kibbelen

Zelfs in de beste relaties wordt er wel eens gezeurd over hoe je de was moet doen of de vaatwasser moet inruimen. We verschillen van mening over het wel of niet vragen van de weg en kibbelen over hoe we ons geld uitgeven en wie er de oorzaak van is dat we keer op keer te laat komen. Deze ruzies lijken misschien triviaal, maar in werkelijkheid zijn ze belangrijk en een oplossing vinden is altijd beter dan kibbelen.

Stap 1: Stop gewoon! Als je het mis hebt of te ver gaat met een sarcastische opmerking, geef dat dan toe. Als de ‘tegenpartij’: accepteer de wapenstilstand en bijt op je tong. Als je je ‘humeur’ niet kunt beheersen, neem dan een time-out, maar keer wel terug naar de plaats delict.

Stap 2: Zoek uit wat er fout ging. Als we kibbelen, richten we ons op de huidige situatie. Om het kibbelen de kop in te drukken moeten we onze attitudes en ons gedrag dat de oorzaak zijn van ons gekibbel onder de loep nemen.

Stap 3: Vind een oplossing die werkt. Dit maakt stap 2 de moeite waard!

Mel: Toen we vorige maand vertrokken om de kinderen en een nieuwe kleinkind te bezoeken, kregen we een bekende kibbel over “op tijd” vertrekken. Tijdens de lange autorit, begonnen we de strijd te omarmen en uit te zoeken wat er mis was gegaan.

Tom: Voordat ik vertrok, was ik bezig de laatste mails en to do’s van het werk af te werken. Ik had het inpakken van mijn weekendtas en het afsluiten van het huis tot het laatste moment uitgesteld. Ik geloof dat ik zelf het beste weet hoe ik mijn tijd moet indelen. Deze houding, en het bijbehorende overtuiging ‘er zal tijd genoeg zijn’ wordt niet ondersteund door de feiten en dat weten we allebei. Het was moeilijk om dit aan Mel toe te geven.

Mel: Die ochtend was mijn bezorgdheid erop gericht om op tijd weg te komen. Ik had alles van mijn mentale ‘voor-de-vertrek’ lijst gestreept. In de auto zei ik tegen Tom dat ik me beledigd voelde toen hij vroeg: “Heb je het veiligheidsslot op de achterdeur gedaan?” Ik moest me verontschuldigen omdat ik zo hatelijk was…en dat deed ik. Ik gaf toe dat ik me zelfs achterdochtig afvroeg of hij niet iets probeerde iets te vinden dat ik vergeten was. In mijn hart wist ik dat dat niet verder van de waarheid kon zijn. Als het erop aankomt, vind ik het fijn dat hij genoeg om de kleine dingen geeft, en dat heb ik hem ook gezegd.

Tom & Mel: We zagen onszelf allebei als beter dan de ander toen het erop aankwam om te vertrekken. Toen we ons concentreerden op onze persoonlijke tekortkomingen, waren we in staat om elkaars gaven te waarderen en niet met de vinger te wijzen. Ik beloofde Tom’s “Heb je . …?” niet zo persoonlijk op te vatten. Tom gaf toe dat hij hulp zou waarderen en dat hij meer discipline zou moeten opbrengen door beter te plannen en minder last-minute te werken. We spraken af dat een checklist voor het vertrek de onrust en gejaagdheid voor ons beiden zou wegnemen.

Wij moedigen jullie aan om een voornemen te maken: 1. Stop met kibbelen, 2. Ga naar de hoofdoorzaak en 3. Naar een effectieve oplossing toe te werken. Terugkerend gekibbel kan een van onze beste leermiddelen zijn, als we het gesprek aandurven en onze zwaktes omarmen. May the Force be with you!

met dank aan Tom & Mel van the couples post

the couples post is een initiatief van Worlwide Marriage Encounter

Tips & trics worden gedeeld aan de hand van voorbeelden die ieder koppel zal herkennen. Probleemgebieden als geld, seks, communicatie, conflicten, afspraakjes, gevoelens, romantiek, schoonfamilie, opvoeding en verdriet worden besproken.

Encounter Vlaanderen maakt deel uit van deze wereldwijde vormings-organisatie.

Eén opmerking over 'kibbelen'

  1. Dankjewel voor deze mogelijkheid. Ja ook dit is een thema dat af en toe eens mag opduiken.
    Ik ben zo blij met dit uitschrijven ….
    Alle geluk

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: