school!

Lieke: Nu de nervositeit van een nieuw schooljaar voelbaar is bij onszelf en onze kinderen, valt het me weer eens op hoe verleidelijk het is om met andere ouders te wedijveren. Ik betrap me erop dat ik aan het vergelijken sla. Zelfs toen onze kinderen nog op de kleuterschool zaten, herinner ik me dat ik gesprekken voerde over waar mijn kinderen in hun ontwikkeling stonden en wat ze hadden bereikt. Ik herinner me hoeveel onrust en angst ik voelde als ik dacht dat het kind van iemand anders meer bereikte dan onze kinderen. Ik werd er onzeker van en betwijfelde of we wel genoeg deden om onze kinderen te helpen zich volledig te ontplooien. Hadden we hen naast kleuterturnen misschien ook nog moeten inschrijven voor muziekinitiatie?

Hoe meer hectische seizoenen van gekke schema’s, van lessen en oefeningen en optredens ik achter de rug heb, hoe meer ik me realiseer hoezeer de gekte zijn tol eist van ons leven als gezin en vooral in onze relatie. Proberen om hen zoveel mogelijk kansen te geven door hen in te schrijven voor allerlei naschoolse activiteiten zodat ik kan opscheppen over hun prestaties in de academie, toneelschool en dansles, om de atletiek niet te vergeten, is misschien op het moment zelf bevredigend, maar het zegt niets over de warme verbondenheid in ons gezin. Het zegt niets over de manier waarop onze kinderen het heerlijk vinden om gewoon samen videospelletjes te spelen, bordspelletjes te doen of urenlang op de trampoline rond te springen. Mijn kinderen houden van elkaar, niet vanwege alle dingen die ze kunnen doen, maar vanwege de tijd die ze samen doorbrengen, alle vijf, zelfs met het leeftijdsverschil van 10 jaar tussen de oudste en de jongste. Dat zijn de dingen die ik meer en meer begin te zien en waar ik fier op ben!

Thomas: Het is geen verrassing dat te drukke agenda’s onze relatie als stel en onze relatie met onze kinderen aantast. Onze kinderen kunnen volleerde superkinderen worden die ons trots maken en toch, op de lange duur missen we iets. We raken wat vervreemd van elkaar zelfs, de verbondenheid raakt zoek. We kunnen het zo druk hebben met onze de rol van supermama en superpapa dat we helemaal vergeten om tijd te maken om te spelen met elkaar. Onze kinderen missen dat en wij ook. Op zo’n momenten zijn we geen superouders en helaas ook geen superstel. Een van de beste manieren om onze verbondenheid onder druk te zetten zijn de momenten dat ik me realiseer dat de enige tijd die we vandaag echt samen doorbrachten, in de auto was tussen de ene activiteit en de volgende…. Dan begint er een alarmbelletje te rinkelen bij mezelf.

Lieke: Met vallen en opstaan hebben we geleerd om grenzen te stellen. Voor onszelf en onze kinderen! Tijd nemen dus. Zo hebben we “donderdag date dag” nog steeds in onze agenda staan. Die “date” dat kan werkelijk van alles zijn: een film met popcorn op de bank, een avondwandeling met de z’n tweetjes of samen in bad heerlijk ontspannen. We vinden het fijn om elkaar te verwennen en eigenlijk kost het weinig moeite. Het levert ook onmiddellijk op, want we hebben tijd om met elkaar af te stemmen, te praten over onze zorgen en onze verlangens. Het help om als koppel beter echt op één lijn te zitten. Naast onze “date” dag kiezen we ervoor om elke dag bewust tijd te maken voor elkaar al is het maar heel even, die momenten kunnen we het verschil maken. Het verschil tussen goed georganiseerd en bezield leven.

Thomas: Nu 1 september voor de deur staat voel ook ik het weer. De druk en de verleiding om onze agenda vol te steken. Ik realiseer me dat geen van onze kinderen ons dankbaar zal zijn dat we hen van hot naar her sleuren. Wat voor onze kinderen belangrijk is, is dat ze ouders heeft die elkaar graag zien en die plezier hebben in het leven en met elkaar. Ik wil onze kinderen een thuis geven waar er tijd is om te niksen en te spelen. Dat is mijn resolutie voor het nieuwe schooljaar!

Foto door olia danilevich op Pexels.com

dit is een bewerking van een blogbericht van the couples post

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: