valies

Er is een soort niets dat ik zoek. 
Wat je overhoudt als je uit de kom van je beide handen hebt willen drinken: je beide handen. 
Geuren lanterfanteren door de tuin.
Ik heb een ligstoel onder me waarin zo laag als ik maar
in mezelf kan liggen, op mijn rug, het onderste wat ik heb, lig.
...
Herman de Coninck

Eigen land, buitenland, thuisvakantie? Wel of niet op vakantie, als er maar tijd is voor jezelf, voor elkaar… Welke verlangens en verwachtingen leven er in mij?

Lieve Jan,

Vakantie: dat is altijd even wennen. In mij leeft dan het verlangen om weg te zijn, alles achter te laten, anders en vrijer. Ik hoef daarom niet persé ons huis te verlaten maar dan wil ik de dagen toch op een andere manier inkleuren. Spontaan gaan mijn gedachten naar thema dagen, weet je nog? Zoals we wel eens deden toen ons huis vol kinderen was. Een roze dag bv. met roze kleren, rozenwater, rozenblaadjes en natuurlijk roos eten! Heerlijk toch! Ook nu wil ik de dagen anders kleuren. Het is de behoefte om uit routine te stappen, los te laten en de batterij op te laden.

Maar mijn ogen en gedachten zijn niet altijd zo vrij. Ik kijk rond in huis en tuin en zie een berg klusjes. Niks wereldschokkends hoor, gewoon opruimen, orde scheppen in het fietsenhok bv. Ik loop mentaal door huis en tuin en gelukkig kom ik ook veel leuke plekjes tegen, zoals ons buitenoventje en dan denk ik : tijd voor slow cooking! Geef me een houtvuurtje en de scout in mij komt naar boven. Heerlijke herinneringen… Dan krijg ik goesting om mensen uit te nodigen en samen rond het vuur te zitten.

Vakantie dat is in mijn hoofd ook tijd om te lezen, liefst met de zon op mijn gezicht. Spelen aan zee komt er ook bij. Zon, zee, strand, een Brusselse wafel, rolschaatsen op de camping… Dat waren de ingrediënten van mijn kindertijd die ik telkens weer wil proeven.

Natuurlijk hoop ik vooral op leuke babbels, samen genieten en nieuwe dingen ontdekken met jou. Zo hoop ik dit jaar toch samen eens in Watou te geraken.

Denkend aan vakantie zie ik volgende week voor me, met Otis en Maeve naar Texel, de regen kan ons niet deren. Het eiland heeft veel leuke dingen in petto: de schapenboerderij, de zeehondjes, het wad en de wind. Ik verheug me erop te spelen en het anders zijn van het eiland samen met de kinderen te ontdekken. Met als afsluiter voor ons twee het optreden van Gabriel Rios en Eefje de Visser samen met een stel oude vrienden. Wat kan een mens meer wensen? Ik heb er zin in.

Liefs

Leen

Liefste Leen,

Vakantie in tijden van corona, het brengt onzekerheid en frustratie, want de uitgestelde reis naar Lissabon zal allicht weer niet kunnen doorgaan! Hoeveel tijd en energie heb ik daar al niet ingestoken. Boeken, herboeken, nogmaals herboeken… Wat te doen? Vakantie in eigen land, maar waar?

Maar goed dat is begin augustus. eerst hebben we de midweek op Texel met de oudste kleinkinderen. Daar leef ik echt naartoe, en zij ook wel, wat een avontuur 🙂 Ik kijk ernaar uit om het met hen en jou echt avontuurlijk te maken. Verwonderd met hen in duin, strand en golfjes te staan. Te fietsen, te ravotten en oh ja, samen naar de winkel. Tegen de avond zijn we uitgeteld en vallen tevreden in slaap.

Mijn verlangen gaat vooral over “niets moet”, geen agenda of to do’s. Gewoon zien wat de dag brengt en daar zorgeloos in meegaan. Dat lukt ons beiden goed als we met kinderen op stap zijn. Dan zijn we een troepje dat alles samen doet en zo is het goed. Ik hoef dan geen me-time, maar wil jou en hen in de buurt. Noem het “grandparenting” als logisch gevolg op “parenting”. We hebben dat in de vingers, gaan er samen in op, maken er tijd voor vrij. dat geeft me een blij en tevreden gevoel.

liefs,

Jan

EXTRA!

Elk jaar maakt Encounter-Vlaanderen een vakantievaliesje vol dialoogvragen. Snuister erin, kies samen een vraag, en ‘dialogeer’: schrijven ( 10 minuten) , voorlezen, er vragen over stellen en in elkaars beleving en gevoel gaan staan. Probeer het, je zal zien dat je er deugd aan beleeft!

Dialoogvragen:

In het laten varen van onze perceptie ontstaat  ruimte om op een andere manier waar te nemen. Wat kan ik vandaag doen om op een nieuwe manier te kijken naar jou/iemand die mij nabij is? Wat beleef ik hierbij?

Positief, neutraal of negatief: je ervaring delen schept een band. Welke boek, film, ervaring… heeft een diepe indruk op je gemaakt? Kan je iets vertellen over je beleving hierbij?

Als je van iemand houdt, dan wil je dat hij/zij dat weet. Maar het is niet altijd even makkelijk om die vier kleine woordjes uit te spreken. Hoe heb ik vandaag gezien dat jij van mij houdt? Wat beleef ik daarbij?Op welke kleine manieren uit ik mijn liefde het liefst? Wat beleef ik hierbij?

Genieten is een kunst. Soms is het enige wat moet veranderen om te kunnen genieten, jouw aandacht, en niet de situatie. Waar kan ik nu van genieten? Wat beleef ik daarbij?

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: