vlammetje

Julie: Het is eindelijk gebeurd. Na twee jaar van uiterste voorzichtigheid, heeft COVID ons eindelijk gevonden. Eerst John, toen ik. John? Als een zware verkoudheid die bleef hangen. Ik? Zo ziek ben ik nog nooit geweest en een maand later voel ik me nog steeds moe… We hebben elkaar een paar weken niet gekust, laat staan aan vrijen gedacht. Ik sliep zo onregelmatig en onrustig dat we wekenlang niet eens in hetzelfde bed sliepen.

Lichamelijke of geestelijke ziekte, bevallingen, operaties, kinderen die constant bij mama en papa willen slapen, veranderende hormonen, of de dood van een naast familielid kunnen een ravage aanrichten in de seksuele relatie in elk huwelijk. Dus, hoe houden we de seksuele waakvlam aan tijdens deze uitdagingen, zodat wanneer de tijd rijp is, we de vlammen van passie weer kunnen aansteken?

Raak elkaar vaak aan John: Toen Julies ziekte voortduurde, werd het duidelijk dat ik haar troost kon bieden door haar liefdestaal, de lichamelijke aanraking, te spreken. Haar hoofd in mijn schoot aaien verlichtte niet alleen haar congestie en hoofdpijn, het was ook mijn manier om tegen Julie te zeggen: “Ik hou van je”. Een zachte knuffel of een kus op haar voorhoofd toverde een kleine glimlach op haar gezicht, zelfs als ze op haar dieptepunt was. En als Julie me fysiek aanraakte met een geruststellend klopje of een krabbeltje op mijn hoofd, dan waardeerde ik dat, want ik wist dat ze maar heel weinig energie had – en ze koos ervoor om die te gebruiken en te reiken naar mij.

Laat de schuld los Julie: John had zichzelf de schuld kunnen geven of ik had John de schuld kunnen geven van mijn ellende, maar serieus – wat voor goeds zou dat doen? In plaats daarvan kozen we er allebei voor om de schuld los te laten en de situatie gewoon te accepteren. Dit stelde ons in staat om er SAMEN doorheen te werken, waardoor de seksuele waakvlam bleef branden in plaats van uit te doven.

Communiceer je behoeftes John: We waren op vakantie toen ik voor het eerst ziek werd en beseften niet dat het covid was, door een vals-negatieve test. Als we op vakantie gaan, dan gaan we voluit. Ik moest Julie liefdevol laten weten wanneer mijn lichaam STOP zei, zodat ik de rust kon nemen die ik nodig had. Op die manier voorkwam ik dat ik oververmoeid raakte en de neiging kreeg om Julie te kort te doen. Ik heb Julie ook herhaaldelijk gevraagd hoe ze zich voelde en of ze iets nodig had. Ik was dolblij toen ze eindelijk overstag ging, een negatieve test had en me liet weten dat ze ECHT een kus nodig had.

Toon je waardering Julie: John heeft overuren gedraaid om alles draaiende te houden en maaltijden op tafel te krijgen toen ik ziek was. Toen ik een bijzonder slechte dag had, vrolijkte hij me zelfs op door tijdens het eten mijn favoriete Disney-soundtrack te draaien. Ik heb een bewuste poging gedaan om waardering te tonen door John te bedanken voor het opvangen van de problemen en voor zijn warme knuffels. Omdat woorden van bevestiging John’s liefdestaal zijn, hielp dit hem om zich romantisch te voelen, ook al kwam er geen vrijen aan te pas. Door moeite te doen om onze romantiek levend te houden tijdens onze ziekte, konden we de seksuele waakvlam aanhouden tot we beiden gezond genoeg waren om de vlam weer aan te wakkeren.

met dank aan thecouplespost

“De vijf talen van de liefde”, is een boek van Dr. Gary Chapman. Hij ontdekte door zijn werk als relatietherapeut dat iedereen liefde op een andere manier ervaart. Uiteraard zal ieder wel iets ontdekken van elke liefdestaal dat hem/haar gelukkig maakt. Toch heb je altijd een spontane voorkeur voor één specifieke taal.

Door uit te zoeken welke liefdestaal van Chapman bij jou past en welke liefdestaal bij jouw partner, kun je veel over elkaar leren. Je snapt elkaars gedrag in de relatie beter, maar komt er ook achter wat de ander belangrijk vindt. Zo kun je daarop inspelen en kun je dichter naar elkaar toe groeien. Doe hier de QUIZ

Dit zijn volgens Chapman de 5 liefdestalen die een mens kan spreken

positieve woorden
samen zijn
cadeaus krijgen
zorgen
lichamelijk contact

Eén opmerking over 'vlammetje'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: