ombuigen

Onlangs hebben we een workshop bijgewoond over hoe we meer positiviteit in ons leven kunnen brengen. We werden eraan herinnerd hoe gemakkelijk de uitdagingen van het leven ons denken kunnen overheersen. Dit kan vooral het geval zijn als het om onze relatie gaat. Heb je ooit gedacht: “Hij geeft me nooit genegenheid” of “Ze zeurt altijd tegen me”? Wanneer we ons richten op het negatieve, kleuren die gedachten onze houding ten opzichte van het leven en ons huwelijk. Dat laat weinig ruimte over om het positieve te zien. Om meer te krijgen van wat we willen, moeten we stoppen met ons te richten op wat er mis is en helderheid krijgen over wat we wel willen in onze relatie. Het lijkt misschien simplistisch, maar duidelijkheid krijgen over wat we verlangen voor onze relatie doet twee belangrijke dingen:

1) Het stopt de neerwaartse spiraal van negatief denken, en

2) Het stelt ons in staat om vaker te herkennen wat we wel willen.

Paul: In de workshop hebben we geleerd om eerst alle aspecten van onze relatie op te schrijven waarvan we denken dat er aan gewerkt kan worden (de negatieven). Ik schreef dingen op als: gelijk willen hebben, het laatste woord hebben, verschillende interesses, en niet meer zo aanhankelijk als we ooit waren. De volgende stap was om die negatieven om te zetten in positieven – wat we willen voor onze relatie – duidelijkheid. Dus, voor de vier dingen hierboven opgesomd, schreef ik: het hebben van een evenwichtige uitwisseling van ideeën, vrede en harmonie tussen ons, gemeenschappelijke belangen op dingen die belangrijk zijn, en genegenheid komt gemakkelijk en natuurlijk voor ons beiden.

Steph: Voor mijn negatieven schreef ik: afgeleid luisteren, gebrek aan bevestiging, ongeduld, en minder interesse in vrijen. Om duidelijkheid te krijgen – wat ik wel wil, schreef ik: geconcentreerd en aandachtig luisteren, positieve en bemoedigende woorden, geduldig zijn met elkaar, en meer interesse in vrijen. Het gezond verstand deel van dit proces is dat negativiteit typisch meer negativiteit voortbrengt. Dus als we ons blijven richten op wat we niet willen, is de kans groot dat we dat ook krijgen. Door die negatieven om te zetten in positieven en ze te herhalen, kunnen we een nieuw perspectief krijgen. Positieve gedachten zullen onze gevoelens, gedragingen en houdingen ook positief beïnvloeden!

Paul: De tweede stap in het proces is om al onze positieve uitspraken op te schrijven in een korte paragraaf die we dagelijks kunnen bekijken om ons te herinneren aan wat we wel willen. Dit heet een Verlangen-verklaring. Om ons te helpen meer te geloven in en vertrouwen te hebben in onze gewenste verklaring, beginnen we onze zinnen met zinnen als: “Ik vind het fijn te weten dat…” “Ik heb besloten…” “Meer en meer…” “Ik ben opgewonden bij de gedachte aan…” Deze kleine zinnen helpen twijfel weg te nemen en de geloofwaardigheid van wat we zoeken te vergroten.

“Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response.

In our response lies our growth and our freedom.”

Viktor Frankl

Steph: Door ons te richten op het positieve en wat we willen voor ons huwelijk, zetten we een koers uit om het waar te maken. We hebben besloten om onze Verlangens dagelijks te lezen zodat we de kleine successen die we zien kunnen vieren en dankbaar zijn. We hebben gemerkt dat deze eenvoudige dagelijkse handeling een positieve invloed heeft op onze houding, ons gedrag en de sfeer in ons huis. Wij moedigen jullie aan om dit eenvoudige proces ook eens te proberen!

met dank aan the couples post

the couples post is een initiatief van Worlwide Marriage Encounter

Tips & trics worden gedeeld aan de hand van voorbeelden die ieder koppel zal herkennen. Probleemgebieden als geld, seks, communicatie, conflicten, afspraakjes, gevoelens, romantiek, schoonfamilie, opvoeding en verdriet worden besproken.

Encounter Vlaanderen maakt deel uit van deze wereldwijde vormings-organisatie.

3 gedachten over “ombuigen

 1. Hello! I’ve been folⅼowing your blog for a long time now and finally got the courage
  to go ahead and gіve you a shout out fгom New Caney Tx!
  Just ᴡanted to say keep up the great job!

  Like

 2. I appreсiate, cause I discovered just ᴡhat I was
  having a look for. You have ended my fouг day long hunt!
  God Bless yoᥙ man. Have a great day. Bye

  Like

 3. Howdy ɑre using WordPress for your blоg platform? I’m new to the blog world but I’m trying to ɡet staгted
  and set up my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: