dromen

Hoe droom ik ons leven samen? Hoe voel ik me daarbij?

Liefste Jolijn,

Een goed getimede vraag. We besloten niet zo lang geleden om in januari te gaan samenwonen. Een behoorlijk grote stap, die doet nadenken over ons verdere leven samen. Ik vind het een fijn vooruitzicht om met jou samen te wonen. Tijdens de lockdown hebben we gemerkt dat dat ons best goed afging. Ik weet nog dat ik me tevoren veel zorgen maakte over samenwonen, dat ik twijfelde of me/ons dat wel zou lukken. Maar ons tijdelijk experiment in samenwonen heeft die twijfels grotendeels weggenomen. Daardoor leef ik nu ook met een rustig gemoed toe naar januari. Het wordt leuk, samenwonen! Ongetwijfeld ook wel uitdagend en moeilijk, daar zijn we ons allebei van bewust, maar ik voel nu vooral enthousiasme bij onze keuze. Er liggen uitdagingen op ons pad, maar ik heb er veel vertrouwen in dat we die goed zullen aanpakken. En dat dat proces ons ook weer een stapje dichterbij zal brengen.

Niet zo lang geleden hadden we het al eens over dromen over ons verdere leven samen. Ik vertelde toen dat ik dat weinig deed, dat ik ook voor mezelf maar zelden droomde maar me vooral op het hier en nu richtte. Dat hangt voor mij samen met de klimaatverandering: als je weet dat de wereld er slecht aan toe is en je je daar elke dag (impliciet) mee bezighoudt, is het moeilijk om jezelf een mooie toekomst te dromen. Op microniveau je eigen geluk nastreven terwijl op macroniveau de wereld vierkant draait: het is een wankele spagaat. Maar sindsdien ben ik er wel over blijven nadenken. En af en toe steek ik nu mijn teen in het water en sta ik stil bij hoe mijn en onze toekomst er zou kunnen uitzien. En daar geniet ik van. Zoals uitkijken naar ons samenwonen. Of zelfs naar trouwen, of naar kinderen. Daar gaan voorlopig nog veel vragen mee gepaard, maar desondanks is het fijn om dat toekomstbeeld af en toe vorm te geven.

Liefs,
Luca

Liefste Luca,

Zo fijn dat ik me vrolijk en opgetogen voel bij het lezen van deze vraag. Een half jaar geleden was dat anders geweest. Toen durfden we nog niet echt te dromen van een leven samen. Vooral langs jouw kant waren er twijfels. In het ‘nu’ was het heel fijn, maar de toekomst… Gaan samenwonen leek een grote en bepalende stap. In onze dynamiek was ik degene die wel overtuigd was, de vragende partij. Ik ben blij dat dat nu anders en meer in evenwicht is. Dat we samen beetje bij beetje durven dromen. Al zal er ook wel altijd twijfel zijn. Dat is oke. Ik denk/hoop dat ik er minder onzeker van zal zijn.

Als ik droom over ons leven samen dan denk ik vooral aan verbinding blijven voelen met elkaar. Dat we kunnen thuiskomen bij elkaar, rust en steun vinden. Dat we elkaar inspireren en boeiende gesprekken en activiteiten en nieuwigheden binnenbrengen in elkaars leven. Ik droom ervan dat we een team blijven. Vandaag heb ik daar veel vertrouwen in. Vooral omdat ik weet dat jij dat ook zo droomt en daarvoor wil gaan. Ook al zal het met periodes vast moeilijk zijn.

Ik zou in de toekomst graag vaker actief dingen samen doen en beleven. Met zijn tweetjes en met anderen erbij. Ik denk dat het een valkuil is om vooral bij elkaar tot rust te komen en uit te puffen. Iets om mee te nemen.

Liefs,
Jolijn

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: