cadeau

Van welk soort cadeaus geniet ik het meest?

Lieve Jan,

Cadeaus…dat is eigenlijk wel een gevoelig punt bij mezelf (al geef ik dat niet graag toe). Ik sta wel op een verjaardags-cadeau van jou voor mij en daar bots(t)en we wel op onze verschillende gezinsculturen. Jij was het als kind helemaal niet gewoon om verjaardagen te vieren, waar ik toch elk jaar een taart met kaarsjes mocht uitblazen en mijn vader iets in elkaar geknutseld had als cadeau. Het feit dat we samen op dezelfde dag verjaren maakte het al dan niet krijgen van een cadeau, nog gevoeliger voor mij. Als jij met lege handen stond, of snel snel naar de winkel rende voor een cadeau, voelde ik me vergeten, in de steek gelaten en was ik steevast behoorlijk overstuur. Maar denkend aan cadeaus van jou voor mij, kom ik wel op enkele pareltjes! Meestal zijn het kleine verrassende natuur-dingen. Zaadjes om uit mijn raam te laten vliegeren (heerlijk cadeau!), dikwijls een bloemetje geplukt onderweg. Ruik eens…dit is voor jou! Een pot stenen, weet je nog? Dat zijn dingen waarvan ik geniet, de onverwachte spontane cadeautjes. Anderzijds hou ik ook wel van verwennerijtjes . Dingen die ik “te duur” vind om voor mezelf te kopen. Geregeld krijg ik zo van jou een lekker geurtje! En natuurlijk, een goed boek daar doe je me altijd plezier mee!

Als ik denk aan cadeaus die ik koester kom ik uit bij creatieve dingen. Het dialoogschrift dat ik van Dauwe kreeg voordat hij voor een jaar naar Zuid Afrika vertrok. Doorheen dat schrift had hij gedichten geschreven, zo kwam ik hem dat jaar altijd weer tegen… Of dat kleine doosje met daarin een veertje – schelpje – dons samen met de woestijnroos een ideaal kraamcadeau, dat ik kreeg van een vriendin bij de geboorte van Ewoud. Na 21 jaar staat het nog steeds op de kast. Nu ik toch helemaal terug in memory lane ben: dat kleine keramiek potje met daarop dat prachtige gedicht van Paul van Ostaijen: ” Leg uw hoofd zo in mijn arm x dat van uw voorhoofd naar uw mond mijn blik schuive x   over de kam van uw neus  x Leg uw hoofd zo x   ik leg op uw mond mijn hand x   wees rust x Ik kreeg het van jou in een periode waarin ik helemaal met mezelf overhoop lag. Wat koester ik dat potje, met daarin ondertussen een schelpje, een boompje uit fimo, een ijzersteen…allemaal kleine cadeautjes van dierbare mensen. Ze symboliseren voor mij bemoediging, warmte, liefdevolle boodschappen die me zeggen: het is goed, je mag er zijn in vallen en opstaan. Ik voel me rijk en geliefd als ik dat potje zie. Korter bij in de tijd zie ik de restanten van Jolijns maandelijkse raamgedichten her en der verspreid in ons huis… Het zijn dingen die ik koester en waarvan geniet.

Als mensen me vragen wat ik graag als cadeau heb, dan vraag ik nu meestal om samen dingen te doen: een concert, een tentoonstelling, een picknick. Tijd en ruimte, rust en schoonheid zijn daarbij de ingrediënten. Ik denk zo nog altijd met veel plezier terug aan de Art Nouveau wandeling in Brussel waarbij onze kinderen om de beurt voor gids speelden. Warme herinneringen die me zelf ook aanzetten om creatief te zijn in het geven. Het is fijn om daarbij even stil te staan

Liefs

Leen

Lieve Leen,

Dat zijn ongetwijfeld de belevingscadeaus! Voor mij is het genieten als we samen zijn met onze kinderen. En als ze dan zeggen “we zijn hier voor jou”, dan word ik helemaal gelukkig. Onlangs gaven ze een fotoboek met de mooiste beelden van de familiereis naar Zimbabwe, van 2 jaar geleden. Een unieke belevenis en dat boekt helpt om er geregeld aan terug te denken en na te genieten. Het is dus eerder “zijn” dan “hebben”, want hebbedingen, hoe mooi ook, raken in de vergetelheid bij mij. Ik schaam me daar soms wel voor, ook al ben ik blij met bv; een boek dat ik krijg, het raakt in de vergetelheid en blijft ongelezen…

Voor ons twee geld dat ook: om de 5 jaar een grote reis maken om ons huwelijk te vieren. We hebben er mooie herinneringen aan en ik word al warm bij de gedachte aan een volgende keer. Het avontuurlijke, verrassende, intuïtieve, van samen onderweg zijn. Dat trekt me, maakt me enthousiast. En ik voel me dankbaar dat we dat samen kunnen, zo onderweg zijn als koppel en het leven beleven!

liefs

Jan

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: