couplespost

Paul & Stefanie: Iets waar we ons in ons samenleven steeds meer bewust van zijn geworden, is hoe onze toon zo’n grote invloed heeft op onze communicatie – ten goede of ten kwade! Het is opmerkelijk hoe iets dat zo klein lijkt, zo’n enorme invloed kan hebben op de vraag of onze communicatie gezond, productief en verrijkend of slopend, ontmoedigend en provocerend is. Geloof het of niet, de impact van je “tone of voice” is enorm. Wij zouden zo ver gaan om te zeggen dat je “tone of voice” aan de basis ligt van de meeste kleine kwalen die we in onze relatie ervaren.

We geven graag een voorbeeldje. Onlangs probeerden we op tijd te zijn voor onze wandel afspraak met vrienden. Ik (Stefanie) moet toegeven dat ik typisch degene ben die voor vertraging zorgt, omdat ik nog snel een laatste ding wil opbergen of gewoonweg mijn tijd niet goed heb ingeschat en te laat op zoek ga naar mijn wandelschoenen… Paul zal op zo’n moment vaak speels het licht aan en uit doen om me te laten weten dat hij bij de deur staat te wachten. Meestal zal ik daarmee lachen en zeggen dat ik kom. Vanochtend was ik echter overweldigd, angstig en gehaast. In plaats van lichtvoetig te reageren op zijn speelse gebaar, snauwde ik hem af met een scherpe: “Ik kom er zo aan”. Ik had een slechte humeur en dacht: “Waarom ben ik de enige die borden in de gootsteen of kruimels op het aanrecht ziet?” Mijn toon weerspiegelde mijn frustratie en wrok, maar ik nam niet de tijd om dat op een gezonde manier met Paul te delen. Hij wist nu wel dat ik om een of andere reden ongelukkig was, maar had geen idee waarom. Mijn toon veranderde wat een spraakzame en aangename rit naar onze vrienden had kunnen zijn, in 15 lange minuten stilte.

We hebben gemerkt dat als onze toon ongeduld, ergernis en/of oordeelsvermogen uitdrukt, ons gesprek waarschijnlijk zal verworden tot gekwetste gevoelens of een ruzie. Maar als we meer aandacht besteden aan een toon die liefdevol, geduldig, vriendelijk en medelevend is, zullen we meestal spontaan liefdevol reageren. Bijvoorbeeld, als Stephanie me vraagt hoe laat we bij een vergadering moeten zijn, kan het zijn dat ik innerlijk gestoord ben dat ze het berichtje dat ik haar met die informatie heb gestuurd niet heeft gelezen of vergeten is. Welnu, of ze het Sms’je nu gelezen heeft of niet, ze heeft de informatie nog steeds nodig en het is nog steeds mijn verantwoordelijkheid op welke toon ik op haar vraag reageer. Ik kan een keuze maken om te reageren met een vriendelijke en liefdevolle toon of een die haar laat weten dat ik ontevreden ben over haar onoplettendheid.

We suggereren niet dat we gevoelens van ergernis beter inslikken – we moeten die op een gezonde, constructieve manier uitdrukken. Wat we suggereren is dat het in het heetst van de strijd waarschijnlijk niet het beste moment is om dat te doen. Uiteindelijk kunnen onze woorden zowel levengevend als levensbedreigend zijn. De keuze is aan ons.

Paul en Stefanie

the couples post is een initiatief van Worlwide Marriage Encounter

Tips & trics worden gedeeld aan de hand van voorbeelden die ieder koppel zal herkennen. Probleemgebieden als geld, seks, communicatie, conflicten, afspraakjes, gevoelens, romantiek, schoonfamilie, opvoeding en verdriet worden besproken.

Encounter Vlaanderen maakt deel uit van deze wereldwijde vormings-organisatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: