spiritualiteit

Liefste Leen,

Het in contact komen met iets dat me overstijgt dat heb ik soms als ik de natuur ervaar in al haar schoonheid en kracht. Zoals nu in de lente: elk jaar opnieuw komt die sapstroom op gang in struiken en bomen om bloemen en blaadjes te laten ontluiken. Ik vind het mysterieus, men weet nog altijd niet hoe het precies werkt: sap dat tientallen meters omhoog gaat, zonder motor! Maar ik vind het vooral prachtig en ik wil er elk jaar bij zijn. Dan loop ik met mijn camera door bos en tuin, genietend, herbronnend, vol verwondering. Ik voel ik me blij als een kind, als ik dat moois kan vastleggen. Zo mooi, daar durf ik het woord “Schepping” op plakken. Schepping waarin ik me op die momenten helemaal opgenomen en thuis kan voelen, in evenwicht en gevoed tot in mijn ziel.

Een andere bron van inspiratie en energie is voor mij “de community”. De ervaring van mensen die samenkomen om “bijeen” te zijn en daar iets van te maken. Zelfs online: mijn hart springt op als de “Boost je relatie” webinar deelnemers hun bezorgdheid en verlangen delen om als koppel sterk verbonden te blijven in de opvoeding van hun kinderen. Wat prijs ik me gelukkig dat ik daar bij mag zijn, het mee mag maken samen met jou. Het doet deugd als we elkaar achteraf kunnen zeggen: “Het was goed!” Ja dat brengt me dan toch nader tot die man Jezus en zijn sterke oproep om gemeenschap te vormen, met naastenliefde als fundament.

Liefs,

Jan

Lieve Jan,

Spiritualiteit heeft voor mij te maken met diepgang, zin in het leven, een onderliggende verbondenheid met het leven zelf. Wollige woorden misschien maar in het dagelijkse leven is dat voor mij redelijk simpel. Ik hoef dezer dagen maar te luisteren naar de Mattheuspassie van Bach, of die bron wordt aangeboord. Ik word geraakt en gevoed tot in het diepste van mijn ziel. De schoonheid van de muziek laat een snaar trillen. Ik voel me verbonden met de mensheid, een stukje van het geheel, zeg maar: nietig en tegelijkertijd machtig.

Ik heb het al van kindsbeen af, noem het een gevoeligheid. Ik hou van de stilte van een kerk, de schoonheid van een glasraam, de brede gangen van een klooster. Er hangt iets, ik voel het. Dat zijn plekken waar ik tot rust kan komen, naar binnen keer. Eenzelfde gevoel heb ik bij de zee. Het komen en gaan van de golven, woest of rustig, dat maakt niet uit. Het schijnbaar eindeloze, de kracht en schoonheid die daarvan uitgaat. Ik kan mijn zorgen, twijfels achterlaten en krijg rust en energie in de plaats.

Ik ben ook een mens van schietgebedjes, al rijdend van of naar een huisbezoek schieten die gesprekjes naar boven. Ik ben niet alleen. Misschien wat kinderlijk, het zij zo, voor mij zijn ze belangrijk.

Ik voel me wat beschroomd om over dit onderwerp te schrijven, het is kwetsbaar. Wie ben ik helemaal? Een zoekend mens vooral. Op zoek met vallen en opstaan, verloren lopend en twijfelend op zoek naar de zin van het leven. Op zoek naar het goede, verbondenheid, liefde.

Liefs

Leen

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: