op mijn verantwoordelijkheid en engagement voor de blog. Ik vertrok toch. Ik was wel blij met je bericht dat ik er toch maar van moest genieten…

Anderzijds durf ik jou ook gemakkelijk sturen of heb ik ook vaak verwachtingen (in het huishouden en de zorg voor de kinderen). Toch vind ik het belangrijk om je in je waarde te laten. Bv in het opvoeden van de kinderen. Ik zie vaak dat je aanpak (gestructureerder en consequenter) werkt. Ik laat je daar dan ook “vrij” in en vertrouw erop dat je het als papa goed doet. Ik waardeer het zelfs!

Het is vaak “loslaten” voor mij. De andere vrij laten leven – laten zijn. Ik hou ervan om vrij te kunnen leven, tenminste in mijn hart vrij voelen. Ook al ben ik de eerste om rekening te houden met ieder van ons gezin en is het niet zomaar mijn goesting doen.

Hoewel ik de komende 3 dagen wel eens ga “profiteren” om mijn goesting te doen met ons drietjes. Terwijl gij op weekend gaat. Ik wens je alleszins een heel fijn, vrij J en ontspannen weekend met jezelf!

Liefs,

Greet

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: