Waarden

We besloten vandaag eens te kijken naar de invloed van waarden op ons samenleven. We zijn dan misschien beiden wel afkomstig uit naburige dorpen, toch blijken onze waarden niet helemaal gelijk te sporen. Dat verschil is boeiend! Sommige van onze waarden verschillen, andere koesteren we beiden. En zelfs daar zit verschil op: we leggen andere accenten, geven er andere kleuren aan. Onderstaande brieven zijn slechts een startpunt. We dagen jullie uit om er ook eens naar te kijken! Wij schreven over volgende vraag:

Waar botsen onze waarden soms? Welke waarde van jou heeft mij rijker gemaakt?

Lieve Jan,

Dit is een vraag om even te laten bezinken. Zo op het eerste zicht heb ik de reactie: maar wij komen toch goed overeen? Er zijn niet echt onoverkoombare, grote verschillen, want anders zouden we nooit met elkaar getrouwd zijn! Dus dwing ik mezelf te kijken naar het gewone, waar de onderdrukte ergernissen en wrijvingen zijn. Jij bent sociaal en legt makkelijk contact met mensen, ik ben gesloten en kijk liever de kat uit de boom. Jij bent analytisch en  rationeel, ik reageer eerder vanuit mijn buikgevoel. Jij bent ordelijk, ik ben wat chaotisch. Ik herinner me nog goed onze eerste gezamenlijke winkelsessie. De manier waarop jij alles netjes in de koffer van auto stapelde maakte me ongemakkelijk. Ik voelde het op mijn sokken aan, hier zouden we nog botsen! Dus laat me dieper kijken naar waar we misschien toch wel wat botsen betreffende onze waarden.

Ik kan geen onduidelijkheid verdragen en nog minder geheimen, dingen die niet uitgesproken mogen worden. Dat maakt dat ik de dingen benoem, vertel zoals ze zijn. Soms doe ik dat nogal zwart – wit, moet ik toegeven. Maar voor mij liever duidelijkheid dan omfloerstheid. Onuitgesproken zaken werken op mijn systeem, geven me een ongemakkelijk gevoel.

Dat botsen over waarden gebeurt op verschillende manieren. Zo vertel ik vlot over het feit dat min broer plots onwel werd en met de ziekenwagen werd weggevoerd. Gelukkig waren ze er snel bij, er zijn 2 stents geplaatst. Ik wil dan dat iedereen van ons gezin en heel mijn familie snel op de hoogte is en zal dat nieuws in de whats@pp groep van de familie zetten. Iedereen dezelfde informatie graag! Jij zegt daar niks van maar ik merk aan je houding dat je dat ‘ongepast’ vindt.

In mijn drang naar eerlijkheid en rechtvaardigheid kan ik hard en eisend zijn. Ik ga dan de confrontatie aan. Jij bent eerder van de diplomatie en dat geeft soms wrijving tussen ons. Ik denk aan een eenvoudig voorval met onze dakwerkers. Dakwerkers die niet kwamen opdagen op de afgesproken dag, dakwerkers die de werken slordig en met onvoldoende zorg uitvoerden. Ik wou hen op het matje roepen, jij koos voor zalvende woorden. Dat gaf wel wat spanning en zelfs ruzie tussen ons. Ik begreep toen maar niet waarom jij die mannen niet wou confronteren met wat tenslotte toch een foute uitvoering was.

Maar jouw waarden hebben me zeker ook rijkdom gebracht! Ik denk aan je zorg en aandacht voor het kleine. Ik zie je dan met zorgzame handen dat viooltje dat spontaan ergens in de tuin uitkomt, verplanten naar de rand van het perceel… Ik bekijk dat verwonderd en bewonderend. Dat is de waarde van zorgzaamheid, oog voor het kleine, oog voor schoonheid ook.

Hoe de dingen een tweede leven kunnen krijgen is nog zo iets. Ik moet bekennen dat ik me nogal eens erger aan je verzamelzucht, het niet kunnen weggooien van de dingen. Het maakt dat er in mijn ogen, veel rommel rondslingert in de tuin en schuurtje. Maar kijk dan vind ik plots een kopje terug met een mooi vetplantje in. Of een scherf kunstig verwerkt in de kruidenspiraal. Ook onze kinderen weten dit te appreciëren: “Papa ik zoek een plank voor….” en papa denkt even na en haalt de gepaste plank ergens vandaan. Zo maakten we tijdens de hete zomer samen een oventje buiten. Jij toverde een schat van tegels en scherven tevoorschijn, waarmee ik dan weer creatief aan de slag kon. Duurzaamheid dus. Ik leer door jou met meer zorg te kijken. Opruimen doe ik nu meer en meer met jouw stem in mijn hoofd.

Liefs

Leen

Liefste Leen,

Deze vraag herinnert me aan het chanson “les bateaux” Niet in de haven blijven maar naar zee durven gaan. Door het botsen en schuren worden ze meer zichzelf en ja, mooier. Of nog: door het schuren beschaven we elkaar, worden we samen beter.

Voor mij is duurzaamheid belangrijk en het gaat tot in details. Als er iets breekt, bv. een mooi potje aardewerk, zeg jij: “Jammer, dat potje zijn we kwijt.” maar ik voel de onweerstaanbare drang om die scherven te lijmen. Een auto wil ik 2de hands en zo lang mogelijk op de baan houden. Jij zou al rapper een nieuwe kopen. Duurzaamheid gaat ook over milieu en energie. Dan erger ik me geregeld aan lichten die blijven branden. Of als je koud water in de snelkoker doet, terwijl onze zonneboiler gratis warm water levert. Voorzichtig maak ik daar een opmerking over want ik wil en mag je niet betuttelen. En ik weet dat je me misschien een koekje van eigen deeg geeft. Want wie eet hier zo graag vlees in plaats van een vegetarisch alternatief? Dat ben ik, jij bent veel consequenter, een waarde waar ik van leer.

Jij zal met een zekere strengheid, die ik apprecieer en bewonder, vasthouden aan de principes en de afgesproken lijn. Zelf zal ik gemakkelijker gaan schipperen, de kerk in het midden houden en iedereen te vriend. Dat is soms oké maar soms ook niet. Jouw houding is dan een spiegel voor mij. Ik zie intussen de voordelen van rechtlijnigheid. Dankzij jouw voorbeeld durf ik de confrontatie aangaan (als het echt nodig is). Zo houden we elkaar in evenwicht: jij leerde mildheid beoefenen en ik leerde klare taal te spreken waar nodig.

liefs

Jan

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert ervarings-weekends voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Eén opmerking over 'Waarden'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: