schrijven

Je hoeft geen lange relatie te hebben om te kunnen terugblikken op die eerste prille periode en herinneringen op te halen. Wij trouwden op de rijpe jonge leeftijd van 23 jaar en kregen kort daarna ons eerste kind. Ons leven veranderde drastisch in een korte tijd. Terugkijkend hebben we er geen spijt van dat we met beide voeten in het gezinsleven zijn gesprongen, maar het is leuk om ons nu voor te stellen wat we toen tegen ons zouden moeten zeggen.

Jen: Lieve jongere Jen, laat de details gaan. Wat jij ziet is niet noodzakelijk wat iedereen ziet, zeker Nick niet. Je loopt misschien het huis binnen en voelt je overweldigd door baby’s en speelgoed en opgestapelde afwas en te veel afspraken en to do’s op de kalender. Maar als Nick binnenkomt, ziet hij een huis vol energie en liefde. Als je zijn manier van denken een beetje verkent, leer je misschien hoe je het wat gemakkelijker kunt loslaten.

Weet je nog dat de details verloren gingen in de momenten omdat de momenten over verliefdheid gingen? Het slechte nieuws is dat als je eenmaal verliefd bent en besloten hebt om samen een leven op te bouwen, je in een ander tempo begint te bewegen. Het verliefd worden wordt als vanzelfsprekend beschouwd, en je begint eromheen te leven in plaats van erin. Je kunt die liefde weer aanwakkeren door kleine dingen te doen. Jullie kunnen elkaar eraan herinneren waar jullie mee begonnen door de tijd te nemen om je te concentreren op de kleine momenten van vreugde te midden van de details.

Lieve jongere Nick, je moet eens rustig aan doen, kerel. Je gaat jezelf verknoeien door te proberen ervoor te zorgen dat alles perfect is in elke interactie die je met Jen hebt. Je realiseert je niet dat Jen je meer nodig heeft om te luisteren dan dat ze je nodig heeft om de situatie op te lossen waar ze je over verteld. Geloof me. Stop gewoon met er teveel over na te denken en luister naar haar op het moment zelf. Als je oefent, beloof ik je dat je daar goed in kan worden en er zelfs van kan genieten.

Weet je nog dat je ging slapen terwijl je aan Jen dacht en wakker werd en nog steeds aan haar dacht? Het slechte nieuws is dat je daar van gaat afdrijven. Het goede nieuws is dat je met een beetje moeite weer contact met haar kunt maken. Gewoon wat kleine dingen doen en bewust naar haar reiken in kleine gebaren is alles wat nodig is. Masseer haar voeten en ruim je eigen rommel op. En doe je best om haar niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Zelfs als je tekort schiet, zal ze de moeite die je doet waarderen. Ik geloof in je en zij ook.

Allebei: Als je hardop tegen jezelf praat, denken mensen misschien dat je gek bent. Maar wij denken dat het schrijven van een briefje, alsof je tegen je jongere ik praat, een goede manier is om te herevalueren. Zelfs als je de weg terug naar hoe het was niet meer ziet, kan het ophalen van herinneringen een manier zijn om weer wat goede gevoelens in het hier en nu op te wekken. We moedigen je aan om het eens te proberen. Begin gewoon met te schrijven “Lieve jongere ik…”

the couples post is een initiatief van Worlwide Marriage Encounter

Tips & tricks worden gedeeld aan de hand van voorbeelden die ieder koppel zal herkennen. Probleemgebieden als geld, seks, communicatie, conflicten, afspraakjes, gevoelens, romantiek, schoonfamilie, opvoeding en verdriet worden besproken.

Encounter Vlaanderen maakt deel uit van deze wereldwijde vormingsorganisatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: