Valentijn

Hoe ben ik veranderd doordat ik een relatie heb met jou?

Liefste Leen,

Daarvoor zou ik 40 jaar terug kunnen gaan in de tijd want toen begon onze weg samen. Maar de geschiedenis schrijven is denk ik niet het antwoord op deze vraag, in feite ben ik ook weinig veranderd. Het is nog steeds dezelfde Jan met zijn camera, groene vingers en misschien wat naïeve idealen. Wat jij deed en doet is: Die Jan graag zien zoals hij is, ruimte geven en aanmoedigen om wat in mij zit te laten ontplooien. “Door jou ben ik meer ik” klinkt het in het liedje van Paul van Vliet. Dat geloof ik echt en ik ben jou er dankbaar om. Onze relatie maakt me zelfzekerder, geeft me energie om in de wereld te staan, is een veilige haven en rustplek als het moeilijk gaat. Het maakt dat als ik terugblik op mijn leven en dus ons leven samen, er een blij en vredig gevoel over me komt. Het is goed zoals het gegaan is. En wie weet wat de toekomst nog in petto heeft!

Ik geloof dat ik dat ook wel voor jou doe, dat dragen en uitdagen om steeds weer te zoeken en kiezen in het leven, om zo zinvol en voluit mogelijk te leven als mogelijk is. De vele cursussen die we volgden om ontwikkelingswerkers te worden en daarna de weekends en bijeenkomsten van Encounter hebben een grote rol gespeeld, en nog. We vinden er samen steeds weer nieuwe inzichten, zelfkennis en kennis van de ander.

Voor mij is het onder woorden brengen van mijn gevoelens en noden iets wat ik stap voor stap leer. En als dat lukt, dan verander ik weer een beetje meer in de Jan die ik kan en wil zijn. Zonder onze relatie zou ik die ontdekkingstocht niet maken denk ik, en dus ook minder “heel” zijn.

Liefs, Jan

Lieve Jan,

Hoe heb jij me beïnvloed? Een doordenkertje. Spontaan denk ik: jij hebt me moediger gemaakt. Ik ga terug naar het prille begin van onze relatie en dat intense gesprek dat we toen hadden. Ik kon jou toen vertellen over mijn droom om naar het buitenland te trekken, mijn verlangen om het dorp achter me te laten en de wereld te verkennen. Die droom vond weerklank bij jou. Vaak vraag ik me af of het me gelukt zou zijn om die droom te verwezenlijken zonder jou… Je was, bent, mijn maatje dat supportert. Diegene die zegt: “Ga er maar voor, probeer het uit.” Dat was toen, dat is nu nog.

Ik leerde samen met jou van de natuur te genieten. Het is een soort van bewustzijn, een manier van kijken en ervaren dat wakker(der) geworden is, dankzij jou.

Eigenlijk ben in niet zozeer veranderd door jou, het is meer dat jij, ons samenleven, de ups en downs van onze relatie, me meer mezelf gemaakt hebben. Een groot ding daarbij is moeder worden. Het ouderschap hebben we elkander gegeven… En dat heeft me ontegensprekelijk veranderd. Onze kinderen hebben een rechtstreekse lijn naar mijn hart. Een ingewikkelde stroom van gevoelens die me hebben doen groeien als mens. Ik vond dat heerlijk en beangstigend tegelijkertijd, dat diep gevoel van liefde en verbondenheid. Die ervaring maakte dat ik me ook meer kon tonen aan jou.

Waar jij me zeker veranderd hebt is in mijn seksualiteit. Ik leerde te genieten van mijn vrouwelijkheid. Met een glimlach denk ik terug aan onze eerste jaren. Hoe een aanraking, een streling van jou me kon laten rillen van verschrikte sensualiteit. Doorheen de jaren is onze lichaamstaal vertrouwder, krachtiger en rijker van kleur en beleven geworden. Jij leerde me mijn lusten te ontdekken en te volgen. Dat maakt van mij een completere vrouw. En het schone is de vaststelling dat die beweging voortgaat.

We schaven en schuren elkaar en dat is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn! Jij kent mijn donkere schaduwkantjes en ik de jouwe. Je bent niet alleen klankbord voor mij maar ook spiegel en weerstand. Zo leer ik meer te vertragen, van zwart-wit naar kleur en nuance. Dat schaven en schuren van elkaar, dat is voor mij het schoonste. Want zonder wrijven geen glans zeggen ze toch? Die glans dat is onze liefde die zichtbaar wordt, zo af en toe.

liefs

Leen

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: