verlangens

Vandaag doken we in de vakantievalies van Encounter Vlaanderen. We vonden er volgende vraag, die ons inspireerde, fijne brieven en een intens gesprek opleverde. We stellen vast hoe “anders” ons denken is en hoe we opmerkelijk landen bij hetzelfde. We dagen jullie uit om ook in de pen en in de dialoog te kruipen!

De vraag luidt: “Wat houdt me tegen om eerlijk te vertellen over mijn verlangen, twijfels rond mijn, onze beleving van vrije tijd? Hoe voel ik me daarbij?”

Liefste Leen,

Ik woeker graag met mijn tijd, want er zijn zoveel plannen en ideetjes om uit te werken, en daarnaast nogal wat deadlines. Zo moet deze blog binnen twee uur online staan en heb ik een drukke werkweek voor de boeg, waarvoor ik nog een en ander moet voorbereiden. Kortom, werk en vrije tijd lopen wat door elkaar bij mij, maar dat vind ik niet erg. Voor jou is dat soms wel erg vrees ik en dan vraag ik me af of ik wel goed bezig ben. Zo begon ik gisteren plots aan het aquarium te werken, in de pas gepoetste huiskamer! het was meer werk dan voorzien en toen je zei “Je bent er wel lang mee bezig.” besefte ik dat door mijn keuze om de vrije zaterdagmiddag aan mijn hobby’s te besteden ik ook een kans miste om tijd met jou door te brengen.

Dan slaat de twijfel toe en ga ik vergelijken met andere koppels die het weekend aan zee doorbrengen, op een festival of ’s avonds een terrasje doen. Zelf lig ik ’s avonds geregeld uitgeteld voor de tv, moe van al die drukke bezigheden. En ja dan verlang ik naar vroeger, toen gingen we geregeld naar de film of een voorstelling, of op vriendenbezoek. Het zinnetje “We zouden nog eens…” komt vaak in me op, maar ik doe er weinig mee. Schuif het aan de kant omdat ik zelf allerlei bezwaren zie of bang ben dat jij het idee maar niks gaat vinden. Een beetje irrationeel van mij, want jij houdt wel van avontuur en uitdaging. Als ik dat tot me laat doordringen en de link leg naar mijn eigen verlangen, lukt het me om in actie te schieten: “Zullen we uit gaan eten?” of “Wil je mee een kasteeltuin bezoeken?” Wat voel ik me blij en dankbaar als je dan jouw bezigheden opzij zet en zegt “Wel ja, ik ga mee.” En zo komen we weer dichter bij de jonge Leen en Jan die er samen op uit trekken, lachend en met blinkende ogen. Terug van nooit weg geweest. Ik voel me fier, tevreden met de keuzes die we gemaakt hebben en het parcours dat we doorlopen. Vasthoudend aan de droom die we hebben voor onze relatie, ons leven.

Liefs

Jan

Lieve Jan,

“Hmm… weet ik wel wat ik wil?” is mijn eerst gedachte. Wat verlang ik voor de vakantie? Vrijheid, avontuur en leestijd, komt er spontaan in me op. Op zich zijn dat dingen die jij ook wel ziet zitten, maar bij nader inzien vullen we die woorden misschien toch anders in.

Bij het woord vrijheid denk ik: niet teveel plannen maken, en dat is bij mij letterlijk zo. Ik weet uiteraard wel graag waar we naartoe gaan maar laat de rest op me afkomen waar jij eerst de reisgids leest en plannen maakt. Soms is jouw programma voor mij net té uitgestippeld. Je bent graag actief bezig, musea worden bezocht, steden worden grondig, het liefst te voet, verkend. Dan mort het wel eens in mezelf en denk ik: “Hé, we zijn op vakantie!” We moeten niet zo nodig “alles” zien. Maar meestal ben ik ook wel blij met jouw initiatieven. Ook ik dwaal graag rond in in een stad en laat me met plezier verwonderen door schoonheid. Ik ben graag met jou op stap. Weg van huis, weg van de verplichtingen, de routine… Daar zijn we samen vrijer. Thuis kan ik me soms moeilijk vrijheid gunnen en word ik geplaagd door rusteloosheid of lusteloosheid. Vervelend en beschamend vind ik dat!

Avontuur, daar dagen we elkaar toe uit. Ik ben bijvoorbeeld blij dat je me deze week uitdaagde om voor het eerst naar de christelijke meditatie te gaan, van de Leuvense universitaire parochie. Je had helemaal gelijk toen je zei dat we onszelf niet mogen laten indommelen… Avontuur in de zin van eens iets doen wat voor mezelf “uit de band springt”, houdt me wakker en geeft me het gevoel te leven. Laat me denken en voelen en ja, misschien was ik dat een beetje uit het oog verloren. Dus merci om me wakker te maken. Ik hoop nog steeds op vele kleine en grote avontuurtjes en ben blij met mijn maatje daarin!

Leestijd: dat staat voor verdwalen in een verhaal, geprikkeld worden in denken en voelen, zorgeloos ontspannen, tijd die verdwijnt. Zalig. Het is iets wat ik mezelf moet gunnen en waar ik toelating voor vraag. Daar betrapte ik me deze week op. “Ik ga dadelijk koken maar ik wil eerst nog een uurtje lezen, is dat oké?” Ik ben zo blij dat ik opnieuw kan lezen! Lange tijd lukte dat niet meer. Ik kon me gewoonweg niet concentreren, viel in slaap of was rusteloos. Teveel van alles: zorgen, werkdruk, stress, covid perikelen, het hing allemaal aan elkaar. De zorgen overwoekeren soms mijn hoofd en hart, dan word ik somber en stil. Dan kijk ik naar ons samenleven en twijfel ik. Dan zie ik alleen nog maar de strubbelingen, het vallen en struikelen. Deze afgelopen week met zijn tropische temperaturen bracht me mentaal terug naar het begin van ons samenleven. We vonden elkaar toen vlotter, natuurlijker. Zo fijn Jan. Het zijn kleine dingen zoals limoenwater drinken bv. die me blij en hoopvol maken en me ook veel energie geven. Ik kan weer met een open blik naar de toekomst kijken.

Merci liefje

Leen

Foto door Ylanite Koppens op Pexels.com

Wil jij ook graag helder en verbonden communiceren met je partner? Dan is Encounter Vlaanderen iets voor jullie!

Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. Verschillende thema’s komen aan bod. Geef opnieuw richting aan jouw relatie, júllie relatie! Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’. Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Eén opmerking over 'verlangens'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: