onthalen

Wat heb ik nodig om jou goed te kunnen onthalen? Hoe voel ik me bij mijn antwoord?

Lieve Luca

We hadden net een super fijne avond. Jij ‘onthaalde’ me voluit. Een lachend gezicht als ik de deur opende. Ik die je meteen wil vastpakken, zo blij je terug te zien. Een gedekte tafel, kaarsjes, servetten, een handgeschreven menukaart. Ik voelde me helemaal vrolijk worden. Zo lief van je. De sfeer was gezet. Echt aandacht voor elkaar. Ook al ging het niet over grote onderwerpen. Vragen, luisteren en nog wat doorvragen. We hadden een weekend waarin we elkaar nog niet echt op een goede manier zagen omdat ik zo’n intense dagen heb op mijn nieuwe job en dus heel moe ben. Ik voelde me thuiskomen bij jou. Heerlijk.

Tot zo ver het ideale plaatje. Op zo een uitgebreide manier onthalen we elkaar natuurlijk niet vaak. En dat is ook niet nodig. Gewoon een lieve aanraking, zachte blik, rake vraag, klein gebaar zorgen hier ook voor. Soms lukt het ook niet om er te zijn voor elkaar. Wat heb ik nodig om er wel te kunnen zijn voor jou?

Ik denk dat ik vooral genoeg alleen-tijd moet doorbrengen om hiervoor te zorgen. Ik heb ruimte en rust in mijn hoofd nodig. Ik moet mijn werk of to-do-lijstje aan de kant kunnen zetten. Voldoende uitgerust zijn is ook erg belangrijk. Te vaak ren ik van de ene plek/persoon/taak naar de andere, denkend dat ik al die dingen ook echt ‘moet’ doen. Jij wordt dan soms ook een puntje op de to do. ‘ik moet nog naar Luca’. Ik weet dat ik dan eigenlijk eerst even op adem moet komen. Moet kijken of ik wel zin heb om samen te zijn en bij jou uit te blazen of dat ik eigenlijk eerst even alleen wil zijn. Ik vind het zeker wel oke om moe bij jou aan te komen, maar denk dat het wel belangrijk is dat ik daar duidelijk over communiceer. Dat jij ook weet dat ik even niet echt kan ‘onthalen’ en daar ook rekening mee houdt.

Liefs Jolijn

Liefste Jolijnie,

Het is een toepasselijke vraag, want ik reflecteerde er toevallig eerder vanavond al wat over, tijdens het wachten op jouw komst. Ik moest terugdenken aan het begin van onze relatie. Toen vond ik het belangrijk dat het huis altijd netjes in orde was voordat jij toekwam. Dat had ik nodig om mentaal tot rust te kunnen komen en mij te kunnen focussen op ons samen zijn. Gaandeweg veranderde dat. Je was hier steeds minder te gast, steeds meer thuis. Dat was een fijne evolutie. Jou onthalen is vandaag daarom organischer, minder voorbereid.

Onthalen is uiteraard ook meer dan enkel het praktische aspect. Het is vooral: oog hebben voor hoe de ander toekomt, en hoe je zelf aanwezig kan zijn voor de ander. Ik denk dat wij hier beiden vanzelf gevoelig voor zijn, en van nature bij elkaar aftasten hoe het met de ander gaat en wat die nodig heeft. We hebben beiden de reflex om in andermans hoofd te proberen kruipen.

Binnenkort gaan we samenwonen. Ik vraag me af welke impact dat zal hebben op hoe we elkaar onthalen. We hadden het al een paar keer over hoe je soms als koppel kan vergeten om echt in te checken bij elkaar; omdat je elkaar zo vaak ziet, denk je dat je te allen tijde perfect op de hoogte bent van wat er bij de ander speelt. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het is belangrijk dat je regelmatig je aannames aftoetst bij de ander en de ander met open blik bevraagt. Het feit dat we ons al bewust zijn van die valkuil stemt me optimistisch dat we er ook in ons samenwonen in zullen slagen om voldoende oog te blijven hebben voor elkaar en elkaar voldoende aandacht te blijven schenken.

Liefs,
Luca

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: