feedback

We lazen eens een artikel over kritiek in het huwelijk. De conclusie van de auteur was: “Doe het niet.” Zelfs vragen: “Mag ik je wat feedback geven?” werd afgeraden. Soms kunnen suggesties die met de beste bedoelingen worden gegeven over werk, klusjes, relaties met de kinderen, averechts werken. Denk aan achter het stuur zitten. De ervaring heeft ons 5 sleutels geleerd voor als we elkaar gewoon een kleine suggestie willen geven. Deze 5 eenvoudige punten zetten de toon en stellen ons in staat om onze verdediging te laten zakken en elkaar te steunen wanneer we een beetje constructieve feedback geven.

  1. Pauzeer en denk na: Als Tom te laat is, kan mijn belang het beste worden gediend door te pauzeren in plaats van te foeteren. Als ik hem begroet met “Waarom duurde het zo lang?” gaan we naar de discussie. Verander ik mijn focus naar Tom: “Goh, ik ben blij dat je thuis bent! Het moet een zware dag geweest zijn.” dan zal Tom zijn verdediging verlagen. Hij zal me minder snel als kritisch of veroordelend zien.
  2. Vraag toestemming: Pauzeren en nadenken stelt mij (Tom) in staat om uit te zoeken aan wiens behoeften ik probeer te voldoen, de mijne of die van Mary Frances. Als ik echt gericht ben op Mary Frances en haar help, moet ik toestemming vragen: “Zou je wat feedback willen?” “Is dit een goed moment?” Als ik veronderstel dat Mary Frances feedback wil, kan mijn goedbedoeld advies” al bij voorbaat worden afgevoerd.
  3. Wees positief: Ik (Tom) wil aardig, meelevend en bemoedigend zijn. Als Mary Frances bijvoorbeeld gestrest is omdat ze te veel hooi op haar vork heeft genomen, bied ik misschien aan haar te helpen. “Ik weet dat je veel aan je hoofd hebt, misschien kunnen we hier samen aan werken?” is veel effectiever dan “Deze week is waanzin! Wat dacht je wel niet?” Ik zet mijn intentie en mijn hart in om haar te ‘helpen’. Door ervoor te kiezen om een crisis te helpen afwenden, weet ze dat ik aan haar kant sta en is de kans groter dat een later gesprek over dit onderwerp productief zal zijn.
  4. Focus op de huidige situatie: Uitspraken zoals: “Jij altijd” en “Jij nooit” zijn gewoon niet waar. Dat geldt ook voor het inbrengen van een derde partij als: “Je bent net als je moeder!” Beide zijn als benzine op een vuur. Door mijn focus te houden op Toms vermoeidheid wanneer hij te laat thuiskomt, weerhoud ik me van schuld en kritiek. Mijn zachtmoedigheid schept vertrouwen en zet de deur open voor een gesprek over een gevoelig onderwerp als timemanagement wanneer we allebei uitgerust en op ons best zijn.
  5. Houd het praktisch: Mijn (Mary Frances) focus houden op specifieke manieren om vooruit te komen, zoals prioriteiten stellen, vereenvoudigen en om hulp vragen, zijn de sleutel. De sleutel hier is een gesprek en niet een preek. Stel vragen. “Hoe kan ik helpen? Is er iets wat ik voor je kan doen voordat ik het kantoor verlaat?” Door onze beperkingen te erkennen en onze sterke punten aan te spreken, kan kritiek veranderen in samenwerking. Vaak maken de kleine dingen het grootste verschil en laten ze zien dat we om je geven.

Deze 5 tips vergroten de kans op succes bij het geven van feedback. Zwijgen, het inslikken van irritaties omwille van de lieve vrede, kan leiden tot een ongepaste explosie. Als we een kans zien voor onze partner om te groeien, kan zachte feedback, in plaats van negeren, het meest liefdevolle gedrag zijn. Vaardig omgaan met positieve feedback als een wederzijds gesprek laat ons beiden groeien en laat ieder van ons zien dat we om elkaar geven. Stop deze 5 tips in je gereedschapskist.Gebruik ze als communicatietools om vertrouwen op te bouwen en destructieve competitie in je relatie te beperken.

met dank aan the couples post

the couples post is een initiatief van Worlwide Marriage Encounter

Tips & tricks worden gedeeld aan de hand van voorbeelden die ieder koppel zal herkennen. Probleemgebieden als geld, seks, communicatie, conflicten, afspraakjes, gevoelens, romantiek, schoonfamilie, opvoeding en verdriet worden besproken.

Encounter Vlaanderen maakt deel uit van deze wereldwijde vormingsorganisatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: