stout of leuk


Seks kom je overal tegen, denk aan: reclameborden, video’s, muziek, tv… Dus, waarom hebben we zo’n moeite om onze seksualiteit te laten zien? Waarom wachten totdat de kinderen slapen, en de slaapkamerdeur dicht is? Antwoord: Misschien werd ons geleerd dat seks taboe was. Dit is seksuele sabotage, waarschijnlijk onbedoeld. Maar tenzij we ons ontdoen van deze spoken uit het verleden, zullen we ze doorgeven aan onze kinderen.

Mary Frances: Ik herinner me dat ik op de achterbank van onze auto zat met mijn oma, van wie ik zielsveel hield. We passeerden een reclamebord van een vrouw in een zwarte avondjurk met knalrode lippenstift. Ik herinner me nog levendig dat oma zei: “Kijk naar haar lippen – ze probeert sexy te zijn!” Later, toen men mij vroeg wat ik wilde worden als ik groot was, antwoordde ik: “Een non met een groot gezin.” Geen wonder! Sexy zijn was niet acceptabel en rode lippenstift ook niet.

Tom: Ik groeide op op onze familieboerderij en zag dieren de hele tijd paren. Maar mij werd geleerd dat seks buiten het huwelijk zondig was. Doe het niet! Zwangerschap buiten het huwelijk was een publieke schande. Riskeer het niet! Dus besloot ik dat een van de beste manieren om deze vernedering te vermijden, was om helemaal niet over seks te praten. Ja, zelfs het woord seks was taboe.

Deze gedachten en attitudes leiden ertoe dat we seksualiteit benaderen vanuit angst, onderdrukking en stigma. We beginnen te denken dat seks op zijn slechtst vies, gevaarlijk en oncontroleerbaar is… en op zijn best om ‘baby’s te maken’. Beheerst worden door schaamte en oordeel is ellendig. Het maakt dat het onmogelijk (of toch bijzonder moeilijk) wordt om de vele geschenken van ons vrijen te ervaren.

Van schaamte naar passie. Tom: Ik hoorde mannen praten over seks. Maar de eerste keer dat ik een eerlijk open volwassen gesprek over seksualiteit gesprek hoorde was op ons Samen Naar Meer weekend van Encounter. Ik was verrast door de eerlijkheid en het respect dat het koppel voor elkaar had. Maar nog belangrijker vond ik de vreugde in hun beleven van hun seksualiteit.

Mary Frances: Dus verzamelden we de moed om met elkaar te praten over onze spoken in ons hoofd. Ik vertelde bijvoorbeeld over enkele pijnlijke ervaringen in het verleden. Het vertellen bevrijdde me en ik leerde om over mijn behoeften en verlangens te spreken in ons vrijen. Het was een enorme bron van heling. Het gaf ons de vrijheid om plezier te hebben en het vertrouwen om creatief en uniek te zijn in ons vrijen. Zo evolueerden we van schaamte naar passie. We waren speelser, en niet alleen in de slaapkamer, maar ook in de keuken en op de bank.


Teach your children well” Door onze houding te veranderen, konden we onze kinderen leren: “Mama en papa houden van elkaar” – een heel goede zaak
Onze slaapkamer was een speciale plaats
Vrijen brengt vreugde en geen schaamte

Deze positieve kijk nodigde ook uit tot gesprek en maakte ons hun vertrouwenspersoon en bron van informatie. Dus als je bent opgevoed met ongezonde opvattingen over seks, is er geen betere tijd dan het heden om ze te onderzoeken en te vervangen door positieve opvattingen. Jouw angsten en taboes kan je niet verbergen. Kinderen leren van wat ze observeren EN van wat ze niet observeren. Woorden zijn ook belangrijk!

met dank aan the couples post

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: