evenwicht

Liefste Leen,

Nu de zon er wat meer doorkomt en het land opdroogt, zie ik me af en toe een snippernamiddag inlassen. Al telewerkend kan ik om 8u beginnen en op een voormiddag veel werk verzetten, om rond 15u de tuin in te trekken. Volop beweging en hoofd leegmaken. Wel moet ik erop letten niet teveel hooi op de vork te nemen. Letterlijk, dat voelde ik gisteren aan mijn rug! En figuurlijk, één ding tegelijk doen, want anders loop ik verloren in de tuinklusjes. De opruimtips van evamaaktschoon over lenteschoonmaak inspireren me.

Deze dagen heb ik genoeg beweging en daar ben ik blij om. Heerlijk ook om dan de gsm bewust binnen te laten zodat ik niet gestoord kan worden. Maar zelfs àls ik hem op zak heb voel ik niet de neiging om facebook, whatsapp of e-mails te gaan checken. Binnen in huis is dat anders, hoe vaak zitten we niet samen maar elk apart naar het gsm-scherm te kijken? Als dan ook nog de radio opstaat waar eigenlijk continue geëmmerd wordt over covid, de maatregelen en de vaccins, raak ik uit evenwicht, word ik nors en wat depri. En ik ben niet de enige, die stroom aan negatief getinte berichten beïnvloedt ons allemaal. Er wordt nogal eens geklaagd in de online contacten of de telefoontjes. Maar dat hoort erbij, en dikwijls gaat er tijdens zo’n gesprek dan toch een lichtpuntje gloeien. “Geduld kan je ook zien als hoop, uitzien naar herstel van wat straks is,” klonk het gisteren in de Encounter online ontmoeting met ruim 120 deelnemers. Hoe hartverwarmend en toekomstgericht was dat! Naarmate de sessie vorderde werden de gezichten op de schermpjes alsmaar blijer. Gezichten zonder mondmasker en mét glimlach. Dat was een mooi online cadeau.

Liefs Jan

Lieve Jan,

Het gegeven is er! Of we nu willen of niet, schermtijd hoort erbij. Na een jaar corona zijn we al aardig bedreven in het online vergaderen, les volgen, webinars geven, chatten, filmpjes maken… Handig! Ik zie er zeker de voordelen van in. Dan hoef ik bv. niet om 5u30 op te staan om op tijd in de les te zitten. Hoe dat scherm toch ook een zekere veiligheid kan bieden om sterk genoeg te zijn, om toch je mening te zeggen. Dat zag ik deze week nog gebeuren tijdens onze zoom-intervisie. Maar alles heeft twee kanten, ook het digitale natuurlijk. Ik merk dat het mijn aandacht zo kan opzuigen dat ik de wereld en vooral de mensen rondom mij en ook jou “vergeet”. Na een dagje digitaal werken voel ik me soms lichtjes zombie. Dan bekruipt me een leegheid. Ik wil niks meer. De digitale wereld kan me ook ongeduldig maken. Waarom antwoordt er nu niemand op die whats@pp? Ik zie dat ze het allemaal gelezen hebben! Ik mis het zo hard, de mensen écht in de ogen te kunnen kijken, lichaamstaal te lezen, hen te voelen. Als je het scherm afsluit ben je alleen. Geen koffieklets, geen terloopse babbel in de pauze… Telewerken en online contacten hebben voordelen maar dus ook nadelen. Het knelpunt schuilt in het “te”. Teveel scherm, te weinig fysiek ontmoeten, te weinig bewegen.

Het evenwicht was de laatste tijd wat zoek, waar zit beweging voor mij? Ik merk tegenzin en gelatenheid. Het is zo. Die extra kilo’s, ze zijn er. Wie maalt erom? Niemand die meer dan mijn bovenkant ziet. Tot mijn spiegelbeeld en mijn kleerkast me deze week wakker schudden, een niet mis te verstaan signaal geven. Waardoor ik het besluit neem: zo kan het niet langer! Er moet wat meer evenwicht komen. Er was een klik, ik voelde me plots stevig en vastberaden, krachtiger (en dat doet deugd). Ik kies voor evenwicht! Minder schermtijd, meer beweging. Minder snoepen, meer gezond. De bottende blaadjes, de paasbloemen in de tuin, ze hebben me ongemerkt een duwtje in de rug gegeven. Tijd voor een grote schoonmaak in het huis én in mijn lijf. En als vanzelf voel ik me wat luchtiger, vrolijker. De winterslaap is voorbij, tijd voor een lente tonic. En corona? Dat is er helaas nog altijd maar laten we dat nu maar even aan de zijlijn parkeren.

Liefs

Leen

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: