ijs

Voor velen van ons zijn de COVID wittebroodsweken al lang voorbij.  Het isolement, het verlies van routine, de sluiting van de fitness, de financiële zorgen, het thuiswerken en de veranderende schoolroosters hebben ons te lang onder druk gezet.  We eten liever een heel brood dan dat we er een bakken en als we horen hoe iemand geniet van de extra tijd met zijn kinderen, dan zuchten we eens diep! Dit is COVID Stress.  We herkennen het allemaal!

Vorige week aten we na een bijzonder stressvolle dag ijs als avondeten.  Geen toetje — avondeten!  Het was OKÉ.  We zijn niet gestorven in onze slaap of 3kg aangekomen.  Maar dat kunnen we niet elke avond doen.  Maar goed, dat ijs etentje gaf ons energie en creativiteit om een lijst met alternatieve coping-vaardigheden op te stellen dat we hier graag met jullie delen.

  • Bevestig elkaars gevoelens.  COVID leven is echt moeilijk!  Moeilijke emoties zoals verdriet, angst, woede, conflicten en isolement houden ons met beide benen op de grond.  Ze met Tom delen is eerlijk zijn en kan deze gevoelens als stormwolken laten passeren.  Een paar tranen en een warme knuffel zijn de bonus die ik dan krijg.
  • Heb aandacht voor je taal.  Kies woorden die bevestigend zijn.  Onze dag was geen ramp: hij was uitdagend.  We hebben niet gefaald bij het eten.  We hebben onszelf een broodnodige ijs-pauze gegund.
  • Bevestig je partner. Kijk eens naar John en Julie’s post, de superkracht van bevestiging.  Help je partner om twijfel om te zetten in zelfvertrouwen met een houding van “Je hebt dit!” of “We kunnen dit!”
  • Identificeer activiteiten die je naar beneden halen.  Het is OK om niet OK te zijn op dit moment. De schijnbare onuitputtelijke positiviteit van Facebook en Instagram kan je gevoel van eigenwaarde behoorlijk aantasten en je stress verhogen.  Neem even afstand. Vervang die sociale media door iets anders. Speel een spel of bekijk een oude favoriete film.  Of ga vroeg naar bed, vrij en laad je op!
  • Geef elkaar het geschenk van tijd.  Tijd om lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel bij te tanken is essentieel.  Als je partner blijft doorgaan tot hij of zij uitgeput is, trek dan aan de alarmbel. Geef elkaar dan tijd om bij te tanken, doe dat samen of alleen (beide zijn belangrijk).
  • Maak plannen voor de toekomst.  Plannen is bijna net zo leuk als het evenement zelf.  Dus, als je je verveelt: plan een afspraakje, een vakantie of een feestje in de achtertuin.  Maar verlies je niet in de details.  Weet dat flexibiliteit ongetwijfeld van pas zal komen!  “Zalig zijn de buigzamen, want zij zullen zich niet uit het lood laten slaan.”
  • Tenslotte, wees mild.  Zet oordeel en perfectionisme opzij.  Verleg je focus en kijk waarderend naar alles wat je gedaan hebt.  Wees mild voor jezelf en degenen die je liefhebt.  Tederheid stelt je in staat om sterk te zijn voor anderen op manieren waarop zij dat het meest nodig hebben.
  • Stress is normaal.  Depressie, burn-out zijn dat niet.  (Leer het verschil en weet wanneer je hulp moet zoeken.) Soms is gewoon op koers blijven al heroïsch!  Wees mild voor jezelf en je partner.  Herinner jezelf eraan dat goed, goed genoeg is en vier het dan met een portie ijs!

Met dank aan Tom & Mary van de couples post

the couples post is een initiatief van Worlwide Marriage Encounter

Tips & trics worden gedeeld aan de hand van voorbeelden die ieder koppel zal herkennen. Probleemgebieden als geld, seks, communicatie, conflicten, afspraakjes, gevoelens, romantiek, schoonfamilie, opvoeding en verdriet worden besproken.

Encounter Vlaanderen maakt deel uit van deze wereldwijde vormingsorganisatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: