in ziekte en gezondheid…

Julie: Ik ben ziek en moe. Ik heb er de pest in om weer ziek en moe te zijn. Ik ben eigenlijk allergisch voor het leven, wat regelmatig infecties en slopende migraine veroorzaakt. John wist dit allemaal toen hij met me trouwde, en hij zwoer vrolijk van me te houden “in ziekte en in gezondheid, zolang wij beiden zullen leven.” Ik ben er vrij zeker van dat hij geen idee had waar hij aan begon.

John: Ik geef het toe, het kan een uitdaging zijn als Julie ziek is. Ze kan chagrijnig en geïrriteerd zijn omdat ze zo moe is en zich niet goed voelt. Soms ben ik dan ook meteen geïrriteerd (ik schaam me om dat toe te geven, maar het is de lelijke waarheid…).

Julie: Het is eigenlijk best makkelijk voor mij om van John te houden als hij ziek is, vooral omdat hij een vrij gezonde jongen is. Het is wanneer ik ziek of gekwetst ben dat ik moeite heb om aan die belofte te voldoen. Het werkt immers twee kanten op. Op die momenten kan ik de houding aannemen van “Ik voel me gewoon niet goed, dus ik heb het recht om onbeleefd te zijn.” Het is een excuus om kortaf te zijn tegen John. Als ik dit doe, kom ik mijn gelofte niet na.

Dus, wat KUNNEN we doen om deze gelofte beter na te leven?
Wees empathisch John: Ik KAN ervoor kiezen empathisch te zijn en me ernaar te gedragen. Ik kan mezelf in Julie’s schoenen schuiven. Een klein beetje empathie kan al een heel eind helpen om de harmonie te herstellen.

Loslaten Julie: Ik KAN het ongenoegen omdat ik wéér ziek ben loslaten en mezelf eraan herinneren dat het niet mijn schuld is. Als ik inzie dat ik gefrustreerd ben omdat ik weer ziek ben en ik dat onrechtvaardig vind. Dan kan ik ervoor kiezen om mezelf een troost-feestje gunnen, voor even en dat is het dan. Ik krijg mijn ongenoegen en opstandigheid uit mijn systeem door los te laten en de situatie te accepteren voor wat ze is. Niet simpel maar het werkt wel! Ik verspil mijn energie niet langer aan verzet en zelfmedelijden en wordt rustiger waardoor het gemakkelijker is om liefdevol te zijn naar John.

Omarm de mogelijkheid John: Ik KAN de situatie op zijn kop zetten. In plaats van Julies ziekte te zien als iets waar we doorheen moeten en wat we moeten verdragen, kan ik haar omarmen als een kans om de gelofte om haar lief te hebben “in ziekte en in gezondheid” waar te maken. Ik kan dit doen door zachtmoedig en vriendelijk te zijn, en door dingen te zeggen en te doen die mijn steun en liefde voor haar duidelijk maken.

Houd het in perspectief Julie: Ik KAN dingen in perspectief blijven zien. Het is moeilijk voor me om toe te geven dat ik hulp nodig heb en nog moeilijker om John me te laten helpen. Ik moet onthouden dat John mijn partner is in ALLE dingen, inclusief ziekte. Ik moet waarderen dat hij probeert te helpen.

Kies Liefde Tenslotte KAN ik kiezen voor de liefde. Hoewel ik niet kan controleren of dat een van ons ziek of gewond raakt. ik KAN beslissen hoe ik John behandel in deze situaties. Ik KAN woorden en daden kiezen die liefdevol en vriendelijk zijn in plaats van kritisch en scherp. Dit is de kern van wat het betekent om die gelofte na te komen die ik John zo lang geleden heb gedaan. Beslissen om te beminnen!

Dus, wat kun JIJ doen om je gelofte om je partner lief te hebben in ziekte en in gezondheid beter na te komen?

met dank aan thecouplespost

Foto door Polina Tankilevitch op Pexels.com

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: