goed

We kennen allemaal het scenario . . .

“Hoe was je dag?

Prima. De jouwe?

Goed. (Stilte…). Waar is de afstandsbediening ?”

Er is geen nietszeggender antwoord dan “Goed!”

Mary-Frances: Je kan “goed” soms vertalen als: Gefrustreerd. Onzeker. Emotioneel. Dwangmatig – neurotisch. We hebben gelezen dat een gemiddelde persoon 4 keer per dag een versie van deze leugen uitspreekt. Reken maar uit … dat is 1.460 keer per jaar of 87.600 keer tegen de tijd dat je 60 bent.

Hier zijn 5 eenvoudige stappen om verder te komen dan “Goed” wanneer je aan het eind van de dag met elkaar terug tegenkomt aan de keukentafel.

#Omhels. Niets zeggen maar doen!


#Maak het spannender. Tom: Als je dezelfde oude vraag stelt, krijg je hetzelfde oude antwoord. Na een goede lange omhelzing, vervolg ik soms met, “Echt? Hoe was je dag?” Ik vind dat een persoonlijke, zorgzame vraag de deur opent naar Mary Frances’ hart. Hier zijn een paar van mijn favorieten:

 • Wat verraste je het meest?
 • Als je de dag kon overdoen, wat zou je dan anders doen?
 • Wie heeft je laten lachen vandaag?
 • Waar worstelde je mee vandaag?
 • Wat was vandaag het fijnste moment?

#Wees aanwezig. Mary Frances: Dingen die je kan overwegen:

 • Trek de stekker uit het stopcontact.
 • Ga dicht bij elkaar zitten.
 • Houd elkaars hand vast en ga wandelen.
 • Doe de afwas zij aan zij. Geen andere multi-tasking toegestaan.
 • Maak van elkaar je focus. Ik kijk naar Tom. Als ik dat niet doe, dwalen mijn ogen (en gedachten) af. Mijn lichaamstaal geeft al aan dat mijn aandacht verdeeld is.
 • Creëer een veilige ruimte. Ik maak mijn gedachten vrij van oordelen en wrok – alle negatieve dingen. “Wat heb je de hele dag gedaan?” Of “Hoe lang heb je erover gedaan…?” zijn beladen vragen.
 • Ik maak het mijn doel om te LUISTEREN zonder oordeel of bijgedachte. Luisteren om te overtuigen is een no-go.

# Wees kwetsbaar. Tom: Kwetsbaar zijn is eerlijk zijn. Het is mijn angsten opzij zetten en vertrouwen op Mary Frances. Dit is niet voor mietjes! Om Mary Frances in een gesprek te betrekken, moet ik geduldig zijn en haar toestaan over haar antwoorden na te denken. Soms resulteert één vraag in een gedetailleerd gesprek. Soms moet ik creatief zijn en nog een paar vragen verzinnen om een goed gesprek op gang te krijgen. Dat is niet erg. Vragen zijn net cadeautjes. Het is de gedachte erachter die telt.

Vragen stellen voegt een extra laag van kwetsbaarheid toe. Ik weet nooit hoe Mary Frances zou kunnen reageren. Kwetsbaar zijn is openstaan voor haar reactie.

Mijn doel is om haar dag door haar ogen te zien. Om er gewoon voor haar te zijn en zij voor mij – Ik hoef niks te ‘fixen’ tenzij er specifiek om gevraagd wordt.

# Wees gepassioneerd. Mary Frances: Eindig met een goede kus – niet een kusje op de wang. “De nacht is zo jong als je hem maakt” zoals Tom altijd zegt.


Het leven is een gesprek… Maak er een boeiende, levendige, groeiende, avontuurlijke, interessante, kwetsbare, intieme, hoopvolle, intense conversatie van!

Tom & Mary Frances van thecouplespost

Foto door Pavel Danilyuk op Pexels.com

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: