eerlijk!

Eerlijk zijn… Wie van ons verzucht soms niet “Kon ik mijn partner maar veranderen! Hoeveel beter zou onze relatie zijn, als de duidelijke tekortkomingen van partner er niet waren?” De harde waarheid is, dat kan ik helaas niet.

Nick: In het begin van ons huwelijk, verwachtte ik dat Jen diep van binnen net als mij was. Het lijkt naïef nu, maar dat is de waarheid. Het heeft me wat tijd gekost om te leren dat we op een aantal belangrijke punten niet op elkaar lijken. Bijvoorbeeld, ordelijkheid is niet zo belangrijk voor mij, maar wel voor Jen. Dus, bleef ik verwachten dat ze zich zoals ikzelf zich geen zorgen zou maken over een beetje rommel.

Die misvatting bleef gehandhaafd totdat we besloten om erover te praten. Onze discussie begon met de vraag “Hoe voel ik me als ik het huis binnenloop?” Voor mij was het een overweldigend positief gevoel, haar te zien, onze kinderen te zien, en ons bewoonde huis binnen te lopen. Maar Jen ziet niet wat ik zie als ze het huis binnenloopt. Ze ziet al de rommel en hoort de chaos die haar van alle kanten tegemoet komt. Het is helemaal geen positief gevoel voor Jen, ze vergeleek het zelfs met het snerpende geluid van krijt op een bord.

Dat was mijn eerste inzicht. We zijn zo verschillend dat we niet eens dezelfde dingen zien als we vlak naast elkaar staan. Daarom houden we de communicatielijnen open en vragen we naar elkaars perspectief.

Jen: Veel dingen trokken me naar Nick en verleidden me in afspraakjes, verloving en huwelijk. Nick was altijd zo nadenkend en beschouwend, en hij dacht altijd na over zijn woorden voordat hij sprak. Hij was zo’n intellectueel en dat vond ik geweldig.

Een paar jaar verder, en diezelfde bedachtzame houding begon me een beetje te irriteren. Nick deed er langer over om te beslissen wat hij ging zeggen dan de meeste mensen doen. In onze chaotische wereld van kinderen en de drukte van het leven, werd ik minder geduldig met Nick’s behoefte om zijn tijd te nemen om zijn woorden voor te bereiden. Datzelfde wat me in hem had aangetrokken, maakte dat ik jeuk kreeg van ongeduld.

Op een gegeven moment hebben we het onderwerp van Nick’s trage reactie aangesneden. Ik begreep dat het voor Nick heel belangrijk is om alleen dingen te zeggen die zinnig en steekhoudend zijn. Hij hecht veel waarde aan het gebruik van het juiste woord op het juiste moment. Ik had me nooit gerealiseerd hoe belangrijk dit voor hem was. Nu probeer ik meer achterover te leunen en af te wachten wanneer Nick een antwoord voor mij aan het bedenken is. Eerlijk gezegd is dat eigenaardige trekje dat eerst aantrekkelijk was en daarna irritant werd, nu weer vertederend geworden omdat ik de tijd heb genomen om de persoon achter de woorden te begrijpen.

Dus we gaan terug naar onze oorspronkelijke verzuchting: “hoeveel beter zou onze relatie zijn, als die de duidelijke tekortkomingen van mijn partner er niet waren?” De realiteit is dat de manieren waarop we verschillen ons sterker kunnen maken, en de manieren waarop we elkaar irriteren kunnen leiden tot een beter begrip van elkaar. De sleutel ligt in het besluit om NIET te proberen je partner te veranderen, maar om hem/haar beter te leren kennen, en door dit te doen leggen we de basis voor een sterke relatie.

Met dank aan http://www.thecouplespost.org

Foto door Jopwell op Pexels.com

Verbonden en toch vrij leven met je partner.

Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding,in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie?

Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie!

Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel:
• Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders
geven
• Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op
• Die inzichten deel je met partner. Je kiest zelf wat je vertelt; er zijn geen
verplichtingen. Je hoeft niet in de groep te delen.

Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’.

Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: