bijzonder

Op welke manier heb jij deze dagen voor mij een bijzondere rol gespeeld?

Lieve Luca,

Het was niet de makkelijkste week tussen ons. Jij werd hard opgeslorpt door het werk. We zaten niet op dezelfde golflengte, het lukte moeilijk om verbinding te voelen. Ik begin dan heel snel vanuit angst te denken. Word onrustig en onzeker. Wil meer controle over de situatie. Wil dat het weer vlot loopt.

Jij speelde een belangrijke rol in het goed kunnen omgaan met de situatie en mijn moeilijke gevoelens. Toen het me te veel werd en er een traan ontsnapte, zette jij de tijd echt even stil. “Zeg maar wat er is. Wat het ook is.” Dat vind ik heel typisch jij. Ik vond  (en vind soms nog) dat verdriet of boosheid maar snel over moet zijn. Dat ik me aanstel. Jij toont me telkens weer dat je echt wil luisteren, dat het oké is. Alleen al de ruimte krijgen om te zeggen wat er in me omgaat maakt dat ik me beter voel, opgelucht, lichter.

Het hielp me om daarna samen met jou verder te kunnen praten over de situatie. Ik kreeg er een beter beeld van. We dachten samen na over hoe we dit verder willen aanpakken. Ik heb veel aan jouw relativerende stem. Dat je zegt dat het normaal is om soms te moeten zoeken. Dat je aangeeft dat je vertrouwen hebt in ons, dat de basis goed zit. A. vertelde me dat haar vriend haar soms zelfs echt stopt als ze te ver doorredeneert en een beetje panikeert. Ik denk dat wij daarvoor misschien te veel op elkaar lijken. Dat jij mijn angstige gevoelens ook herkent en ze ook voelt.

Ik vind dit eigenlijk wel een best enge en kwetsbare vraag. Jij speelt een super bijzondere rol voor mij. Deze week. Elke week. Maar hoe leg ik dat uit in woorden? Veel van die bijzondere rol zit helemaal vervat in wie jij gewoon bent als persoon en dat ik zo graag bij jou ben. Hoe je me rustig kan maken met jouw zijn en jouw manier van kijken naar de dingen. Hoe je me inspireert en motiveert met jouw geëngageerde en leergierige levenshouding. Deze week over John Lewis en Frederik Douglass. Hoe je me zo vaak laat lachen. Hoe je me in contact brengt met mijn lijf, verlangens en genot. En in hoe wij samen zijn als koppel. Dat we bijvoorbeeld zo goed kunnen praten over onze relatie.

Liefs

Jolijn

Liefste Jolijn,

Ik merk dat ik het moeilijk vind om orde te scheppen in de gedachten die in me naar boven komen bij het lezen van de vraag. Ik weet dus niet of wat volgt een coherent betoog zal zijn. Maar dat ontdekken we dan maar in het schrijven ervan.

Toen jij twee weken geleden een weekje op vakantie was naar de Ardennen, ging me dat eigenlijk wel goed af. Op voorhand baarde het me wat zorgen omdat veel van mijn vrienden in die periode ook op vakantie waren en ik vreesde voor eenzaamheid. Maar uiteindelijk bleken het goede dagen, waarin ik gefocust kon werken en ook mijn vrije tijd goed kon invullen. Ik was blij toen je terugkwam, maar dat weekend zaten we niet altijd op dezelfde golflengte. Achteraf (maandag?) hebben we daarover gepraat, maar de spanning die zich had opgebouwd bleef tussen ons in hangen tot woensdag, wanneer we er uitgebreider over hebben kunnen praten.

Ik kan niet zo goed verklaren waar die spanning en die knik in de verbinding tussen ons vandaan kwamen. Ik denk dat een deel van de oorzaak te vinden is in de stress die ik de laatste weken op het werk heb ervaren. Daardoor heb ik misschien meer ruimte nodig voor mezelf om mijn gedachten te ordenen en die stress de baas te blijven. Als ik dan bij jou ben, moet ik me daar bovenop ook tot jou verhouden: een evenwichtsoefening die ik niet altijd tot een goed einde weet te brengen. De verhoogde alertheid die daarmee gepaard gaat doet me bovendien soms twijfelen over ons en maakt me onzeker.

Paradoxaal genoeg ben jij tegelijkertijd ook een rustpunt voor mij. Dat merkte ik bijvoorbeeld afgelopen vrijdag, toen we de avond zonder elkaar doorbrachten. Het was mijn laatste werkdag voor de vakantie en ik had het gevoel dat ik plots in een zwart gat belandde. Ik voelde me plots ook opgesloten in mijn appartement. Reflexmatig wou ik dan bij jou zijn, omdat dat me tot rust zou brengen.

Een deel van de oorzaak bevindt zich allicht ook in het vooruitzicht van onze reis naar Parijs, en de onzekerheid die daarmee gepaard ging, omwille van corona. Sowieso is samen op reis gaan een vrij spannende gebeurtenis, omdat het toch heel anders is dan thuis tijd met elkaar door te brengen. Daarbovenop de afweging moeten maken of we, in het licht van corona, al dan niet vasthouden aan onze plannen maakt het er niet eenvoudiger op. Ik ben blij dat we woensdag onze bezorgdheden daaromtrent hebben kunnen uitspreken. Daardoor leef ik met een rustiger gemoed toe naar de komende dagen.

Zoals gezegd vind ik het moeilijk om vat te krijgen op mijn gedachten en gevoelens. Ik zie ze niet scherp. Ik heb de laatste dagen het gevoel dat ik perspectief mis. Het doet denken aan de titel van dat boek van Julian Barnes, The Noise of Time: ik voel me verstrikt in de ruis van de tijd. Ik probeer vanop een afstand de wereld en mijn plaats erin te overschouwen, maar dat lukt me niet. Ik hoop dat de vakantie rust brengt, en perspectief.

Liefs,

Luca

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: