kwaliteit

Ik ben gezegend met kwaliteiten. Welke geven energie en welke kosten energie?

Lieve Jan,

Alles heeft denk ik met dosering te maken, het al of niet in overdrive gaan, doorschieten in iets…Spontaan denk ik aan het bezig bijtje dat ik ben. Ik ben daar blij mee. gewoon denkend aan vanmorgen blik ik tevreden terug. Het huis min of meer aan de kant, de was aan het draaien, de agenda geregeld. Dan kom jij om de hoek kijken en vraagt me om te gaan wandelen of fietsen, op raambezoek bij onze kleinkinderen? Zo behoed jij me voor doorschieten. Want laat ons eerlijk zijn, had je dat niet gevraagd, was de poetswoede verder over dit huis gedaald. Dan had ik deze namiddag de kans gemist om te genieten van de zon en de vrijheid van onze laatste vakantiedag.

Maar kwaliteiten dus, mijn gedachten dwalen af naar het lijstje goede eigenschappen dat we op het weekend van encounter moesten maken. Ik weet nog goed dat mijn lijstje met negatieve eigenschappen vlot uit de pen kwam en alles daar té was. Nog steeds vind ik het moeilijk te benoemen welke kwaliteiten ik heb. Ik merk het aan mijn schrijven nu (ik draai om de pot)Alsof dat niet mag, kan gezegd worden. Het geeft me een gevoel van onbehagen. Een “regel” die ik meekreeg. Eigen lof stinkt. Denk maar niet dat je erbovenuit steekt…Ik herken me ook in Charlotte V. daarstraks bij Friedl op radio 1 ze had het over het imposer syndroom.

Mijn kwaliteiten dus: luisteren, creatief, trouw, onderzoekend, praktisch ingesteld. Ik krijg het meeste energie van creativiteit. Dat kan vanalees zijn, een mandala schilderen, mooie foto’s zoeken, teksten schrijven…Het zijn activiteiten waar ik meestal de tijd bij uit het oog verlies. Ik ga erin op, heb er plezier in, het voelt goed. Ik ben mezelf zeg maar.

Luisteren is een kwaliteit die soms wel energie oppeuzelt. Het vraagt concentratie en hangt samen met mijn observatievermogen. Ik gebruik die kwaliteit actief op mijn werk. Na een goed gesprek kan ik zowel tevreden als uitgeput zijn. Omdat het energie vraagt en binnenkomt, het verhaal van de ander iets met me doet. (Luister ik altijd goed naar jou? Dat is een ander verhaal.)

Onderzoekend zijn levert me meestal energie op. Ik vind het gewoon leuk om nieuwe dingen te ontdekken, maar soms schiet dat wel een beetje door. Dan wil ik geen hulp vragen, het alleen uitzoeken en dat is niet zo constructief.

Ja deze vraag zet wel aan het denken. Ik voel me er bedachtzaam bij. Het is goed om eens stil te staan en te kijken naar wat mijn kwaliteiten me brengen. Er zit voer voor een tweede brief in. benieuwd naar wat jij me schrijft en wat je me gaat vragen straks!

liefs

Leen

Liefste leen,

Het is een rare vraag die me doet denken aan de oefening op het encounter weekend. “Maak een lijst van je kwaliteiten en je zwakke kanten.” Waarbij de tweede meestal langer is! Spontaan zou ik zeggen dat een kwaliteit per definitie toch energie geeft? Zo heb ik oog voor de schoonheid van de natuur die ik graag in een mooie foto vastleg. Dat geeft me energie en ik voel me tevreden als mensen er positief op reageren in de sociale media. Dat is mijn creatieve kant, die ik ook kan uitleven als ik in de tuin bezig ben. Dat gaat van het gewone groenten zaaien en planten tot de aanleg van een bloemen border of vijver. Na een paar uur werken komt er dan een gezonde vermoeidheid over me en zijn de batterijen weer opgeladen. Het resultaat is tastbaar.

Een tekst schrijven voor een blad of een projectdossier is voor een deel creatief maar daar komt ook mijn rationele kant aan te pas: een probleem analyseren,oplossingen zoeken en helder op papier zetten, alle betrokkenen raadplegen zodat ze samen achter het project staan. Dat kan ik goed en doe ik graag. maar het kost me wel energie, het is voor mij “echt werken”, soms zwoeg ik en steek er meer tijd in dan me lief is. Daar zijn de gevoelens gemengd: ik kan me gefrustreerd en onzeker voelen als het moeizaam gaat. Als het uiteindelijk resultaat goed is, bv. het artikel gepubliceerd of het project met succes gerealiseerd, dan voel ik me tevreden, geslaagd.

In familiekring probeer ik betrokken te zijn, te luisteren en tijd te maken voor jou en de kinderen. “You are a familyman” is een van de mooiste complimenten die ik ooit kreeg, in Afrika nota bene! Als dat warme verbondenheid geeft in ons gezin, dan voel ik me echt gelukkig en vol energie. In deze nieuwe lockdown is dat moeilijk, we kunnen niet allemaal samenkomen en al is een zoom sesie fijn, het blijft toch behelpen. Ik begrijp goed dat veel mensen zich futloos en afgesneden voelen dezer dagen. Fijn dat we straks langsgaan bij onze kleinkinderen voor een “raambezoek”;

Liefs

Jan

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: