weer

Welk effect heeft het weer op mij en hoe ga ik daarmee om?

Liefste Leen,

Toch weer grappig, hoe deze vraag uit de coronapot komt net op de heetste augustusdagen ooit! Aangezien tuinieren mijn grootste hobby is, ben ik in mijn planning vaak bezig met de weerberichten: “Wanneer zaaien, planten, oogsten? Is het droog op mijn vrije dag, kan ik buiten komen?” Ik ben in mijn nopjes als het goed uitkomt en berust als het tegenzit. Klagen over het weer probeer ik te vermijden, want het is altijd ergens goed voor. Behalve deze hitte en droogte dan, de tuin begint echt af te zien, en van zaaien of planten is geen sprake. Stilletjes hoop ik dat de warmte-onweders precies boven Leuven en omstreken uitbarsten, met voldoende regen.

Een zon-fanaat ben ik niet, maar licht is wel heel belangrijk. Licht en buitenlucht, daarom ben ik ook zo graag in de tuin of natuur. Ook in de winter, maar als die korte dagen nat en zonloos zijn, kan ik wel wat somber en futloos worden. Het korten van de dagen maakt me melancholisch en net vanochtend verbaasde ik me erover dat het nog donker was toen ik om 6 uur wakker schoot. “Hoe moet dat met onze stapvakantie die we moesten uitstellen tot eind oktober, gaan we dan niet teveel in het donker zitten?” denk ik bezorgd.

Zorgen om het weer en het klimaat, ja die heb ik ook. Voedselvoorziening en ecologie gaan enorm lijden onder de klimaatverandering. Dan ben ik blij dat ik me professioneel kan inzetten voor bewustmaking en het zoeken naar oplossingen. Maar soms voel ik wanhoop, dat het niet goed komt met de Aarde, de natuur en de mensen. Een houvast voor mij is de stappen die we zetten met ons gezin, om zoveel mogelijk het goede te doen in eigen huis, tuin en keuken. Blij dat we samenzijn!

liefs, Jan

Lieve Jan,

De zomerse zon, de hitte zeg maar, brengt me onvermijdelijk terug naar onze jaren in Congo en Zimbabwe. Ik voel me net een spinnende poes. Ik hou van de ochtendlijke bries, de morgenkoelte, in de wetenschap dat het straks heet wordt. In de schaduw van onze notenboom is het goed toeven. Wat ben ik blij met de vele schaduwplekjes die veranderen doorheen de dag. De koelte van ons huis is een zegen, dat wel. Want ook al brengt deze hittegolf me mentaal terug naar goede tijden, ik heb wel degelijk ook last van de warmte! Een ijskoude douche is meer dan welkom en dan geniet ik van de tijdelijke koelte van mijn lijf. Ook die sensatie brengt me mentaal terug naar vroegere tijden. Ideaal om me te laten vertragen. Ik plan weinig of niets voor de dag en geniet van de vrijheid, het vakantie hebben. Een beetje klussen, lezen, een fietstochtje naar de winkel met mijn trage Hollandse fiets. Ik zuig het op. Ik loop door de tuin als het avond wordt en kijk wat ik kan gebruiken voor het avondeten. Ik voel me vrij en gezegend en probeer daar bewust van te genieten, want zorgen zijn er natuurlijk ook… We leven zo moeilijk samen de laatste tijd. Al snel is er irritatie en ergernis van beide kanten. We komen daar altijd ook wel uit, maar die voortdurende herhaling is vermoeiend. Terugkijkend en mijmerend over de vraag waarom de dingen nu zo met horten en stoten gaan, zie ik de vele stressfactoren van de afgelopen maanden met daarover een coronasaus. Dat speelt ons parten! Er zo wat afstandelijk over mijmeren maakt me rustiger. Ik ben blij dat ik het kan neerschrijven in de wetenschap dat we er straks ook over praten. De dialoog als vrij-plaats en veiligheid. Ik voel me opgelucht er woorden aan te kunnen geven.

Liefs, Leen

Nog één stap… zegt de een…


Nog één stap… zegt de een
Nog duizend stappen… zegt de ander.
… tussen jou en mij, zegt de een.
… tussen mij en jou, zegt de ander.

De een neemt duizend stappen
en de ander zegt:
nu zijn het er nóg meer, nog tienduizend stappen!

De ander neemt één stap
en de een zegt:
een halve stap was al voldoende,
nu zie ik het.

Toon Tellegen


Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: