plezier

Maak een lijstje van 7 dingen waar je plezier aan beleeft, welk gevoel geeft de lijst jou?

Liefste Leen,

Mijn lijstje:

  • Met een zee van tijd beginnen aan een dagje buiten, al klussend in de tuin, zonder vast plan. En dan de tijd vergeten.
  • Met kinderen en kleinkinderen gezellig rond de grote tafel, vol lekkers.
  • Verwonderd als een kind de schoonheid zien van de natuur, van jouw lijf en wezen, van kunst…
  • Mijn ervaringen van “oh wat mooi” doorgeven met een foto of tekst.
  • Als in een vergadering “de mayonaise pakt” en mensen gaan samen denken en werken om een mooi project te realiseren.
  • ’s Ochtends een uurtje langer blijven liggen en zo half in slaap mijn gedachten op gang voelen komen. Blij zijn als daar iets onverwachts uitkomt, een ingeving!
  • Met jou een diepgaand gesprek hebben, bv. naar aanleiding van deze brief. De kracht van onze verbondenheid voelen.

Deze lijst stemt me positief. “Tel je zegeningen” is een goeie tip om wat verder te kijken dan de dagelijkse zorgen en verplichtingen. Want die stromen continue binnen via e-mail, whats@pp. Ze aanpakken met succes, daar heb ik ook deugd aan maar het kost me soms meer energie dan me lief is.

There ’s a crack in everything, that’s how the light gets in.

L. Cohen

Als ik ergens écht plezier aan beleef, dan krijg ik energie en levensvreugde. De voorbije weken en maanden was die vreugde om het leven toch wat schaars. Corona is en blijft voor een crisisgevoel zorgen en het leed van zovelen drukt op mij, op iedereen denk ik. Al een geluk dat we ons er goed doorheen slaan (hout vasthouden) maar dat is geen plezier. Soms voelt het alsof plezier dezer dagen “not done” is, want ik moet alert en ernstig zijn. Dan wou ik dat ikzelf, wij samen onbezorgd in het leven zouden staan. Maar ja, dat het leven vol ambetantigheden zit is normaal zegt Dirk de Wachter dan. Ik troost me met Cohen…

Liefs, Jan

Lieve Jan,

De vraag maakt me onmiddellijk blij. Het eerste waaraan ik denk is DANSEN. Als ik alles is gezegend van Typhoon hoor begin ik als vanzelf te dansen… Ik vind het altijd heerlijk om dan de  muziek keihard te zetten en me te laten gaan. Dat is iets wat ik altijd al gedaan heb. Ik zie mezelf nog thuis dansen in het maanlicht, zonder muziek zelfs. Dansen in mijn eentje, dansen met de kinderen, jou verleiden tot een spontaan dansje (Dat is al veel te lang geleden denk ik nu).

LEZEN, verdwijnen in een boek vind ik ook heerlijk. De laatste tijd is dat er veel te weinig van gekomen. Wanneer ging ik nog eens langs in de bib? Ik kan het me niet meer herinneren! Ik mis het ook, hoog tijd om daar verandering in te brengen.

KOKEN, een andere favoriete bezigheid. Niet alleen omdat ik graag eet. Ik hou ervan om creatief bezig te zijn. Al kokend kom ik ook tot rust en tegelijkertijd zijn daar de mensen in mijn hoofd die straks aan tafel zitten. Gasten ontvangen samen met jou vloeit daaruit voort. Rustig keuvelen, filosoferen.

Gisteren was Otis (7jaar) hier en hadden we het over zijn stamboom. Praten met KINDEREN, hen de wereld laten zien, daar schep ik plezier in. Evengoed in knuffelen met baby’s hoor! Ik ben niet voor niets pediatrisch verpleegkundige dank ik. Kinderen zijn gewoon boeiend om mee om te gaan. Eerlijk, uitdagend, puur en kwetsbaar ook.

Ik ben graag bezig met een PROJECTJE dat kan werkelijk allerlei zijn. Ik geniet dan van de drive die het me geeft. Het toekomstbeeld van het af te werken.

De ZEE is een favoriete plek van me. Ik hou ervan om er langs te wandelen, haar in de wind, schelpjes zoeken, verstand op nul. Genieten van de ruimte en het gevoel van oneindigheid.

Tot slot hou ik ervan om met JOU te praten, te denken, te filosoferen. Uitgedaagd worden in mijn denken en tegelijkertijd ook samen dromen. Daarin ben je echt mijn maatje. Je kent zowel mijn sterkte als mijn zwakte, mijn kracht en kwetsbaarheid. Je bent mijn klankbord. Ook al vergeet ik dat soms in de ratrace van werk en verplichtingen. Zoals afgelopen weken waarin er amper tijd was om elkaar te zien – spreken – voelen.

Il faut cultiver notre jardin.

candide Volataire

Wat beleef ik bij dit lijstje ? Dankbaarheid. Ik heb het gevoel rijk te zijn. Ik ben blij met dit lijstje. Sommige dingen zijn misschien wat ondergesneeuwd, daar kleeft verlangen aan. Verlangen naar meer intensiteit – werkelijkheid. Er is maar een iemand die daarvoor kan zorgen, dat ben ikzelf. Vandaag voelt dat als wakker gemaakt worden. Misschien heeft het met de zon buiten te maken maar ik stap als het ware energiek uit bed.

Liefs

Leen

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: