vaderdag

Vaderdag zet aan tot mijmeren over onze vaders.

Jan:

“Papa ik lijk steeds meer op jou” (Stef Bos) is het eerste wat in me opkomt. Hij is overleden, dus ik kan niet langsgaan met een attentie. Dat vind ik lastig, ik voel me er een beetje verweesd bij. Maar toch is mijn vader er nog, want ik denk geregeld aan hem. Hoe zou hij dit ineen knutselen? Wat zou hij genieten in dit bos! Ai, zijn aardappelveld zou er properder bij liggen.

En ik praat met mijn moeder over hem. Hoe goed ze het samen hadden, hoe zwaar het daarna werd toen hij langdurig ziek werd.

En net als hij ben ik graag bezig in de buitenlucht, geef onze kinderen raad bij hun werken en wonen, help hen verhuizen en opvoeden. Het zou wel eens kunnen dat ik nog het meest op hem lijk als de kleinkinderen langskomen. Hij werd er blij van, dolde met hen en gaf hen zijn volle aandacht. Zelf kan ik daar ook enorm van genieten en op zo’n momenten zie en voel ik de stroom van het leven, de rode draad door verleden, heden en toekomst.

Leen:

Denkend aan mijn vader,die ondertussen 93 werd, kan ik niet anders dan denken dat afscheid korterbij komt. Hij gaat geen 10 jaar meer leven, ook al is hij best wel nog in goede conditie. Ik zie hoe hij bezig is de balans van zijn leven op te maken. Oud worden dat vindt hij maar niks. Hij die altijd bezig was in de tuin of aan het knutselen in de kelder, is nu omwille van laag energiepeil in de zetel beland.

Ik herinner me hem vooral als een autoritaire vader. De regels waren duidelijk en daar had je je aan te houden! “Omdat ik het zeg.” In ons nest met zeven kinderen was dat misschien af en toe ook nodig. Maar naast streng, rechtlijnig en autoritair was/is hij ook een geboren verteller. Hij vertelde graag over het boerenleven en de oorlog en gaf zo enkele levenslessen mee. Sterk en moedig zijn, niet flauw doen, doorzetten, dàt moet je doen in het leven. Gene flauwe zever! En vooral: Denk kritisch, de notaris en de pastoor hebben het misschien voor het zeggen maar dat hoeft je niet tegen te houden om te denken!

Hij was/is verzot op nieuwe dingen. Je blik verruimen en de wereld verkennen is ook een boodschap. Hij liet ons kennismaken met de schoonheid en diversiteit van de natuur in de wereld. Ik herinner me nog goed zijn enthousiasme bij het zien van een documentaire over zeeschildpadden. Kom zien, kom zien, hoe die schildpad moeizaam uit de zee komt een kuil graaft en haar eieren legt. Maar evengoed trommelde hij ons bij elkaar om naar de maanlanding te kijken. Ook nu is hij “bij”. Wie had er al snel een GSM en een pc? Technologie interesseert hem bijzonder en hij wil en zal dat kunnen.

In dat grote gezin van ons was er altijd wel iets te kort en dan kwamen zijn geest en handen samen. Zo bracht de Sint ons pareltjes: een winkeltje , een poppenbed, allemaal met liefde bedacht en in elkaar gezet in die kelder van hem.

Als puber rebelleerde ik tegen zijn autoritaire houding en ook nu vind ik het zo af en toe knap lastig om mee om te gaan! Maar tegelijkertijd is hij ook een zeer gevoelig mens die ontroerd kan geraken door kleine dingen, die de liefde hoog wil dragen. Ik zie hem nog in het schemer zitten hand in hand met mijn moeder. Dat gaf me als kind een veilig gevoel.

Toen ik 16 of 18 was gaf hem ik op vaderdag eens een lied cadeau: Vader staat op wacht, van Herman van Veen. Ik moet hem toch eens vragen hoe dat binnenkwam toen voor hem.

Foto door Juan Pablo Serrano Arenas op Pexels.com

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: