spontaan

Julie: John en ik zijn allebei planners. We maken lijsten en spreadsheets voor alles. We onderzoeken elke optie voordat we een beslissing nemen. We wegen de voors en tegens af. Spontaniteit is niet iets wat ons beiden als individu of als stel van nature ligt.


John:Toen onze dochter belde en ons vroeg of we haar werkreis naar Costa Rica over drie weken wilden meemaken, was ik zowel verrast als terughoudend. Ik maakte me meteen zorgen over de complexiteit van een internationale reis naar een nieuwe plek, vooral zonder tijd om veel voor te bereiden. Ik dacht aan redenen waarom dit misschien geen goed idee zou zijn, in plaats van een “grijp je kans” houding aan te nemen. Ik realiseerde me dat het zou betekenen dat andere ideeën die we hadden gepland voor het gebruik van kostbare jaarlijkse betaalde vrije dagen van het werk, geannuleerd zouden moeten worden. Het betekende ook dat we onze agenda zouden moeten vrijmaken van eerdere verplichtingen en afspraken. Ondanks al deze gedachten, ging ik het gesprek met Julie aan, over de vraag of we deze “out of the blue” mogelijkheid moesten overwegen.


Julie: Dit spontane uitje herinnerde ons eraan hoezeer we slaven zijn van onze routines en hoe dit het plezier en de romantiek in onze relatie kan temperen. We dachten aan andere keren dat we deze spontane vonk hadden ervaren. Zo besloten we de avond ervoor om een paar uurtjes naar een tulpenfestival op 3 uur rijden te gaan, ook al hadden we die avond een vergadering. Een andere keer gingen we naar een ongelooflijk vuurwerk kijken toen een afspraak op het laatste moment werd afgezegd. Toen we vrienden ontmoetten die belden om te vragen of we met hen mee konden eten, ook al hadden we thuis al iets klaargemaakt, hadden we uiteindelijk een leuke en gedenkwaardige avond. Elk van deze spontane keuzes bracht leven en gelach in onze relatie, als een frisse wind.

John: We hebben uiteindelijk besloten om de Costa Rica reis te maken en we waren zo ontzettend blij dat we dat gedaan hebben. Het was een geweldig avontuur! Natuurlijk hoeft elke beslissing om spontaan te zijn niet zoiets te zijn als een grote reis – het kunnen ook kleine alledaagse beslissingen zijn die we maken. Onze ervaring is dat de beslissing om spontaan te zijn ons in de meeste gevallen veel goeds heeft gebracht. Het geeft een vonk in onze relatie die ons herinnert aan onze relatie toen we jonger en zorgelozer waren.


Julie: Ik had moeite om het los te laten en onze dochter de planning te laten doen. John had er moeite mee om de aanbevelingen van vrienden die Costa Rica kenden,los te laten. We moesten allebei ons verlangen loslaten om elk moment van de reis te plannen. Maar door uit onze comfortzone te stappen en deze spontane gelegenheid te omarmen, konden we onszelf en onze relatie opfrissen. De volgende keer (en we hopen dat die er komt!) zullen we niet aarzelen om JA te zeggen op een uitnodiging om een spontaniteitsvonk aan ons huwelijk toe te voegen!

met dank aan thecouplespost

Foto door Disha Sheta op Pexels.com


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: