dank

Tom: Google “Gratitude” en je zult advertenties vinden voor dagboeken, dagboek aanwijzingen en manieren om dankbaarheid te uiten. Er is zelfs een app om je te helpen er een dagelijkse gewoonte van te maken.

Dankbaar zijn is een innerlijk gevoel van blij en opgelucht zijn, het geeft je een innerlijke warmte. Erkentelijkheid tilt dankbaarheid naar een heel nieuw niveau. Er is een behoefte om dankbaarheid te uiten – gedefinieerd als “een bereidheid om waardering te tonen en vriendelijkheid terug te geven.”

Dankbaarheid voelen en ze niet uiten is als een cadeau inpakken en het niet geven.

William Arthur Ward

Hoe te kiezen voor een dankbare levenshouding?

Mary Frances : Focus op wat je hebt (of hebt gedaan). Bijvoorbeeld, ik zal zelden alles gedaan krijgen wat er op mijn To-Do lijstje staat. Maar ik maak er een gewoonte van om aan het eind van de dag stil te staan bij wat ik wel kon bereiken en daar dankbaar voor te zijn.
Het is gemakkelijk om dankbaarheid te uiten voor een nieuwe auto of iPhone, maar het alledaagse zien we al snel over het hoofd. Laatst zei Tom hoe dankbaar hij was dat het verkeer zo vlot liep. Het leek wel alsof alle lichten op groen gezet waren voor ons.
Tom zet ’s morgens altijd koffie. Ik kan dat natuurlijk ook doen, maar ik geniet ervan om nog even te soezen in ons bed. Ik geniet elke ochtend van dat kleine gebaar van Tom. Ik adem dankbaarheid in!
Vasthouden aan wrok en rancunes laat geen ruimte voor dankbaarheid. Heb je ooit aan een project gewerkt en kreeg iemand anders de eer? Vergeef. Doe het voor jezelf. Wees gewoon dankbaar dat het project geslaagd is en lof krijgt.
De meesten van ons hebben zich al wel eens schuldig gemaakt aan de gedachte: “We hebben hard gewerkt, we hebben … verdiend. Waarom zouden we dankbaar moeten zijn?” Kies voor dankbaarheid. #eisen is niet mooi!

Waarom is dankbaarheid belangrijk?

Tom: Als Mary Frances dankbaarheid uitspreekt voor een schone keuken, voel ik me gewaardeerd. Het uiten van deze dankbaarheid bouwt vertrouwen op in onze relatie, net als geld op de bank. Dit kapitaal komt van pas wanneer ik papierwerk heb uitgesteld en plannen voor een leuk weekend in de war schop. We zijn allebei teleurgesteld, maar Mary Frances’ waardering weerhoudt mij ervan om mezelf te slaan en haar dankbaarheid weerhoudt haar ervan om uit te barsten in teleurstelling. We accepteren allebei onze beperkingen en teleurstelling beter, en we zijn dankbaar voor onze liefde en een nieuw weekend.

Drie eenvoudige stappen om dagelijks dankbaarheid te uiten

Doe deze eenvoudige oefening met je partner.

Deel je dankbaarheid voor dingen die je over het hoofd ziet – dingen als herfstkleuren, gezondheid en frisse lucht.
Deel je dankbaarheid voor je partner – zoals haar/zijn vriendelijkheid of het aanbieden van een schoudermassage na een lange dag. etc. (De superkracht van bevestiging!)
Deel dankbaarheid voor je gaven en talenten – Onderwaardeer jezelf niet! Het erkennen van je gaven en talenten geeft je de kracht om vrijgevig te zijn.

Je zal zien dat als je regelmatig stilstaat bij de goede en positieve dingen dat je lijstje van dankbaarheid gaat groeien. Van langsom komt er meer dankbaarheid op je pad. En waarom niet eens een dankbaarheidsbrief schrijven naar een bijzonder iemand? Lees alvast dit boeiend artikel over de kracht van dankbaarheid uit Psychology magazine.

Laat ons deze donkere maanden op zoek gaan naar licht. Het lichte en warme gevoel dat dankbaarheid je geeft.

met dank aan thecouplespost

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Blog volgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: