ouderschap

Ouders worden is zo’n geweldige zegen. Vanaf het moment dat we ons pasgeboren kind voor het eerst vasthouden, is onze wereld veranderd. Of we nu door de verschrikkelijke periode van twee jaar navigeren of ons aanpassen aan het ouderschap van jongvolwassenen, we hebben iets geleerd dat cruciaal is voor het ouderschap – we zijn samen veel sterker dan we als individu zijn.

MARK: We hadden geen handleiding voor het ouderschap en we hebben de eerste jaren van ons eerste kind doorgeploeterd. Mel en ik voedden ieder op onze eigen manier op, ieder naar het voorbeeld van onze eigen ouders.

MEL:Toen ons tweede kind kwam, werden onze verschillen pas echt op de proef gesteld. Mijn natuurlijke opvoedingsstijl was liefdevol en zachtaardig, en ik had moeite met discipline en nee zeggen tegen de kinderen. Mark kon de dagelijkse discipline gemakkelijk aan, maar voelde zich minder op zijn gemak bij diepgaande discussies met de kinderen, zoals hoe om te gaan met gevoelens van boosheid of eenzaamheid. Mark en ik botsten over hoe we hen moesten opvoeden. We waren verdeeld, onze kinderen wisten dat, en ze gebruikten het in hun voordeel.

MARK: Toen onze kinderen 5 en 8 waren, namen Mel en ik deel aan een Encounter weekend. Uit onze discussies tijdens dat weekend realiseerden we ons dat we elk onze eigen manier van opvoeden hadden, op een manier die niet consistent was voor onze kinderen. We begonnen stappen te ondernemen om hen als een team op te voeden.

In het begin hadden we moeite om onze draai te vinden. Ik dacht nog steeds dat mijn opvoedingsstijl beter was, en Mark was terughoudend om meer betrokken te raken bij “mijn terrein”.

MARK: Uiteindelijk realiseerden we ons dat onze kinderen onze beide opvoedingsstijlen nodig hadden en dat we elkaar moesten steunen met deze verschillende stijlen. We hadden veel discussies over wat het beste voor onze kinderen was, ook over hoe we hen discipline zouden bijbrengen.

De hoogste prioriteit voor mij was het vermijden van meningsverschillen over de opvoeding waar de kinderen bij waren. Ze moesten weten dat ze ons niet langer tegen elkaar konden uitspelen. Als er een probleem opdook, vertelde ik de kinderen dat papa en ik het eerst moesten bespreken voordat we zouden reageren. Mark en ik stelden gezinsregels op en maakten duidelijk wat de consequenties zouden zijn als ze de regels overtraden.

MARK: Ik wilde dat onze kinderen ons zagen als een opvoedend team, op meer manieren dan alleen discipline. Ik wilde dat ze plezier hadden als we samen een uitstapje met het gezin planden en dat ze genoten van het comfort en de veiligheid van Mel en mij als we ’s avonds naar bed gingen. Ze moesten weten dat ze op ons beiden konden rekenen om er voor hen te zijn als ze ons nodig hadden.

Door als een team op te voeden, hebben we een verschil gezien in het gedrag en karakter van onze kinderen. Samen strategieën maken is nu comfortabel. We leren van elkaar en staan open voor elkaars inbreng. Onze kinderen hebben het zo goed gedaan dat ze dat niet hadden gekund als we als individuen waren blijven opvoeden. Opvoeden als een team heeft het verschil gemaakt.

met dank aan the couples post

EXTRA! Volg samen de webinar reeks ‘Boost je relatie’. De vierde sessie gaat over kinderen. Er zijn 6 sessies van anderhalf uur. Start op 13 oktober 2021 telkens van 20.00-21.30 Gratis! Schrijf je tijdig in!

Foto door freestocks.org op Pexels.com

Met deze blogpost laten we jullie voor een stukje proeven van de dialoogmethode. Probeer het zelf ook eens! Je schrijft elkaar een brief, daarna lees je brief voor aan je partner. Je geeft je brief af waarna je partner rustig de tijd heeft om de brief zelf nog een keer te lezen. Daarna ga je bij elkaar peilen naar zijn/haar gevoelens. Geen waarom-vragen, wèl belevingsvragen. Je zal zien dat je nét dat ietsje meer connectie hebt.

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: