advent 2

Toon ik me dankbaar voor wat jij voor mij doet? Wat beleef ik daarbij?

Liefste Leen,

De voorbije weken waren bizar want quarantaine en ik voelde me behoorlijk slap,maar bleef wel werken. Jij had het ook te pakken, mocht niet meer uit je kot komen. Maar je bleef ook werken, op de laptop voor Encounter en in het huishouden. Je zat niet stil!

Ik was geraakt door jouw zorg voor mij, op zijn verpleegsters: “Neem op tijd je pijnstillers!” Je zag erop toe dat ik genoeg at en kookte lekker. Dat deed me deugd, al proefde ik er niets van door het smaakverlies. Ik voelde me ondanks alles dicht bij jou. Je was aanwezig, een stille kracht die de boel hier draaiende hield. Door contact te houden met de kinderen bv. iets waar ik de fut niet voor had. Voor mij is dat heel geruststellend en troostend. De belofte “in goede en kwade dagen” maak je zó waar, zonder veel poeha.

Maar de vraag is of ik mijn dankbaarheid toon? En zo ja, hoe? Ik heb je bijna bij elke maaltijd bedankt, dat wel. Maar dat leunt nogal aan bij bewondering of waardering voor jouw inzet. Ik heb niet gezegd “Dat jij dicht bij me blijft, over me waakt en voor me zorgt doet deugd! Ik voel me goed bij jou en dankbaar.” Ja, het zijn woorden die ik niet spontaan uitspreek. Dat is niet mijn stijl. Maar dankzij deze vraag heb ik het nu toch neergepend en gezegd. Dankjewel liefste Leen.

Jan

Lieve Jan,

Dit is zo’n vraag waarbij ik me instant schuldig voel… Want doe ik dat wel? Er zijn 101 kleine dingen die jij voor me doet, te beginnen bij de ochtendkoffie:-). In de routine van het leven verdwijnen ze als vanzelfsprekend. Ik merk zelfs dat ik een beetje “grumpy” wordt als de koffie nog niet klaar is als ik kom ontbijten. Dat geeft me toch een beetje rode wangen…

Deze afgelopen weken waren “vreemd”, want we zaten plots in quarantaine. Het feit beiden positief te testen bracht angst met zich mee. Ook al bleef het bij milde symptomen, toch had ik daar last van. Vooral ’s nachts kon die gedachtemolen weleens aan het draaien slaan. Wat als een van ons beiden plots ernstig ziek werd, naar het ziekenhuis moest? Die piekergedachten hadden we beiden wel. Het maakte ons extra bewust van elkaar. Jij was attent en bezorgd. We schreven die twee weken elke dag een brief naar elkaar. Je weet dat het me rustig maakt en deugd doet als we daar tijd voor maken. Het doet ons beiden deugd natuurlijk, maar het was ziek zijnde, niet altijd evident om die keuze te maken. Ik koester me dan in jouw aandacht. Ik zal dat niet dadelijk verwoorden, maar het maakt wel dat ik op mijn beurt meer inzet toon, minder kritisch ben, kortom liefdevoller naar je kijk. Die liefde toon ik dan op z’n Martha’s: jouw lievelingskostje koken, frisse lakens, een knuffel… Ik denk wel dat je dat gevoeld hebt. Zo is onze wederzijdse aandacht voor elkaar als een spiraaltje naar boven, naar meer harmonie. Ik voel me al schrijvend wat schuchter en onhandig, maar ook warm, zacht en verbonden. Ik ben wie ik ben… Deze vraag laat me stilstaan en in de spiegel kijken. Het schrijven helpt me te verwoorden, geeft me ook inzicht. Ondanks het eerste onbehagen ben ik nu toch best blij met de vraag.

liefs

Leen

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren & alleenstaanden.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: