springkasteel

Valerie: De laatste tijd heb ik weer ervaren dat Wim veel rustiger blijft bij tegenslagen dan ikzelf. Ik jaag me heel snel op in dingen die niet lopen zoals gepland. En ik kan die onrust en bezorgdheid moeilijk van me afzetten. Toen Wim net voor een belangrijk medisch onderzoek een covid test moest ondergaan omdat hij koorts had en de uitslag maar niet binnen kwam, kreeg ik een enorm stresserend gevoel. Wim bekijkt zo’n situatie positiever en gelooft erin dat alles goed komt. Ik kan dat geloof meestal niet vinden en blijf dus hangen in onzekerheid, bezorgdheid en rusteloosheid. De onzekerheid geeft mij een gevoel van controleverlies.  In een poging om terug controle te krijgen vult mijn hoofd elk mogelijk scenario in, waardoor in onzekerheid blijf.  Doordat ik zo anders kijk naar die situatie, kan ik me moeilijk vinden in de manier waarop Wim het ziet. Ik raak zelfs gefrustreerd omdat ik de indruk heb dat Wim er het belang niet van inziet.

Enkele weken geleden kregen we opnieuw een tegenslag te verwerken. Wim kreeg zijn oproep om zich te laten vaccineren en de tweede prik valt midden in ons verlof in Frankrijk. Opnieuw wordt het verschil tussen ons duidelijk. Ik ervaar enorm veel stress door de onzekerheid. Mijn hoofd creëert allerlei mogelijke rampscenario’s (over en weer moeten naar België, later vertrekken of zelfs helemaal niet op reis kunnen). Ik zie het somber in en voel me bezorgd en machteloos. Wim blijft er rustig onder en gelooft in een oplossing. Opnieuw ziet hij het allemaal goed komen. Anders dan bij de vorige situatie spreek ik met Wim over de onzekerheid die ik voel en de angst en ontreddering bij het idee dat onze vakantie in duigen valt. Ik kan ook luisteren naar zijn overtuiging en geloof. Dat stimuleert mij om mijn angst en onzekerheid opzij te schuiven en niet te gaan rumineren. Ik neem me voor om er pas terug over na te denken nadat Wim geprobeerd heeft om de afspraak te verzetten. Ik zet mijn geloof in Wim voorop en dat geeft me meer rust. Zo is het verschil tussen ons niet altijd een bron van frustratie, maar ook een geschenk.

Wim: Bij de aankoop van nieuwe spullen (of het nu gaat om een groot bedrag zoals een speeltuig voor de kinderen of een eerder klein bedrag zoals nieuwe schoenen) gaat Valerie heel lang nadenken of we die kost nu wel echt moeten maken. Zij zet alle argumenten voor en tegen op een rijtje. Zo blijft ze heel lang twijfelen en durft ze moeilijk een beslissing te nemen. Ik sta minder lang stil bij een aankoop. Het hoeft niet altijd nodig of nuttig te zijn. Gewoon een leuk hebbeding voor ons of de kinderen kan voor mij al doorslaggevend zijn. Ik ben dus veel impulsiever in mijn aankoopgedrag. Ik kijk vooral naar wat het opbrengt: zal de persoon voor wie het bestemd is er blij mee zijn? Valerie kijkt meer naar de functionaliteit: is het echt wel nodig om dat te kopen en er geld aan uit te geven?

Onlangs hadden we een discussie over het al dan niet aankopen van een tweedehands springkasteel. Valerie kon zich absoluut niet vinden in mijn idee en kwam met een alternatief. Maar dat kon dan weer niet voor mij. We bleven discussiëren, maar hielden elk vast aan ons eigen gelijk. Ik voelde me gekwetst en miskend dat Valerie niet meeging in mijn beleving en geen vertrouwen had in mij. Ik was bang dat ik zou moeten toegeven. Ik voelde me ook geïrriteerd en gefrustreerd in mezelf omdat ik niet de juiste overtuigende argumenten had kunnen geven. Op dit vlak schaven en schuren we elkaar geregeld.

Vervolgens lieten we het een tijdje rusten en na enige tijd kwamen we er op terug. Nu kon ik beter luisteren naar Valerie en haar argumenten. Ik probeerde me echt in te leven in wat ze wou en erbij beleefde. Ik mocht op mijn beurt ook mijn gevoelens daaromtrent vertellen. Uiteindelijk kwamen we tot een compromis waar we allebei konden achter staan. Ik voelde me opgelucht en blij dat er rekening met mij was gehouden.

Foto door Thu00e9ru00e9sa Hedges op Pexels.com

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: