kiezen voor een kus

De meeste mensen beginnen niet aan een relatie met de gedachte: “Dit kan leuk zijn voor een tijdje, maar als het dat niet meer is, ga ik verder.” Als je kiest om samen te wonen of te trouwen is het spannend, romantisch, leuk, interessant en nog zoveel meer. Maar er bestaat geen enkele relatie zonder uitdagingen en meningsverschillen. Er is geen magische eindstreep waar er geen uitdagingen of discussies meer zijn. De verleiding om te denken dat zo’n eindstreep wel bestaat is een van de grootste gevaren voor ons allemaal.


Oude uitdagingen Jen: Een van onze uitdagingen in het samen opvoeden had te maken met speelgoedgeweren. We hadden veel gesprekken over het verschil tussen realistisch uitziende geweren en nepgeweren, tussen cartooneske videospelletjes met geweren en diegene die realistischer waren. Die discussies zorgden voor veel momenten van frustratie en ongeduld met elkaar. In de loop van de tijd hebben we ons een weg gebaand door dat hindernissenparcours! Het krijgen van vijf kinderen in de loop van 10 jaar maakte het een langdurig gesprek. Uiteindelijk kwamen we tot een wapenstilstand, een compromis. We vonden een middenweg, na veel vallen en opstaan. We hadden ontelbare gesprekken, we leerden actief te luisteren naar de ander. Het uitspreken van onze gevoeligheden en gevoelens zorgde uiteindelijk voor vertrouwen in elkaars bedoelingen. Het was een uitdaging die niet zozeer opgelost werd als wel doorstaan.


Nieuwe uitdagingen Nick: We hebben nu tieners en volwassen kinderen thuis. De kindertijd was al uitdagend, nu we volwassen kinderen in huis hebben is het enerzijds makkelijker en anderzijds moeilijker. De uitdagingen zijn verschoven naar een ander niveau. We zitten niet op dezelfde golflengte rond thema’s die we geen van beiden zagen aankomen. Dit geldt vooral voor de vraag welke strategie we moeten volgen om onze volwassen kinderen vooruit te helpen in hun eigen leven. Ik voel me gefrustreerd door dit verschil tussen Jen en mij. Zouden we hier nu niet beter in moeten zijn? Maar zo werkt het niet. Ik kan me een aantal moeilijkheden herinneren toen onze kinderen peuters waren waar we nooit echt uitkwamen. We hebben gewoon doorgezet en er het beste van gemaakt. Uiteindelijk groeiden de kinderen uit die fases die we moeilijk vonden. Is dit weer zo’n periode? Actief luisteren en onze gevoelens delen helpt nog steeds, maar de oude oplossingen die we voor uitdagingen uit het verleden hebben bedacht, zijn niet meer bruikbaar. Ouder en meer ervaren moeten we nog steeds telkens weer opnieuw beginnen en proberen om onze huidige uitdagingen op te lossen.

Het geheim is… Het echte geheim is om te leren hoe je uitdagingen SAMEN kunt aanpakken. In een relatie is het vaak zo dat bij een uitdaging de ene partner zich bij de mening van de andere neerlegt, zodat de rust kan worden hersteld. Het delen van je gevoelens en ideeën kan je helpen om onder de oppervlakte van een probleem te komen en te erkennen dat je deze discussie met een ander mens voert.

Enkele tips voor een constructieve discussie We kijken verschillend naar één en dezelfde werkelijkheid. We nemen stelling en botsen tegen elkaar op. De bedoeling van een constructieve discussie blijft communicatie. Naast onze gevoelens rond een bepaalde situatie staan we ook stil bij de waarden waarvoor we staan. Dat kan erg verhelderend zijn, voor jezelf in de eerste plaats! Het is goed mekaar te begrijpen, ook al denken we verschillend. Het is goed te weten wat jij belangrijk vindt, wat voor waarde je verdedigt. Het is belangrijk dat ik voor mezelf stil sta en zoek naar de waarde die ik verdedig. Klaarheid scheppen, daar komt het op aan. Vanuit die klaarheid kunnen we de stap zetten naar SAMEN handelen.  Dat handelen is het resultaat zijn het afwegen van doelstellingen, meningen, waarden en waarnemingen! We zoeken samen naar een stap, we “bewegen, brengen leven”. Het resultaat kan verschillend zijn:  –  ieder blijft bij zijn standpunt en ik respecteer jouw standpunt  –   de een neemt het standpunt van de ander over  –  we komen tot een compromis  –  we geven onszelf wat tijd en leggen het onderwerp even in de koelkast  –   we komen tot een andere “nieuwe” mogelijkheid

Samenleven is en blijft een avontuur van vallen en opstaan, van kiezen om te beminnen. We kiezen voor een kus! We kiezen voor de liefde!

dit is een bewerking van thecouplespost

Encounter Vlaanderen organiseert webinars, ervarings-weekends en workshops voor koppels. Op zo’n weekend gaan we op zoek naar die klik van het begin. We helpen jullie door je een nieuwe manier van communiceren aan te bieden die zeer effectief is. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Je hoeft niets in een groep te doen. Er zijn geen therapeuten. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet.

Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: