betweter

Chris: Laat ik beginnen met te zeggen, dat ik weet dat mijn vrouw slim, creatief en getalenteerd is. Als ik je de rest van het verhaal vertel, wees dan gerust, het is niet omdat ik dat niet weet. Michelle kwam op een middag naar me toe met de zin: “Hé schat, ik heb je advies nodig.” Mijn betweter was opgetogen. Michelle begon me te vertellen wat er aan de hand was en ik stopte met luisteren op ongeveer een derde van het verhaal, want eerlijk gezegd wist mijn betweter precies welk advies ik moest geven. Toen ze eindelijk klaar was, kon ik mijn wijsheid delen. Maar tot mijn ontzetting, schudde Michelle haar hoofd en liep de kamer uit. De genialiteit van mijn advies negerend.

Michelle: Ons gesprek klonk als volgt: “Hey schatje, kan ik je advies ergens over krijgen?” Chris knikte dus ik ging verder: “Tijdens mijn vergadering op het werk vandaag, merkte ik dat mijn collega onvermurwbaar was over het niet houden van een potluck. Uiteindelijk zei ze: ‘Jullie kunnen doen wat jullie willen, maar ik doe niet mee.’ Onze baas zei: ‘Het is verplicht.’ Denk je dat ik naar mijn collega moet gaan en met haar moet praten over alternatieve ideeën die ze heeft en hoe ze die aan onze baas kan voorleggen?” Chris antwoordde promt: “Ze moet naar de personeelsdienst gaan. Niemand kan je verplichten deel te nemen aan potlucks.”

We hebben allemaal een betweter in ons zitten. Zodra iemand begint te praten, doemt onze betweter op en zegt, “Oh mijn god, ik ben zo blij dat je naar mij bent gekomen. Ik heb het beste advies.” Jammer genoeg hebben onze betweters een vreselijk korte aandachtsspanne en laten ze zich gemakkelijk verleiden tot de gedachte dat het eerste onderwerp dat ze horen, de uitdaging is waarover ze advies moeten inwinnen.

Chris: En hoewel mijn betweter op dat moment geloofde dat het advies geweldig was, heb ik geleerd dat het bijna nooit zo goed is als hij denkt dat het is. Toen Michelle de kamer uitliep, moest ik snel mijn betweter de mond snoeren, want hij wilde “Graag gedaan!” schreeuwen. Maar dat is het nu net met mijn betweter. Hij wil graag gehoord worden en hij houdt ervan om de show te stelen.

Michelle: Het probleem met onze betweter is dat wanneer we onze “Perfecte Oplossingen” aanbieden, we ervan uitgaan dat de andere persoon niet in staat is om zelf problemen op te lossen of op zijn minst dat onze oplossing veel beter is dan wat zij zouden kunnen bedenken. Wat als we onze betweter kon veranderen in een nieuwsgierige aagje? Die staat nog steeds te popelen om advies te geven, maar ze kan beginnen met vragen als: “Wat is voor jou de echte uitdaging?” of “Wat zou het resultaat zijn waar je op hoopt?”

Chris: Er zit kwetsbaarheid in het temmen van onze betweter. Als we onze nieuwsgierigheid toelaten, zijn we niet langer degene met alle antwoorden. Maar zoals Michelle me vaak herinnert, ik ben niet getrouwd met ‘een vrouw in nood’. Door vragen te stellen, help ik haar te gedijen en bovenal leer ik haar beter kennen!

met dank aan thecouplespost

Editable vector illustration. This is an AI EPS 10 file format, with transparency effects and blends.

Wil jij ook graag helder en verbonden communiceren met je partner? Dan is Encounter Vlaanderen iets voor jullie!

Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: