conflict

In een relatie heb je wel eens conflicten met je partner. Dat is onvermijdelijk in elke relatie. Meestal gebeurt dit onbedoeld – vaak over de kleinste dingen. De meeste conflicten zijn het gevolg van niet ingeloste verwachtingen: Ik verwachtte “dit”, maar “dat” gebeurde. Eén van ons, of beiden, voelt zich uiteindelijk niet gerespecteerd of gekwetst.
Spanningen zijn triggers.

Janine: We verwachtten we bezoek, en ik was aan het opruimen. Ken vroeg wat hij kon doen om te helpen, dus vroeg ik hem om de schone vaat weg te zetten. Ik ging toen in paniek verder met rondrennen, want als het huis een puinhoop is, denken onze vrienden misschien minder over ons (vooral MIJ.) 😨
Er gingen een paar minuten voorbij en Ken was nog niet begonnen met de afwas. Mijn emmertje begon over te lopen, ik voelde me boos worden en begon het geïrriteerd zelf te doen. Hij zei: “Dat wilde ik net gaan doen.” Ik snauwde terug: “Dat moest nu gebeuren!”
De temperatuur tussen ons liep hoog op!

Ken: Ik kon niet geloven dat ze me net vroeg iets te doen, het toen zelf begon te doen EN me ook nog afsnauwde! De sfeer was gespannen. Ik verliet de keuken en begon de kussens op de bank te rangschikken.

Janine: Ja, ik realiseerde me dat ik gemeen was geweest tegen Ken. Maar ik zat “vast” in het heetst van de strijd, allerlei redenen te bedenken om NIET toe te geven dat ik onredelijk was. Mijn houding was dat ‘ik het recht had om boos te zijn’. Zag hij niet hoe dringend het was om het huis klaar te maken?

Ken: Ik voelde me boos. Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik van streek raakte. Ik had niets verkeerds gedaan… zij wel. Ik besloot afstand te houden, wetende dat wat ik nu ook zou zeggen, het alleen maar erger zou maken.

Janine: Uiteindelijk kalmeerde ik en realiseerde ik me dat ik mijn ‘behoefte aan goedkeuring’ van vrienden belangrijker had laten worden dan Ken. Ik moest een keuze maken…ik kon niets doen en gewoon de tijd voorbij laten gaan in de hoop dat we het hele voorval langzamerhand allebei zouden vergeten of de verantwoordelijkheid nemen voor mijn ongepaste gedrag. Het maakte niet zoveel uit of het huis rommelig was. Wat er toe deed was de wonde in onze relatie die geheeld moest worden.

Ik wou dat ik kon zeggen dat het eerder gebeurde, maar pas later die avond, toen onze gasten weg waren, ging ik naar Ken toe. Ik erkende dat mijn ‘overdreven’ verwachtingen over het schoonmaken van het huis te hoog gegrepen waren. Belangrijker nog, ik zei hem dat het me speet en vroeg hem me te vergeven.

Ken: We gaven allebei toe dat we de situatie beter hadden kunnen aanpakken en ik vergaf Janine. Toen mijn stemming verzachtte, praatten we en waren we in staat om knuffelend te gaan slapen in plaats van aan weerszijden van het bed.

Janine: Mijn trots inslikken kan zo moeilijk zijn. Het gaat er niet om wie er gelijk heeft of niet… het gaat om het feit dat er verdeeldheid tussen ons was die geheeld moest worden. Het goedmaken is moeilijk! Maar allebei op je eilandje van gelijk blijven zitten brengt ons alleen maar meer verwijdering en kilte. Het lucht me op om de lucht tussen ons te klaren en ik voel me blij met onze knuffel.

We herkennen het allemaal, die kleine irritaties en spanningen…je kan ze laten overwaaien of je kan ervoor kiezen om ze uit te spreken en uit te klaren. Het maakt een wereld van verschil. Het helpt ook als je te maken hebt met grotere kwetsuren of problemen in je relatie. De behoefte aan vergeving en genezing is hetzelfde. Onthoud… Onze relatie is belangrijker dan welke kwestie dan ook!!!

met dank aan de couplespost

Verbonden en toch vrij leven met je partner.

Een goede relatie heeft een goede communicatie tussen jullie samen nodig. Dat vraagt inzet en lef om fris naar je opvattingen en gedrag te kijken en je open te stellen. We vinden het allemaal belangrijk te investeren in een opleiding,in opvoeding, in wonen, dus waarom niet investeren in een goede relatie?

Tijd is wat een stabiele relatie nodig heeft. We bieden je die kans in een heel weekend dat gericht is op jullie communicatie en jouw persoonlijke ontwikkeling. Geef richting aan jouw relatie, júllie relatie!

Encounter organiseert weekends en workshops voor koppels. De opzet is simpel:
• Je luistert naar een presentatie over een onderwerp dat de weekendbegeleiders
geven
• Je schrijft je gedachten, gevoelens en inzichten over dit onderwerp op
• Die inzichten deel je met partner. Je kiest zelf wat je vertelt; er zijn geen
verplichtingen. Je hoeft niet in de groep te delen.

Verschillende thema’s komen aan bod. Voel je vrij, los van de sleur en verbonden met elkaar. Het weekend doe je écht samen. Een beproefd concept dat zeer effectief is en jullie op het spoor van verbondenheid zet. Zin in meer? Neem een kijkje op de website en boek alvast een weekend van ‘Samen naar meer’.

Naast weekends voor koppels vind je er ook een specifiek aanbod voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: