Valentijn-bis

Valentijnsdag komt na Kerstmis op de tweede plaats bij het kopen van cadeaus. Kaarten zeggen wat we niet onder woorden kunnen brengen. Een chique diner is kostbare tijd, maar bloemen verwelken en chocolade verdwijnt snel. Wat als je minder zou uitgeven en meer zou geven door bijna elke dag een geschenk van liefde te geven? Dat kan met intentioneel geven.

Wat is intentioneel geven? Mary Frances: Intentioneel geven is nadenken over Tom, zijn voorkeuren en liefdestaal. Het is je richten op zijn behoeften op dat moment. Dit helpt me van hem te houden op een manier die laat zien dat ik om hem geef, zijn last wil verlichten of zijn vreugde wil vergroten. Het is mijn uiterste best doen om iets speciaals voor Tom te doen. Het gaat allemaal om de gedachte en de liefde, de ‘intentie’ die ik in het geschenk stop.
Intentionaliteit vereist transparantie.Tom: Hoe goed ken jij werkelijk de behoeften van je partner op een bepaald moment? Wat is zijn/haar zorg? Wat heeft zij/hij vandaag het meest nodig? Hoe comfortabel voel jij je in het delen van je behoeften? Hoe transparant ben je?

Kwetsbaarheid en intimiteit gaan hand in hand Tom: Mannen en ook vrouwen, hebben geleerd om kracht en onafhankelijkheid te waarderen. Het is een poging om ons te beschermen tegen kwetsbaarheid, pijn, teleurstelling, … maar als we onszelf beschermen tegen kwetsbaarheid, sluiten we ook de deur naar intimiteit.

Vragen is oefenen in nederigheid en kwetsbaarheid Mary Frances: Soms weet ik wat Tom nodig heeft, zelfs zonder het te vragen. Vaak moet ik het vragen. Vragen is nederigheid beoefenen. Het is toegeven dat ik geen flauw idee heb. Vragen houdt ook een verplichting in, een bereidheid om te handelen naar wat ik hoor bij Tom. Dat is kwetsbaar zijn.

Het creëren van een veilige ruimte Tom: Als Mary Frances me vraagt wat ik het meest nodig heb, is mijn eerste impuls vaak: “Oh, niets. Het gaat goed.” Oefenen in transparantie en kwetsbaarheid helpt ons om verder te gaan dan “prima” terwijl we vertrouwen opbouwen. Mary Frances stopt niet bij ‘prima’. Ze omhelst me, krabt mijn rug en geeft suggesties. Haar ogen kunnen vaak vertellen wat mijn lippen niet durven te zeggen. Wanneer haar aandacht op mij is gericht, doet haar zachtheid mijn barrières smelten en realiseer ik me hoezeer ik haar nodig heb. En dat is OK!

Het creëren van een veilige ruimte stelt ons in staat om elkaars behoeften het middelpunt van onze dag te maken. Toegeven aan ons diepste verlangen wordt niet langer eng, maar vervullend. Kwetsbaarheid in het vragen en delen van onze behoeften maakt Intentioneel Geven mogelijk.

Bijvoorbeeld Mary Frances: Aan het begin van de dag kan een gerichte bevestiging precies zijn wat Tom nodig heeft om door een moeilijke periode heen te komen. Mijn woorden, de toon in mijn stem en een omhelzing kunnen de wind in zijn zeilen zijn om een moeilijk deel van zijn dag aan te kunnen. Aan het eind van de dag heeft hij vaak tijd en ruimte nodig om tot rust te komen. Ervoor kiezen om hem die ruimte te geven terwijl ik liever de moeilijkheden van mijn dag zou delen, is een intentioneel geschenk. Af en toe wil hij dat ik een handje help om een project af te maken. Of hij wil een moment van romance, dat is dan een geschenk voor ons beiden!

Dus… Ga je gang. Wees moedig. Wees kwetsbaar. Vraag met nederigheid en geef met grote intentie. Laat Valentijn het hele jaar duren met Intentioneel Geven!

met dank aan thecouplespost

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: