opvoeden

Er zijn evenveel manieren om kinderen over seks te leren als er ouders zijn die seks hebben. Elk kind is uniek. Niemand kent je kind beter dan jij. Jij bent hun opvoeder. Dit is jouw nalatenschap. Je houding en waarden deel je sowieso bewust én onbewust.

Kinderen leren van wat ze observeren. Misschien dat je 4-jarige zoontje net zo stoer loopt als zijn vader. Misschien heb je je dochter haar moeder horen imiteren bij het spelen met haar poppen… Het zijn kleine imitators en iedere ouder herkent zichzelf wel eens in het gedrag of het spel van zijn kinderen.

Op dezelfde manier pikken kinderen je attitude tegenover seksualiteit op! Als jij bijvoorbeeld al snel een knuffel wegwuift omdat het niet uitkomt, geef je een gemengd signaal. Dat geldt ook voor je voortdurende bezorgdheid over de manier waarop jouw kind zich kleedt. Als je gelooft dat seks iets goeds is en de volste uitdrukking van jullie liefde voor elkaar, zorg er dan voor dat je kinderen dat ook zien in je gedrag.

Beleef je seksualiteit openlijk.
Genegenheid en seksuele expressie is iets heel goeds. Kinderen kunnen giechelen. Pubers kunnen al eens uitroepen “Eew! Doe niet zo klef!” Maar wees er maar zeker van dat het hen een warm en veilig gevoel geeft. Kinderen doen het goed als ze weten dat mama en papa van elkaar houden.

Wat je in je slaapkamer doet, is privé.
Welke uitdrukking je ook kiest – knuffelen, of spelen, je slaapkamer is privé. Je hoeft geen bordje “Niet storen” op de deur te hangen, maar leer je kinderen wel om je privacy te respecteren. Als je deze grens niet vastlegt, loop je het risico dat je het vrijen beperkt tot die zeldzame momenten dat het huis donker en stil is en de kans 99% zeker is dat je niet gestoord zult worden. Dit is het aanleren van gezonde grenzen en we zouden een hele post over dat onderwerp kunnen schrijven.

Praat openlijk over seksualiteit.
Jonge kinderen zijn nieuwsgierig en onbevangen en stellen gemakkelijk vragen. Bij jonge kinderen is het belangrijk om erachter te komen wat ze vragen. Bijvoorbeeld: “Wat is seks?” kan worden beantwoord met “jongens versus meisjes”, “penissen en vagina’s” of iets ingewikkelder …. Wees eerlijk, maar ga niet verder dan wat ze willen weten. Oudere kinderen, pubers zijn moeilijker maar wees er zeker van dat ook zij vragen hebben. Spreek met hen! Doe dit terloops, bijvoorbeeld tijdens de afwas of tijdens het spelen van een spelletje, tijdens een wandeling… Wij vonden het rijden in de auto een uitstekende gelegenheid. Als kinderen denken dat je ogen op de weg gericht zijn, zijn ze sneller geneigd te zeggen wat er in hun hoofd omgaat.

Wees hun vertrouwenspersoon.
Luister en stel vragen over wat leeftijdsgenoten zeggen. Respecteer hun leeftijdsgenoten. Verstik hun nieuwsgierigheid niet. Houd je gesprekken positief en de deur open. Ga verder dan een lijst met Do’s en Don’ts. Geef juiste informatie en leer waarden. Wees kwetsbaar. Deel vanuit je ervaring en haal adem! Vertel je eigen verhaal, dat is authentiek en je hebt gegarandeerd geboeide luisteraars.

met dank aan thecouplesepost

Foto door Nicole Michalou op Pexels.com

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: