agenda

Bepaal ik mijn agenda of bepaald mijn agenda mij?

Liefste Leen,

Deze week zei iemand me: “Ik leef terug op het Afrikaanse ritme.” Ik moest het beamen en had meteen een flashback naar die tijd: elke dag donker om 19u, elke avond gewoon thuis blijven met onze kindjes, om 22u wij ook in bed. In het weekend een uitstap of een picknick in de Botanical Garden. Een eenvoudig leven zonder veel externe impulsen. Corona heeft ons daarop teruggeworpen de voorbije 5 en halve maanden. Mijn avondagenda was gewoon léég, terwijl ik meestal 2 à 3 avonden per week vergadering heb met een of andere organisatie. Het maakte dat we veel tijd samen doorbrachten, tv kijkend, af en toe een fietstocht of wandeling. Tijd om te praten ook, wat zeker hielp om samen goed om te gaan met onze zorgen: een kleinkind dat ernstig ziek was, de impact van corona op onze jobs…

Dus nee, momenteel bepaalt mijn agenda me niet. Maar het is teveel van het goede, ik voel gemis, de gemeenschap daarbuiten, we hebben ze nodig. Dus waren we blij dat we vorige week eindelijk eens terug een fysieke redactievergadering konden bijwonen voor het Encounterblad. wat deed dat deugd, mensen opnieuw écht kunnen spreken en in de ogen zien.

Mijn neiging om de “vrije tijd agenda” vol te proppen maakt me er slaaf van. De corona tijd heeft dat doorbroken, maar nam ook de vrijheid weg om mensen te ontmoeten. Ik ben benieuwd of we de komende maanden een goede mix kunnen vinden: geregeld naar buiten in naam van de Agenda, maar graag ook veel Samen-Met-Jou.

Liefs

Jan

Lieve Jan,

Dat is toch wel veranderlijk. Soms word ik zeker bepaald door mijn agenda. Corona zorgde er in de beginperiode van de lockdown zeker voor, op werkvlak! Maar ook nu zijn de externe factoren bepalend. Niet mogen samenkomen, behelpen online sessies: We kennen het allemaal en het bepaalt en kleurt hoe dan ook mijn dag en beleven. Maar het zet ook de creativiteit in gang. Ik zie me schipperen met regels en voorrang geven aan relatie.

Laat me kijken naar afgelopen week. .Je zei een paar dagen terug nog lachend en plagerig aan het ontbijt: “Deze vrouw vraagt me bij het ontbijt naar mijn agenda!” Ik kreeg onmiddellijk het beeld van controleur in mijn hoofd. Dat is niet wat ik wil zijn als ik naar je plannen vraag! Ik antwoordde dan ook: “Ja maar ik wil gewoon weten of er ruimte is voor mij, voor ons in je agenda vandaag?” Ben ik veeleisend, eis ik jouw aandacht teveel op? Het is wel zo dat ik een beetje controlefreak ben. Ik hou zelf van mijn vrijheid en eis die ook op. Tegelijkertijd hunker ik naar aandacht – gezelligheid. Dikwijls eist mijn agenda me op in mijn hoofd en loop ik die hunker voorbij. Gelukkig is er dan dat moment van samen ontbijten. In mijn hoofd zie ik het schema van de dag, en heb ik meestal goede intenties, wil ik verbinding zoeken. Soms tegen beter weten in, want de “agenda”, mijn to do lijstje, kan ik moeilijk naast me neerleggen. Er moet altijd veel in mijn hoofd. Jij komt daar regelmatig tegen in opstand. Onze verschillende temperamenten botsen dan. Ik heb tijd en voorbereiding nodig, jij hebt urgentie en druk nodig.

Ik liet me deze week wel wat opeten door mijn werkagenda. Van wacht zijn beneemt me mentaal. Ik heb jou dan nodig om even op het raam te tikken. Het is een moeilijk evenwicht… Deze week tikte je wel degelijk op het raam. Maakte me er attent op dat ik jou in de wachtkamer zette. Je had gelijk natuurlijk, het was niet zo fijn om te horen, maar zette de deur wel open. Liet me ook stilstaan en voelen dat ook ik “knuffeltijd” nodig had/heb.

Liefs leen

Onze brieven toonden maar weer eens ons verschillend zijn…Het werd een boeiend gesprek. Relatie: altijd onder weg – altijd in beweging! Onze brieven zijn dan als zuurstof, een motortje om in beweging te blijven.

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: